ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Το F-35 επί τάπητος, προσαρμογή στα επιχειρησιακά της ΠΑO νέος Αρχηγός δίνει τεράστια σημασία στις νέες τεχνολογίες και στον δικτυοκεντρικό πόλεμο όπως τόνισε και στην τελετή παράδοσης-παραλαβής με το F-35 να αποτελεί την πεμπτουσία σε αυτόν τον τομέα.

Με μικρή καθυστέρηση λόγω Covid-19 αλλά και της απόφασης των Φινλανδών να αποκτήσουν το Αμερικανικό Stealth μαχητικό 5ης γενιάς φτάνει εντός της επόμενης εβδομάδας στην Αθήνα το εξειδικευμένο κλιμάκιο από τις ΗΠΑ προκειμένου να ενημερώσει το Αεροπορικό Επιτελείο για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το F-35. Έχει προγραμματιστεί μια σειρά από παρουσιάσεις κάποιες από αυτές μάλιστα θα είναι και απόρρητες αφού θα αφορούν «μυστικά» του μαχητικού για τα οποία θα ενημερωθούν ανώτατα Στελέχη της στρατιωτικής ηγεσίας. Η ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί από τα μέλη του JPO(Joint Programme Οffice) τα οποία ανήκουν στην USAF αλλά και κλιμάκιο στελεχών της αρμόδιας επιτροπής για τους εξοπλισμούς SAF/IA (Secretary of the Air Force-International Affairs) της Αμερικανικής κυβέρνησης.

Η νέα ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας με επικεφαλής πλέον τον Αρχηγό Αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί με κάθε λεπτομέρεια και από πρώτο χέρι για όλα τα τεχνικά ζητήματα που αφορούν το Stealth μαχητικό, τις δυνατότητες των μαχητικών και όλα τα συμπεράσματα τα οποία έχουν προκύψει από τη χρησιμοποίηση των F-35 . Απόφοιτος άλλωστε του Squadron Officers School στο USAF Air University των ΗΠΑ, με θητεία ως Υποδιοικητής στο NATO Combined Air Operations Center –Torrejon αλλά και ως Σύνδεσμος της Ελλάδας στο US Joint Forces Command/Concept Development and Experimentation ο νέος Αρχηγός γνωρίζει καλά τόσο την ενσωμάτωση του Stealth μαχητικού στο επιχειρησιακό αεροπορικό δόγμα της Συμμαχίας αλλά και την εξέλιξη του F-35. O νέος Αρχηγός δίνει τεράστια σημασία στις νέες τεχνολογίες και στον δικτυοκεντρικό πόλεμο όπως τόνισε και στην τελετή παράδοσης-παραλαβής με το F-35 να αποτελεί την πεμπτουσία σε αυτόν τον τομέα. Και σύμφωνα με πληροφορίες εμφανίζεται κάτι παραπάνω από θετικός στο ενδεχόμενο απόκτησης του μαχητικού 5ης γενιάς από την HAF τα επόμενα χρόνια.Επιπλέον η εικόνα που έχει σχηματίσει από τις πληροφορίες που επεξεργάζεται τα τελευταία χρόνια το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας οι οποίες προκύπτουν από όλες τις συνεκπαιδεύσεις των Ελληνικών «γερακιών» με F-35 είναι ότι πράγματι το Stealth μαχητικό θα δώσει στην Πολεμική Αεροπορία χαρακτηριστικά που θα την κάνουν απόλυτα κυρίαρχη. Όλες οι αναφορές των Ελλήνων ιπτάμενων από την «επαφή» τους με F-35 έχουν μελετηθεί αναλυτικά από τον καινούργιο Αρχηγό.

Το εξειδικευμένο κλιμάκιο των Αμερικανών πέρα από την ενημέρωση θα κληθεί να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα του Αεροπορικού Επιτελείου που αφορούν τον τρόπο που μπορεί να επιχειρεί το Stealth μαχητικό στο περιβάλλον του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Πως θα μπορεί να συνεργαστεί τόσο με τα 83 Viper όσο και με τα Rafale και να «κλειδώσει» όλες τις περιοχές Ελληνικής κυριαρχίας.Όμως το ζήτημα F-35 αφορά κυρίως την πολιτική ηγεσία αφού η HAF ξεκάθαρα δηλώνει ότι επιθυμεί το συντομότερο να το εντάξει στο οπλοστάσιό της. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για θέμα το οποίο θα βρεθεί στο επίκεντρο των επισκέψεων στις ΗΠΑ το επόμενο διάστημα τόσο του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου όσο και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Αφού μια ενδεχόμενη απόφαση ένταξης στο πρόγραμμα των F-35 πέρα από την επιχειρησιακή εκτίναξη των δυνατοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας θα πρόκειται για μια κορυφαία κίνηση περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων Αθήνας και Ουάσιγκτον κάτι που όπως φαίνεται το επιθυμούν και οι δύο πλευρές.

https://newpost.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια