ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

#Cancel_LIDL: Όταν οι «Άθλιοι» δεν σημαίνουν αξιοθρήνητοι – «Τσουνάμι» οργής στο Twitter

Η 70χρονη οδηγήθηκε στο Τμήμα για 30 ευρώ προϊόντα στο σούπερ μάρκετ LIDL

Έχουν περάσει 160 χρόνια κι όμως το μυθιστόρημα του Βίκτωρ Ουγκώ μοιάζει στην Ελλάδα του σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ. Άνθρωπος εξαθλιωμένος από την πείνα εξαναγκάζεται σε κλοπή, άνδρας τυφλωμένος από τον ζήλο και την αίσθηση καθήκοντος που καταλήγει σε μένος, τον κυνηγά! Όπου Γιάννης Αγιάννης βάλτε την ηλικιωμένη και στη θέση του δυνάστη Ιαβέρη, την αλυσίδα σούπερ μάρκετ, LIDL.

Θα αναρωτηθεί κανείς, αν μπορούμε να ξεχειλώνουμε τους νόμους και ως ποιου σημείου η συμπόνοια μπορεί να καταστρατηγήσει την έννομη τάξη. Ωστόσο, στην περίπτωση του περιστατικού που από το πρωί απασχολεί όσο κανένα άλλο την ελληνική κοινή γνώμη, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε το γεγονός πως οι πελάτες του καταστήματος, γείτονες και πιθανότατα γνώστες των πενιχρών οικονομικών της ηλικιωμένης προσφέρθηκαν να πληρώσουν εκείνοι το αντίτιμο των 30 ευρώ για τυρί και κρέας.


Κατάστημα Lidl / Φωτογραφία: Eurokinissi

Αντίστοιχα, ο υπουργός που έσπευσε να παραστήσει τον ειρηνοποιό, μόλις χθες, κουνούσε απαξιωτικά το χέρι του στα τηλεπαράθυρα, κατηγορώντας συναδέλφους για μιζέρια και κακομοιριά. Και μιλούσε για ακριβώς αυτή την κατάσταση. Την ολοένα και αυξανόμενη ακρίβεια που προφανώς οδήγησε την 70χρονη να «τσαλαπατήσει» την αξιοπρέπειά της και να βάλει τα προϊόντα στην τσάντα της. Μια αξιοπρέπεια, που όπως λέγεται οδήγησε την ίδια σε μια απέλπιδα προσπάθεια να βάλει ένα τέλος. Προς Θεού, κανείς δεν υποστηρίζει πως η υπουργική παρέμβαση, εν προκειμένω, ήταν προς την λάθος κατεύθυνση…

Η κουλτούρα της ακύρωσης

Η αντίδραση στα social media ήταν όπως ήταν λογικό σαρωτική. Για μια ακόμη φορά, η κοινωνία συνασπίζεται μέσα από τον ψηφιακό κόσμο και προσπαθεί να διορθώσει την αδικία. Είναι επίσης αλήθεια, ότι πολλές φορές ο θυμός διαχέεται άκριτα, απλώνεται σαν κύμα που σαρώνει δικαίως και αδίκως τους πάντες.

Δεδομένο πάντως είναι, πως ούτε η απάντηση από τα κεντρικά της LIDL προσφέρθηκε ως «νερό» που θα μπορούσε να «σβήσει τη φωτιά». Το γεγονός πως η εταιρεία μέσω της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης προωθεί την αλληλεγγύη, δεν ακυρώνει το δεδομένο πως σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «ο υπεύθυνος του καταστήματος όπως και κάθε υπεύθυνος καταστήματος είναι υποχρεωμένος να ακολουθεί τις προβλεπόμενες διαδικασίες»

Για να μην συνυπολογίσει κανείς πως η παραπάνω η υποχρέωση, ενδεχομένως να παρέμενε απαράβατος κανόνας αν το θέμα δεν έπαιρνε τέτοιες διαστάσεις στα social media. Σε κάθε περίπτωση, μπορεί το θέμα να θεωρείται λήξαν, όμως ο απόηχος αυτής της εικόνας, μιας ηλικιωμένης να σύρεται στο Τμήμα για ένα κομμάτι τυρί και να υποβάλλεται σε τέτοιον εξευτελισμό μόνο και μόνο γιατί οδηγήθηκε σε μια παραβατική πράξη προκειμένου να κορέσει την πείνα της, λερώνει! Μένει ως λεκές που μας βρομίζει όλους. «Δεν ήθελαν να χάσουν 40 ευρώ και με τον ντόρο που δημιουργήθηκε από την αναλγησία και την απανθρωπιά τους, θα χάσουν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες. Μυαλά όχι αστεία» γράφει εξοργισμένος ένας από τους χιλιάδες χρήστες που σχολίασαν το περιστατικό στο Twitter από το μεσημέρι.

«Η «ζημιά» των 30€ σε ένα σουπερμάρκετ δεν είναι έγκλημα. Έγκλημα είναι να οδηγείς τον κόσμο στη φτώχεια και στην εξαθλίωση!» γράφει πολύ εύστοχα κάποιος άλλος, στο ίδιο θέμα που προέκυψε με πρωταγωνίστρια την αλυσίδα των LIDL.
«Και να βρούμε που μένει αυτή η γιαγιά να της γεμίσουμε το ψυγείο για να καταλάβει πως μέσα σε όλη αυτή τη σαπίλα της κοινωνίας υπάρχει ακόμα αγάπη & άνθρωποι» σημειώνει πολύ εύστοχα κάποιος άλλος χρήστης για το όλο αυτό περιστατικό που προέκυψε με την ηλικιωμένη και το LIDL.

«Πραγματική φτήνια στα Lidl. Φτήνια του ανθρώπινου είδους» γράφει ιδιαίτερα ενοχλημένος, άλλος χρήστης.

Υπήρξαν κι εκείνοι βέβαια που έσπευσαν να υπερασπιστούν τις ενέργειες των εργαζομένων, εν προκειμένω στη LIDL, οι οποίοι εκτελούσαν εντολές. «Αν οι εργαζόμενοι στα lidl έχουν εντολή να καταγγέλλουν στην αστυνομία όλες τις κλοπές, τότε δεν μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά. Εκτός αν προτιμάτε να απολύονται οι εργαζόμενοι απο την εταιρία, για να κλέβει ο καθένας ελεύθερα» σχολιάζει κάποιος.

«Συγκλονιστικό το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης των Lidl Hellas. Ελπίζω κι εύχομαι εξίσου συγκλονιστικό να είναι και το γύρισμα της πλάτης της κοινωνίας προς αυτούς» γράφει κάποιος άλλος.

«Η συγκεκριμένη γιαγιά μπορεί να ήταν η δίκη μου, η δίκη σου και η δίκη του…» αναφέρει μεταξύ άλλων κάποιος άλλος χρήστης.https://thestandard.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια