ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Να ζητήσουμε από τους Αμερικάνους την εισαγωγή shale gas!


Παρακολουθώ εδώ και καιρό την επανάσταση στο σχιστολιθικό αέριο, που άλλαξε τελείως τα τελευταία τρία χρόνια την ενεργειακή πραγματικότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από οικονομικής πλευράς η επανάσταση του σχιστολιθικού αερίου (shale gas), εκτός από την κάλυψη όλων των αναγκών των ΗΠΑ σε φυσικό αέριο, σε τιμές στο 1/3 των ευρωπαϊκών και στο 1/4 των ασιατικών, μειώνει το έλλειμμα του εξωτερικού τους ισοζυγίου διευκολύνοντάς τις να τυπώνουν δολάρια χωρίς σοβαρές επιπτώσεις στον πληθωρισμό.

Ταυτόχρονα αποτελεί τον καταλύτη μιας νέας βιομηχανικής άνθησης, καθώς ενεργειοβόρες βιομηχανίες οδεύουν ή επιστρέφουν στις ΗΠΑ, όχι μόνο από την Ευρώπη, αλλά ακόμα και από την Κίνα, αφού οι χαμηλές τιμές της ενέργειας είναι σημαντικότερες για αυτές από τα φθηνά εργατικά. Ακόμα και η BMW, για ένα καινούριο αυτοκίνητό της (για το πιο ενεργειοβόρο τμήμα του), έχει κάνει συνεργασία με αμερικανική εταιρεία στην Utah, όπου βρίσκει κανείς τη φθηνότερη ενέργεια στον κόσμο (από υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, οι τιμές του οποίου πιέζονται και από το ανταγωνιστικό σε αυτό πάμφθηνο σχιστολιθικό αέριο, που υποκαθιστά σταδιακά το κάρβουνο ως βάση της αμερικανικής ηλεκτροπαραγωγής).

Τώρα οι Αμερικανοί συζητούν αν θα εξάγουν ή όχι το αέριο τους (έχουν σταματήσει να αυξάνουν την παραγωγή λόγω αδυναμίας διάθεσης), κυρίως σε συμμαχικές χώρες που θα ήθελαν προνομιακά να ενισχύσουν ή θα το κρατήσουν αποκλειστικά στις ΗΠΑ, ως βάση μιας νέας βιομηχανικής αναγέννησης. Με πιθανότερο κάποιο συνδυασμό των δύο εκδοχών.

διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια