ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

ΡΟΜΠΑ πάλι ο Τσίπρας: Η ΡΑΕ τον διαψεύδει για τα «ουρανοκατέβατα κέρδη» ύψους €1,4 δισ.


«Οσο ο ΣΥΡΙΖΑ λαϊκίζει ασύστολα και ψεύδεται απροκάλυπτα η κυβέρνηση θα βρίσκεται με πραξεις, με κάθε μέτρο που είναι δυνατόν, δίπλα στους πολίτες», δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Η ΡΑΕ, την οποία επικαλείται διαρκώς ο ΣΥΡΙΖΑ, με επίσημη ανακοίνωσή της, πριν από λίγο, διαψεύδει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του κ. Τσίπρα και του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι με περισσό θράσος δήλωναν τις τελευταίες 24 ώρες πως η ΡΑΕ έχει τάχα δώσει στοιχεία στην Κυβέρνηση για «ουρανοκατέβατα κέρδη» ύψους 1,4 δισ. ευρώ και πως η Κυβέρνηση τα αγνοεί καλύπτοντας την αισχροκέρδεια», δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Η ΡΑΕ δηλώνει ρητά ότι «βρίσκεται στη διαδικασία ολοκλήρωσης λήψης και επαλήθευσης των στοιχείων», ώστε, μετά την οριστικοποίηση της μεθοδολογίας, να προχωρήσει στην «ανάλυση και τον προσδιορισμό των ποσών». Κανένα ψέμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν αντέχει στο χρόνο και στη δύναμη της αλήθειας. Μετά την ανακοίνωση της ΡΑΕ ο κ. Τσίπρας είναι ηθικά και πολιτικά έκθετος. Οφείλει άμεσα να ανασκευάσει και να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό, τον οποίο και προσπάθησε για ακόμη μια φορά να εξαπατήσει από βήματος Κοινοβουλίου», προσθέτει.

«Οπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, στο 90% των υπερκερδών, θα μπει έκτακτη φορολόγηση και θα επιστραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να ενισχυθεί και άλλο η κοινωνία. Οσο ο ΣΥΡΙΖΑ λαϊκίζει ασύστολα και ψεύδεται απροκάλυπτα η κυβέρνηση θα βρίσκεται με πραξεις, με κάθε μέτρο που είναι δυνατόν, δίπλα στους πολίτες».

ΡΑΕ σε ΣΥΡΙΖΑ : Δεν έχουν προσδιοριστεί τα... «ουρανοκατέβατα κέρδη»

«Η διαδικασία λήψης των στοιχείων από τις επιχειρήσεις ενέργειας είναι ακόμα σε εξέλιξη» αναφέρει η Ρυθμιστική Αρχή σε ανακοίνωση - απάντηση προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Η ΡΑΕ βρίσκεται στη διαδικασία λήψης και επαλήθευσης των στοιχείων για τον προσδιορισμό της έκτακτης εισφοράς επί των συγκυριακών "ουρανοκατέβατων" κερδών (windfall profits), στην αγορά ενέργειας, αναφέρει η Αρχή σε αποψινή της ανακοίνωση.

Για τον προσδιορισμό της έκτακτης εισφοράς επί των κερδών αυτών, θα ληφθούν υπόψη, μεταξύ άλλων τα εξής στοιχεία:

* Το τελικό ποσό που λαμβάνουν οι μονάδες παραγωγής κατόπιν διευθέτησης των χρεοπιστώσεων, που προκύπτουν στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στην Αγορά Επόμενης Ημέρας, την Ενδοημερήσια Αγορά και την Αγορά Εξισορρόπησης.

* Το κόστος λειτουργίας των μονάδων παραγωγής βάσει του απολογιστικού μεταβλητού κόστους, όπως προκύπτει κατά το πραγματικό επίπεδο φόρτισης της κάθε μονάδας, από το σύστημα Supervisory Control and Data Acquisition Systems (SCADA) του ΑΔΜΗΕ.

* Τα οικονομικά αποτελέσματα ανά δραστηριότητα, που αποστέλλουν στην ΡΑΕ οι συμμετέχοντες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

* Τα αποτελέσματα θα αθροιστούν ανά μονάδα παραγωγής και μήνα αναφοράς.

* Παρελθοντικά στοιχεία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

* Η περίοδος εξέτασης για την ύπαρξη συγκυριακών "ουρανοκατέβατων" κερδών, άρχεται από τον Οκτώβριο του 2021.

Επιπλέον η ΡΑΕ, στο πλαίσιο του μηχανισμού της παρακολούθησης της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας συλλέγει:

1. στοιχεία χρεοπιστώσεων των συμμετεχόντων από τη δραστηριότητά τους στην Αγορά Επόμενης Ημέρας, την Ενδοημερήσια Αγορά και την Αγορά Εξισορρόπησης,

2. στοιχεία τιμολόγησης για την προμήθεια φυσικού αερίου ανά συμμετέχοντα-παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας,

3. στοιχεία τιμολόγησης για την εισαγωγή φυσικού αερίου, δημοσιεύοντας τη μεσοσταθμική τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου κάθε μήνα.

Τέλος, η ΡΑΕ σημειώνει ότι εξετάζει τη διαμόρφωση πρότασης προς τον ευρωπαϊκό οργανισμό ACER για δυναμικό τρόπο επιστροφής "ουρανοκατέβατων" κερδών στα πρότυπα των ώριμων αμερικάνικων αγορών ηλεκτρικής ενέργειας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια