ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Τα μέτρα που ανακοινώνει το Σάββατο ο πρωθυπουργός για ενέργεια και αγρότες


Shutterstock

Την ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους για οικιακούς καταναλωτές επιδιώκει η κυβέρνηση με δέσμη μέτρων που ανακοινώνει το Σάββατο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα, ανακοινώνονται παρεμβάσεις για την ελάφρυνση και των αγροτών, χωρίς να αποκλείεται επέκτασή τους και σε επιχειρήσεις. Οι παρεμβάσεις στοχεύουν στο να περιορίσουν τον αντίκτυπο από τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, οι οποίες συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο

Σχετικά με τους λογαριασμούς ρεύματος, αποφασίστηκε αύξηση της επιδότησης από 130 ευρώ για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες στα 160 ευρώ. Με αυτό τον τρόπο, το όφελος για τους καταναλωτές από τα 39 ευρώ τον μήνα θα ανέλθει σε 48 ευρώ.

Η επιδότηση, η οποία θα έχει ισχύ για τις καταναλώσεις Δεκεμβρίου, θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης όπου καταλήγουν τα έσοδα από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων ρύπων.

Για το φυσικό αέριο, η ΔΕΠΑ ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει έκπτωση 16%, μεγαλύτερη από εκείνη που είχε αρχικά ανακοινωθεί (15%) και η οποία μεταφράζεται σε όφελος 11 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τον Οκτώβριο και 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Νοέμβριο. Για την κατανάλωση του Δεκεμβρίου, η αύξηση θα είναι της τάξης του 30%.

Όπως ανακοινώθηκε, από τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα προβεί στις σχετικές πιστώσεις για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο στις εταιρείες διανομής, οι οποίες στη συνέχεια θα εφαρμόσουν άμεσα την έκπτωση η οποία θα πρέπει να πιστωθεί αναδρομικά για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο στους λογαριασμούς Δεκεμβρίου των οικιακών καταναλωτών.

Στήριξη και για το πρώτο τρίμηνο

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται δέσμη μέτρων στήριξης των καταναλωτών και για το πρώτο τρίμηνο του 2021, ωστόσο το εύρος της θα εξαρτηθεί από επιμέρους παραμέτρους, όπως το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της ΔΕΠΑ με την Gazprom.

Από τις διαπραγματεύσεις που βαίνουν προς ολοκλήρωση, θα καθοριστεί η τιμή προμήθειας φυσικού αερίου και άρα τα περιθώρια που θα έχει η ΔΕΠΑ για περαιτέρω μείωση τιμών.

Αλλη παράμετρος είναι οι διαβουλεύσεις με τους θεσμούς, οι οποίοι ήδη από τον Σεπτέμβριο έχουν διατυπώσει την άποψη ότι η στήριξη των καταναλωτών δεν πρέπει να είναι οριζόντια, αλλά στοχευμένη στους οικονομικά ασθενέστερους.

Αγρότες και επιχειρήσεις

Οι ανακοινώσει συμπληρώνονται με νέα μέτρα στήριξης για τους αγρότες, πρόσθετα στην επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο κίνησης.

Πιθανό είναι να υπάρξουν παρεμβάσεις και για τις επιχειρήσεις, προκειμένου να συγκρατηθεί το δευτερογενές πληθωριστικό κύμα, δηλαδή εκείνο που προκαλεί η μεταφορά του ενεργειακού κόστους στην τιμή λιανικής.

Καμία επιβάρυνση στον προϋπολογισμό

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του 2021 δεν θα επιβαρυνθεί από τα συγκεκριμένα μέτρα. «Έχει κλείσει ο προϋπολογισμός του 2021» επισημαίνει αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος.

Το πακέτο θα χρηματοδοτηθεί με πόρους από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος του.

Νέες παρεμβάσεις τον Ιανουάριο

Τον Ιανουάριο, αναμένονται νέες παρεμβάσεις με πιο μόνιμα χαρακτηριστικά, καθώς υπάρχει σχέδιο για τον σχηματισμό μηχανισμού αυτόματης πίστωσης πόρων στον Ειδικό Λογαριασμό Ενεργειακής Μετάβασης, ώστε να πιστώνονται στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών για όσο διάστημα παραμένουν οι τιμές στα ύψη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια