ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα για την Ουκρανία – «Δεν θέλουμε άλλο πόλεμο»


Ο ήχος μιας τρομπέτας δίνει το ρυθμό και οι περίπου 2.000 Ουκρανοί ακολουθούν ψέλοντας τον Εθνικό ύμνο της χώρας. Φωνάζουν διαρκώς «Δόξα στην Ουκρανία, δόξα στους ήρωες». Η ατμόσφαιρα είναι συγκινητική, υπάρχουν αρκετοί διαδηλωτές που δακρύζουν καθώς έχουν συγγενείς και φίλους στην εμπόλεμη ζώνη. Κατά διαστήματα υπάρχει ενημέρωση για τις εξελίξεις, ο κόσμος το συζητάει.


Η νεαρή Ουκρανή έχει υψώσει ένα πλακάτ και δεν κατεβάζει τα χέρια της για ώρα: «Η 11χρονη Πολίνα και οι γονείς της δολοφονήθηκαν από Ρώσους στρατιώτες». Στέκεται στα σκαλάκια της πλατείας Συντάγματος και περιστοιχίζεται από πολύ κόσμο που αψήφησε τη βροχή που έπεφτε νωρίτερα για να έρθει στο κέντρο της Αθήνας προκειμένου να συμμετέχει στη συγκέντρωση καρά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.Ένα άλλο κορίτσι, εμφανώς συγκινημένο, τονίζει: «Δεν αντέχω άλλο να ξυπνάω από τα τηλεφωνήματα των φίλων μου που μου λένε ότι φοβούνται. Θέλω να πάω το καλοκαίρι να δω τη γιαγιά μου και να είναι ζωντανή».

«Δεν θέλουμε άλλο πόλεμο, θέλουμε ειρήνη!». Αυτό φωνάζει μια κυρία από την μικροφωνική εγκατάσταση που έχει στηθεί κι απ’ όπου περνάνε αρκετοί για να στείλουν το δικό τους μήνυμα.

Στην πλατεία δεν βρίσκονται μόνο μέλη της ουκρανικής κοινότητας, αλλά και Γεωργιανοί, Λιθουανοί, Λευκορώσοι, πολλοί ακόμα εκπρόσωποι μεταναστών αλλά και Έλληνες. Ο φοιτητής Βασίλης Αποστολόπουλος από μικροφώνου ενημερώνει ότι αντίστοιχη διαδήλωση θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη στο Σύνταγμα, στις 18.00, την οποία καλούν Έλληνες φοιτητές, εργαζόμενοι και διανοούμενοι.

Η συγκέντρωση της Κυριακής άρχισε στις 2 το μεσημέρι κι ολοκληρώθηκε στις 16.15 με τους Ουκρανούς να ψάλουν και πάλι τον Εθνικό ύμνο της χώρας τους και να τραγουδούν κομμάτια από τη λαϊκή τους παράδοση.Νωρίτερα, ένα κορίτσι είχε συγκινήσει ανεβαίνοντας στο βήμα: Ο μπαμπάς μου είναι από την Ρωσία, η μαμά μου από την Ουκρανία. Πρέπει να σταματήσει τώρα ο πόλεμος, θα πεθάνουν παιδιά, ποιος θα τα φέρει πίσω;

Ακολουθεί ένας Ουκρανός περί τα 40. Ενημερώνει ότι πριν από λίγο καιρό έγινε μπαμπάς και θέλει ο γιος του να γνωρίσει μία ελεύθερη Ουκρανία. Μετά από ένα έντονο χειροκρότημα από το πλήθος, καταλήγει: Η Ουκρανία δεν θα πέσει ποτέ!

«Είμαι από τη Λευκορωσία και δεν είμαστε με τον Λουκασένκο», λέει η επόμενη κυρία που ακολουθεί στο βήμα.

«Οι Λιθουανοί είμαστε μαζί σας», σημειώνει ο επόμενος, ενώ στην πλατεία βρίσκονται πολλοί Γεωργιανοί που τονίζουν τη στήριξη τους προς το Κίεβο.

Μια Ουκρανή ενημέρωσε ότι όλες οι πρεσβείες στην Αθήνα ζήτησαν ουκρανική σημαία από τη δική τους πρεσβεία.

Στο βήμα ακολουθεί ένας Έλληνας: «Η γυναίκα μου είναι Ουκρανή, ο αδελφός της και η μητέρα της μάχονται στο Κίεβο. Φίλοι Ουκρανοί, σας ευχαριστούμε εμείς οι Έλληνες. Είμαστε όλοι Ευρωπαίοι».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια