ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Καταστρέψαμε την πολεμική μας βιομηχανία… “ΔΗΜΟΣΙΟ για πάντα” και ιδεοληψίεςΌλα αλλάζουν στο πεδίο των διεθνών σχέσεων. Οσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε, τόσο το καλύτερο. Τα εργαλεία που διαθέταμε για την άσκηση εξωτερικής πολιτικής και άμυνας ίσως να έχουν ήδη σκουριάσει και να μην το ξέρουμε… Να ξεκινήσουμε από τα απλά; Έχει αλλάξει ο τρόπος που διεξάγονται οι πόλεμοι. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, οι κυβερνοεπιθέσεις και ο υβριδικός πόλεμος της «ενημέρωσης» είναι τρία νέα χαρακτηριστικά, από τα οποία μπορεί να κριθεί η έκβαση μιας αναμέτρησης. Πρόκειται για νέους παράγοντες, που απασχολούν μεγάλες και μικρές δυνάμεις παγκοσμίως.

ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΠΑΠΑΧΕΛΑ
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ανατρέπουν συμβατικές ισορροπίες που θεωρούνταν δεδομένες. Αποτελούν σοβαρό πονοκέφαλο ακόμη και για χώρες με τεράστια τεχνογνωσία και σοβαρή πολεμική βιομηχανία. Η Ελλάδα κάνει, επιτέλους, πολύ σημαντικά βήματα προκειμένου να αναβαθμίσει την άμυνά της. Η ψαλίδα που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζεται δραστικά. Χρόνια και απίστευτα ζητήματα, όπως οι τορπίλες των σύγχρονων υποβρυχίων μας, βρίσκουν λύση.

Πρέπει όμως να πιάσουμε τον ταύρο από τα κέρατα για να δώσουμε απαντήσεις και στις νέες απειλές. Δεν είναι θέμα της στρατιωτικής ηγεσίας και του υπουργείου Άμυνας μόνο. Απαιτείται άμεση κινητοποίηση και συνεργασία ιδιωτικού τομέα, πανεπιστημιακών, της ομάδας Πιερρακάκη, Ελλήνων της διασποράς. Διάβαζα χθες ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν διόρισε τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης και επιχειρηματία Μάικλ Μπλούμπεργκ επικεφαλής ενός οργανισμού που έχει σκοπό την καινοτομία στην άμυνα (Defense Innovation Board).

Άνθρωποι με τεράστια εμπειρία όπως ο Μπλούμπεργκ θα ρωτούν προφανώς όσα θα φοβάται να απαντήσει η γραφειοκρατία του Πενταγώνου και θα γεφυρώνουν τις προσπάθειες κράτους, ακαδημαϊκών και ιδιωτικού τομέα στον τομέα της άμυνας. Χάσαμε πολύτιμο χρόνο στον τόπο μας. Δεκοποιήσαμε την πολεμική μας βιομηχανία και δαιμονοποιήσαμε τη συνεργασία πανεπιστημίων και Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα ταμπού έπεσαν, βέβαια, και αυτό είναι πολύ θετικό. Μόνο που δεν έχουμε ούτε ένα λεπτό για χάσιμο προκειμένου να κάνουμε τα άλματα που πρέπει. Η χώρα θα θωρακιστεί σε μεγάλο βαθμό από πλευράς συμβατικών εξοπλισμών, πρέπει όμως να θωρακιστεί και απέναντι στις μη συμβατικές απειλές, που τείνουν να κυριαρχήσουν στο πεδίο τον 21ο αιώνα.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια