ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Κλείνει μέτωπα ο Ερντογάν, αφήνει μονίμως ανοικτό αυτό με την Ελλάδα και την Κύπρο: Αλλά δεν παίζει μόνος του…

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και ο ισλαμιστής υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, φωτογραφίζονται με παιδιά. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία


Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Συνεχίζει τα ανοίγματα προς διάφορες κατευθύνσεις σε μια προσπάθεια να κτίσει συνεργασίες ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πρωτίστως, όμως, να κλείσει κάποια από τα μέτωπα, που άνοιξε με τη συμπεριφορά του και με τα μεγαλεπήβολα σχέδια του.

Επιστρέφοντας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου υπέγραψε συμφωνίες με την κυβέρνηση της χώρας, αναφέρθηκε στα επόμενα του βήματα σε διπλωματικό επίπεδο.

Αναφέρθηκε στο θετικό διάλογο με τη Σαουδική Αραβία, ο υπουργός Εξωτερικών της οποίας ειρήσθω εν παρόδω την περασμένη Κυριακή βρισκόταν στην Κύπρο για επαφές. Παράλληλα, πομπωδώς επανέλαβε ότι επίκειται εντός Μαρτίου επίσκεψη του Προέδρου του Ισραήλ στην Άγκυρα.

Αυτή η επίσκεψη προαγγέλθηκε προ μερικών εβδομάδων και επιχειρήθηκε από πλευράς της κατοχικής Τουρκίας να συνδεθεί με τις προσπάθειες επαναπροσέγγισης των δυο χωρών. Αυτό μπορεί να ισχύει και είναι πολύ πιθανόν.

Το σίγουρο, ωστόσο, είναι πως ο Ισραηλινός Πρόεδρος πριν την μετάβαση του στην Τουρκία, θα επισκεφθεί την Ελλάδα και την Κύπρο. Η διευθέτηση αυτών των επισκέψεων από πλευράς των Ισραηλινών, πριν τη μετάβαση του κ. Χέρτζογκ στην Άγκυρα, προφανώς ήταν κάτι που δεν το ανέμενε ο Ερντογάν.

Είναι προφανές πως ο Τούρκος Πρόεδρος επιχειρεί με τα ανοίγματα στο Τελ Αβίβ, μεταξύ άλλων, να σπάσει την τριμερή συνεργασία Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ. Το θέμα είναι κατά πόσο το Τελ Αβίβ θα ανταποκριθεί στο φλερτ της Άγκυρας.

Η κατοχική Τουρκία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την περιοχή όσο και να βελτιώσει τις σχέσεις της με γειτονικά κράτη. Οι λυκοφιλίες δεν ανατρέπουν σχεδιασμούς.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στη Λιβύη επαναλαμβάνοντας πως «δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε πίσω αυτή τη στιγμή. Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε στη Λιβύη ό,τι υποστήριξη μπορούμε. Το θέμα είναι να υπάρξει εξέλιξη σε επίπεδο ηγεσίας στη Λιβύη ή να δοθεί υποστήριξη να διεξαχθούν εκλογές που θα εξασφαλίσουν ένα ειρηνικό μέλλον και μία ευημερία στον λιβυκό λαό. Προτιμάμε το δεύτερο….»

Ο Ερντογάν θέλει τις συνεργασίες αυτές γιατί θέλει να κλείσει κάποια από τα ανοικτά μέτωπα του με απώτερο σκοπό να διευκολυνθούν οι σχεδιασμοί ώστε να καταστεί ηγεμόνας της περιοχής. Αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο εγχείρημα, δεν παίζει μόνος του.

Την ίδια ώρα είναι σαφές πως θέλει να κρατήσει ανοικτό το μέτωπο με την Ελλάδα και την Κύπρο. Θεωρεί πως, τουλάχιστον η Κύπρος, είναι ο αδύνατος κρίκος. Πρωτίστως, όμως, είναι πεποίθηση του πως υποτάσσοντας τις δυο χώρες, θα ανοίξει ο δρόμος του για να υλοποιήσει τους μεγαλεπήβολους σχεδιασμούς του, της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Η κατοχική Τουρκία διαχρονικά θεωρεί πως ελέγχοντας Ελλάδα και Κύπρο θα ανοίξει ο δρόμος για αναβάθμιση και ενίσχυση της σε όλους τους τομείς και επίπεδα. Είναι προφανές πως εξυπηρετείται και με τη φιλανδοποίηση των δυο κρατών.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια