ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Javelin & NLAW εφιάλτης των ρωσικών τεθωρακισμένων στην Ουκρανία; βίντεο



Το αντιαρματικό FGM-148 Javelin (Close Combat Missile System-Medium -CCMS-M) είναι ένα από τα πιο προηγμένα όπλα στην κατηγορία του. Αποτελεί κοινή προσπάθεια της Raytheon και της Lockheed-Martin και αντικατάστησε το Μ47 Dragon. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από πεζικό ή επί οχημάτων και μπορεί να εξουδετερώσει ακόμα και ελικόπτερα. Το όπλο έχει ελάχιστη οπισθοδρόμιση και παράγει ελάχιστο ίχνος κατά την εκτόξευση. Μπορεί δε να χρησιμοποιηθεί και από το εσωτερικό κτηρίων.

Το βλήμα πλήττει τον στόχο στο πιο αδύνατο σημείο τς θωράκισής του ενώ λειτουργεί αυτόνομα από την στιγμή της εκτόξευσής του, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιβίωσης του χρήστη του, αλλά και επιτρέποντάς του να εμπλέξει άμεσα νέο στόχο. Οι Αμερικανοί προμήθευσαν με Javelin τους Ουκρανούς τον Ιανουάριο. Πιθανώς δε να τους έχουν διαθέσει και επιπλέον όπλα μετά τη ρωσική επίθεση. Παράλληλα και οι Βρετανοί διέθεσαν στους Ουκρανούς 200 αντιαρματικά RB-57 Next Generation Light Antitank Weapon (NLAW), αλλά και εκπαιδευτές.

Φαίνεται δε πως οι Ουκρανοί αποδείχθηκαν καλοί μαθητές αμφοτέρων των όπλων. Τα Javelin χρησιμοποιήθηκαν επιτυχώς για την καταστροφή ρωσικής φάλαγγας αρμάτων μάχης Τ-72. O πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο που μάχεται προσωπικά στο πεδίο στο Κίεβο δήλωσε πως η μονάδα της οποίας ηγείται διαθέτει Javelin και πως κάθε βολή εναντίον των ρωσικών οχημάτων ήταν επιτυχής. Την ίδια επιτυχία είχαν και τα βρετανικά NLAW ώστε ακόμα και τα ρωσικά κρατικά μέσα έκαναν αναφορά σε αυτά, ενώ την επιτυχία των NLAW καταγράφουν και μελετούν και οι Βρετανοί.

https://www.defence-point.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια