ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Καθοριστική η τρίτη δόση στη μάχη κατά της «Όμικρον»: Τι έδειξε έρευνα του Imperial College

Υπαίθρια παράσταση στο Covent Garden, στο Λονδίνο. Η Βρετανία κατέγραψε την Παρασκευή 17/12/2021, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Μειωμένη αποτελεσματικότητα σε σύγκριση με αυτή που προσέφεραν απέναντι στην μετάλλαξη Δέλτα, αλλά ικανή ακόμη να κρατήσει τον κόσμο μακριά από τα νοσοκομεία και να αποτρέψει τη βαριά νόηση είναι η τρίτη δόση των εμβολίων έναντι της μετάλλαξης Ομικρον, σύμφωνα με τα στοιχεία νέας μελέτης που εξεπόνησαν Βρετανοί ερευνητές του Imperial College.


Τα πρώτα ευρήματα της έρευνάς τους είναι, σχετικώς, ενθαρρυντικά καθώς φαίνεται ότι η ενισχυτική δόση παρέχει προστασία περίπου 85% έναντι της σοβαρής νόσησης από την Ομικρον.

Το επίπεδο της προστασίας είναι λίγο μικρότερο από την προστασία που παρείχαν τα εμβόλια έναντι των παλαιότερων στελεχών της Covid.

Δείχνουν όμως ότι η επιπλέον, τρίτη δόση παραμένει ικανή να κρατήσει πολύ κόσμο μακριά από τα νοσοκομεία.

Το μοντέλο που χρησιμοποίησε η ερευνητική ομάδα του Imperial College του Λονδίνου βασίστηκε σε περιορισμένα δεδομένα για τη μετάλλαξη Όμικρον.

Επισημαίνουν έτσι ότι υπάρχει υψηλός βαθμός αβεβαιότητας έως ότου συγκεντρωθούν περισσότερες πληροφορίες από τον «πραγματικό κόσμο» σχετικά με τη νέα ταχέως εξαπλούμενη παραλλαγή.

Εξακολουθούν δε να προσπαθούν να κατανοήσουν πόσο ήπια ή σοβαρή θα αποδειχθεί τελικά η Όμικρον.

Τα εμβόλια «διδάσκουν» μεν στο σώμα πώς να μάχεται Covid, αλλά τα υφιστάμενα σκευάσματα δεν έχουν σχεδιασθεί για να καταπολεμούν την ραγδαία μεταλλασσόμενη «Όμικρον», κάτι που σημαίνει ότι η καταλληλότητά τους δεν είναι τέλεια.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία από την έρευνα του Imperial δείχνουν ότι θα υπάρξει μία μείωση στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της Όμικρον.

Μειωμένη αλλά ικανή προστασία

Ακόμη και με μία αναμνηστική δόση, η προστασία από σοβαρή νόσηση έναντι της Όμικρον, όπως υπολόγισαν, κυμαινόταν μεταξύ 80% και 85.9%, σε σύγκριση με το 97% που πετύχαιναν τα εμβόλια έναντι της Δέλτα

Ωστόσο υπάρχουν και άλλα στοιχεία του ανοσοποιητικού συστήματος που μπορούν να καταπολεμήσουν την Covid, όπως τα Τ- Λεμφοκύτταρα. Η συγκεκριμένη έρευνα δεν μπόρεσε να αποτιμήσει την επίδραση αυτών.

Εκ τυν ερευνητών του Imperial o καθηγητής Άζρα Γκάνι, δηλώνει στο ΒBC: «Ενα από τα στοιχεία αβεβαιότητας που εξακολουθούν να υπάρχουν είναι πόσο βαριά θα είναι η νόσηση που προκαλεί η Όμικρον σε σύγκριση με εκείνη που προκαλούσαν οι άλλες παραλλαγές.

Παρότι θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να το κατανοήσουμε αυτό πλήρως, οι κυβερνήσεις πρέπει να θέσουν σε εφαρμογή σχέδια για να αποτρέψουν κάθε δυνητικό αντίκτυπο. Τα δικά μας αποτελέσματα αποδεικνύουν την σημασία της χορήγησης της ενισχυτικής δόσης ως τμήμα μιας ευρύτερης υγειονομικής απάντησης».

Από την πλευρά του ο Δρ Kλάϊβ Ντιξ πρώην επικεφαλής της Βρετανικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δηλώνει: «Υπάρχει τεράστια ποσότητα αβεβαιότητας σε αυτές τις εκτιμήσεις μοντέλων και θα μπορέσουμε να είμαστε σίγουροι για την επίδραση των τρίτων δόσεων απέναντι στην Όμικρον μόνο όταν θα αποκτήσουμε δεδομένα ενός επιπλέον μήνα που θα προέρχονται από τον πραγματικό κόσμο. Δεδομένα για εισαγωγές στα νοσοκομεία, για εισαγωγές σε ΜΕΘ, αριθμούς και θύματα.

Με πληροφορίες από BBC

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια