ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

«Χρυσά» Διαμερίσματα: Εκατομμύρια ευρώ σε νεοσύστατη ΜΚΟ με υπογραφή Μηταράκη


Ευρωπαϊκά κονδύλια εκατομμυρίων ευρώ για στέγαση προσφύγων και μεταναστών, διοχετέυονται σε δύο εταιρείες real estate στην Αθήνα μέσω νεοσύστατης ΜΚΟ με την υπογραφή του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, σύμφωνα με τη δημοσιογραφική έρευνα του «Solomon» και των «Reporters United».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι εν λόγω εταιρείες καταγγέλλονται από Κινέζους επενδυτές της Golden Visa για απάτη, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν είχαν ελεγχθεί για «ξέπλυμα» χρήματος. Αυτές οι εταιρίες «αθωώθηκαν» χάρη σε τροπολογία του Άδωνι Γεωργιάδη.

«Η καταβολή εκατομμυρίων ευρώ γίνεται μέσω μιας ΜΚΟ, η οποία δεν πληροί τα ουσιαστικά κριτήρια που όρισε η ελληνική κυβέρνηση ώστε “να μπει μια τάξη στις ΜΚΟ”, κι επιπλέον φέρεται να στήθηκε από συγγενικά πρόσωπα των υπεύθυνων των εταιρειών στις οποίες καταλήγουν τα χρήματα», τονίζεται στην έρευνα, ενώ αποκαλύπτεται ότι η νεοσύστατη ΜΚΟ «Hopeten», εγγράφηκε στο Μητρώο σε χρόνο-ρεκόρ, εξασφαλίζοντας περισσότερα από 7 εκατ. ευρώ για 15 μήνες.

Καταλήγοντας, η ίδια δημοσιογραφική ομάδα σημειώνει ότι στα ερωτήματα που έθεσαν μέσα από την πολύμηνη δημοσιογραφική έρευνα το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου απάντησε με μια «μη-απάντηση 58 λέξεων»:

«Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου προχώρησε σε ανοικτή πρόσκληση το 2020 για την ανανέωση του προγράμματος ΕΣΤΙΑ, πρόσκληση στην οποία μπορούσαν να ανταποκριθούν νομικά πρόσωπα σε προκαθορισμένη τιμή μονάδος. Έγιναν δεκτές όλες οι προτάσεις στη δεδομένη τιμή του προγράμματος. Σε περίπτωση που ο πάροχος είναι ΜΚΟ, θα πρέπει να ακολουθεί τους κανόνες διαφάνειας που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία» ήταν η απάντηση κενή περιεχομένου που έλαβαν οι ερευνητές.

Τέλος, όσον αφορά στις εμπλεκόμενες εταιρείες το ίδιο δημοσίευμα σημειώνει ότι «απέστειλαν εξώδικα επιχειρώντας να παρεμποδίσουν τη δημοσιογραφική έρευνα πριν τη δημοσίευσή της».

https://www.aftodioikisi.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια