ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Δεν υπάρχει κανένας πατριώτης Διπλωμάτης να υπηρετήσει τον Ελληνισμό της Μαριούπολης;Στις 30 Αυγούστου του περασμένου έτους, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Κωσταντίνος Βλάσης, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για τον απόδημο Ελληνισμό, το ιατρικό κέντρο «Ιπποκράτης» στη Μαριούπολη και το Ελληνικό χωριό Ουρζούφ.

«Επίσκεψη χθες στο Ιατρικό Κέντρο “Ιπποκράτης” στην Μαριούπολη, αλλά και στο ελληνικό χωριό Ουρζούφ, όπου με υποδέχθηκαν εγκάρδια τα μέλη του τοπικού συλλόγου Ελλήνων. Η ελληνικότητα των κατοίκων διατηρείται ακέραιη μέσω της έντονης πολιτιστικής και εκπαιδευτικής δραστηριότητας του συλλόγου και η αγάπη τους για την Ελλάδα είναι κάτι παραπάνω από εμφανής», είχε αναφέρει ο κ. Βλάσης σε ανάρτησή του σε facebook και twitter.

Η επίσκεψη ήταν σημαντική για τον Ελληνισμό της περιοχής σε μια περίοδο όπου οι εντάσεις με την Ρωσία ήταν έντονες. Η παρουσία του υπουργού, και κάθε μέλους μιας κυβέρνησης σε περιοχές με χιλιάδες ΄Έλληνες πρώτα απ΄’ όλα επιδρά θετικά στην ψυχολογία των ομογενών, ενώ καταδεικνύει σε τρίτους την διάθεση εκ μέρους της χ΄ώρας να είναι δίπλα στους Έλληνες όπου και αυτοί αν βρίσκονται, ειδικά σε ιστορικ΄ές περιοχές του Ελληνισμού.

Όμως εδώ και σχεδόν ένα χρόνο το Προξενείο της πόλης είναι ακέφαλο με συνέπεια οι Έλληνες της Μαριούπολης όχι μόνο να αισθάνονται μόνοι στην πιο κρίσιμη περίοδο των σχέσεων Δύσης – Ρωσίας με αφορμή την Ουκρανία, αλλά μην μπορούν να εξυπηρετηθούν και σε βασικά αιτήματα τους.

Τη στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει τεράστιες απειλές και εξοπλίζεται με τεράστια ποσά, αδυνατεί να στείλει ένα Διπλωμάτη, η καλύτερα, μια ολόκληρη ομάδα με επικεφαλή έναν Πρόξενο ώστε να γίνει αισθητή η παρουσία της Ελλάδας.

Και σημειώνω αδυνατεί γιατί στο σύνολο των Διπλωματών του Υπουργείου Εξωτερικών, δεν υπάρχει ένας Διπλωμάτης να θέλει (και μάλλον να μπορεί) να καλύψει την θέση αυτή την περίοδο. Το πιο πιθανό λοιπόν είναι να κυριαρχει ο φόβος μιας ενδεχόμενης σύγκρουσης παραμερίζοντας το καθήκον προς την πατρίδα, και ειδικά προς τους Έλληνες της Μαριούπολης.

Στις 2 Μαρτίου 2014 ο τότε υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, είχε υποσχεθεί σκατά την επίσκεψη στην Μαριούπολη, «θέλω να σας διαβεβαιώσω πως, ως Έλληνες πολίτες, η Ελλάδα σας έχει υπό την απόλυτη κάλυψη και προστασία της».

Στις 28 Αυγούστου 2014 το Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του ανέφερε, «λόγω της επιδείνωσης των συνθηκών ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, αποδέχθηκε την εισήγηση του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στη Μαριούπολη, Δημήτριου Παπανδρέου, για άμεση μεταφορά της έδρας του Γενικού Προξενείου και προσωρινή της μετεγκατάσταση στην πόλη του Ντνιπροπετρόβσκ, η οποία βρίσκεται εντός της προξενικής δικαιοδοσίας του Γενικού Προξενείου».

Το Οκτώβριο του ίδιου έτους, τέσσερις όλμοι έπληξαν το χωριό Σαρτανά της Μαριούπολης. Ενας από τους πυραύλους χτύπησε πομπή ατόμων που κατευθύνονταν προς το νεκροταφείο κατά τη διάρκεια κηδείας. Αμέσως επικράτησε πανικός, επτά άτομα έχασαν τη ζωή τους ενώ τουλάχιστον 15 τραυματίστηκαν, ορισμένοι από τους οποίους σοβαρά, ανάμεσα τους και Έλληνες

Σήμερα ο κίνδυνος για τους Έλληνες και τον Ελληνισμό της περιοχής είναι ακόμα μεγαλύτερος, και η απουσία Διπλωμάτη είναι εγκληματική, την ίδια ώρα που σε άλλες Πρεσβείες όπου η ζωή είναι πιο ευχάριστη, υπάρχουν περισσότεροι διπλωμάτες από ότι χρειάζονται

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια