ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Σε lockdown από σήμερα οι άνω των 60 ετών που έκλεισαν 7 μήνες εμβολιασμού χωρίς να κάνουν τρίτη δόση

Πολίτες αναμένουν για να εισέλθουν στο Εμβολιαστικό Κέντρο Προμηθέας στο Μαρούσι, προκειμένου να εμβολιαστούν κατά της covid-19, Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Νέο τοπίο διαμορφώνεται από σήμερα στη μάχη με τον κορωνοϊό καθώς οι πολίτες 60 ετών και άνω που έχουν κλείσει 7 μήνες από τη 2η δόση του εμβολίου και δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι.

Για παράδειγμα εάν κάποιος έχει πραγματοποιήσει την δεύτερη δόση στις 12/5/2021, τότε σήμερα 13/12/2021- εφόσον δεν έχει προβεί νωρίτερα στην αναμνηστική δόση- θα θεωρείται ανεμβολίαστος και έτσι δεν θα είναι σε θέση να εισέρχεται σε μια σειρά από κλειστούς χώρους.

Αναλυτικά, οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 που δεν έλαβαν εντός 7μήνου την τρίτη δόση θα έχουν ανατροπές στην καθημερινότητά τους, καθώς για να πάνε στην εργασία τους θα χρειάζονται δύο rapid test την εβδομάδα.

Επίσης, θα αποκλείονται από εσωτερικούς χώρους, όπως σε εστιατόρια, μπαρ, κέντρα διασκέδασης, θέατρα, σινεμά και εσωτερικούς χώρους άθλησης, ενώ θα χρειάζονται rapid test για να ψωνίσουν σε εμπορικά καταστήματα και για να ταξιδέψουν με αεροπλάνο, πλοίο ή τρένο.

Πρόκειται για μέτρο που υπολογίζεται ότι επηρεάζει τουλάχιστον 150.000 πολίτες άνω των 60 ετών που έχουν υπερβεί το επτάμηνο από τη δεύτερη δόση.

Τι ισχύει για τα πιστοποιητικά νόσησης

Το πιστοποιητικό νόσησης θα έχει ισχύ πλέον τρεις μήνες. Τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν έως τις 30/10/21, θα λήγουν στις 31 Ιανουαρίου 2022, ενώ όσα πιστοποιητικά εκδόθηκαν από 1/11/21 θα λήγουν επίσης σε τρεις μήνες. Η σχετική τροπολογία του υπουργείου Υγείας, για τη μειωμένη ισχύ του πιστοποιητικού νόσησης στους τρεις μήνες, ψηφίστηκε στις 9 Δεκεμβρίου στη Βουλή.

Αναφέρει, ότι το πιστοποιητικό νόσησης θα έχει ισχύ 90 μέρες και από τις διατάξεις, ενώ εξαιρούνται όσοι για αποδεδειγμένους ιατρικούς λόγους δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο. Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε γίνει γνωστό πριν από μερικές ημέρες, οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να λαμβάνουν πιστοποιητικό νόσησης μόνο με μοριακό τεστ, (PCR) βάσει εισήγησης της επιτροπής των ειδικών.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού ισχύει για ένα χρόνο, ωστόσο έχει ανοίξει η συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο να μειωθεί ο χρόνος στους 9 μήνες. Δηλαδή, αν στους 9 μήνες δεν γίνει η αναμνηστική δόση, το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα λήγει αυτόματα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια