ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Αυτό είναι το προσχέδιο συμφωνίας 15 σημείων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας


Οι «FT» αναφέρουν ότι η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν καταρτίσει προσχέδιο ουδετερότητας, 15 σημείων, για τον τερματισμό του πολέμου.

Το προσχέδιο σύμφωνα με τους Financial Times προβλέπει κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση της Ρωσίας από την Ουκρανία, αν το Κίεβο δηλώσει ουδετερότητα και αποδεχθεί περιορισμούς στις ένοπλες δυνάμεις του, αναφέρουν οι Financial Times, επικαλούμενοι τρεις πηγές που συμμετέχουν στις συνομιλίες.

Οι Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές συζήτησαν για πρώτη φορά τη Δευτέρα το προσωρινό σχέδιο 15 σημείων πλήρως, αναφέρει η εφημερίδα.

Το σχέδιο συμφωνίας 15 σημείων θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:
Την παραίτηση του Κιέβου από τις φιλοδοξίες ένταξης στο ΝΑΤΟ, με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας.
Η Ουκρανία θα δεσμευθεί να μη φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις ή οπλισμό, με αντάλλαγμα την προστασία από συμμάχους όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία.
Οποιαδήποτε συμφωνία θα περιλαμβάνει την αποχώρηση των στρατευμάτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σε κάθε περίπτωση, από το έδαφος της Ουκρανίας.

Ο Μικαΐλο Ποντόλιακ, ανώτερος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε στους «Financial Times» ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα περιλαμβάνει τον όρο «τα στρατεύματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε κάθε περίπτωση να εγκαταλείψουν τα εδάφη της Ουκρανίας» που έχουν καταληφθεί από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου -δηλαδή νότιες περιοχές κατά μήκος της Αζοφικής και της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και εδάφη ανατολικά και βόρεια του Κιέβου.

Σύμφωνα με τον Ποντόλιακ, η Ουκρανία θα διατηρήσει τις ένοπλες δυνάμεις της, αλλά θα είναι υποχρεωμένη να παραμείνει εκτός στρατιωτικών συμμαχιών, όπως το ΝΑΤΟ, και να απέχει από τη φιλοξενία ξένων στρατιωτικών βάσεων στο έδαφός της.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ποντόλιακ, στις οποίες προχώρησε νωρίτερα σε συνέντευξή του στο αμερικανικό κανάλι NewsHour, η θέση της Ουκρανίας αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις «είναι πολύ συγκεκριμένη: νομικά επαληθευμένες εγγυήσεις ασφάλειας, κατάπαυση του πυρός, απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων». Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας είπε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να είναι εφικτό «μόνο μέσω απευθείας διαλόγου μεταξύ των επικεφαλής της Ουκρανίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι η ουδετερότητα για την Ουκρανία με βάση το καθεστώς της Αυστρίας ή της Σουηδίας ήταν ένα σενάριο. «Αυτή η επιλογή συζητείται πραγματικά τώρα και είναι μια επιλογή που μπορεί να θεωρηθεί ουδέτερη», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Από την πλευρά του, ο Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, μιλώντας στο ρωσικό ειδησεογραφικό μέσο RBC, είπε ότι αν και οι ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία δεν είναι εύκολες, υπάρχει ελπίδα για συμβιβασμό.

«Μιλώ με βάση τις εκτιμήσεις των διαπραγματευτών μας. Λένε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες για προφανείς λόγους. Ωστόσο, υπάρχει κάποια ελπίδα να επιτευχθεί συμβιβασμός», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών. Τόνισε δε ότι ότι «απολύτως συγκεκριμένες διατυπώσεις» ήταν «κοντά στο να συμφωνηθούν» στις διαπραγματεύσεις.

Μάλιστα, ο Λαβρόφ τόνισε ότι μια ενδεχόμενη συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι θα γίνει μόνο για να επισφραγιστεί μια συγκεκριμένη συμφωνία.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια