ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη μπροστά στην κορυφαία απόφαση της θητείας της… ΕΝΕΡΓΕΙΑ και ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ


“Το μεταβάλλειν γνώμη εστί φιλοσοφείν”, αναφέρει μια ευφυής παράφραση του γνωμικού του μεγάλου Πλάτωνα περί του “λακωνίζειν”. Στο θέμα που εξετάζεται στο άρθρο που ακολουθεί έχουμε αναφερθεί πάρα πολλές φορές με τον πιο απόλυτο τρόπο. Έχουμε τονίσει επιχειρηματολογώντας ότι στην κυριολεξία, η αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων αποτελεί τη λύση του οικονομικού προβλήματος της χώρας, ενώ το ενδεχόμενο εθελούσιας παραίτησης, ισοδυναμεί με εθνική αυτοκτονία. Και συνεχίζουμε να πιστεύουμε ακράδαντα ότι είμαστε με τη… σωστή πλευρά της ιστορίας.

Κατά συνέπεια, εάν επαληθευθούν όσα αναφέρει για τις κυβερνητικές προθέσεις ένας καλά ενημερωμένος ιστοχώρος για τα ενεργειακά πράγματα της χώρας και διεθνώς, θα συνιστά κατά την προσωπική υποκειμενική μας άποψη εξέλιξη κολοσσιαίας σημασίας. Όσο φανατικά υποστηρίξαμε την άποψή μας κατηγορώντας για -ενίοτε ύποπτη- ολιγωρία τον ελληνικό πολιτικό κόσμο, τόσο φανατικά θα υποστηρίξουμε τόσο τη σημερινή κυβέρνηση, όσο και οποιαδήποτε άλλη ακολουθήσει και θα προχωρήσει σε αυτή την οδό.

Το θεωρούμε τόσο σημαντικό, ώστε να λειτουργήσει ακόμα και ως “κολυμβήθρα του Σιλωάμ” για άλλα “αμαρτήματα”, πάντα κατά την υποκειμενική μας άποψη βαρύνουν την κυβέρνηση, ιδίως στον τομέα της άμυνας που μας απασχολεί κατά προτεραιότητα. Αυτή την άποψη όμως, να ξέρουν ότι την ασπάζεται πλέον μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, και έχει τη δυναμική να κρίνει ακόμα και την ψήφο τους στις εκλογές…

Εκατομμύρια Ελλήνων που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν αξιοπρεπή διαβίωση, παρότι εργάζονται διπλάσια σε σχέση με το παρελθόν. Οικογένειες 4-5 μελών οι οποίες επειδή ζουν με 1.500 ευρώ θεωρούνται… πλούσιες από το κράτος και οι δικοί τους λογαριασμοί του πανάκριβου “πράσινου” ρεύματος ΔΕΝ επιδοτούνται. Οικογένειες που τα βγάζουν πέρα με το ζόρι, τρέμοντας την ώρα που θα προκύψει κάποιο ανελαστικό έξοδο που δεν έχουν υπολογίσει. Ή ακόμα και τα τέλη κυκλοφορίας τα Χριστούγεννα, από τη στιγμή που οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν εισπράττουν πλέον δώρο.

Οικογένειες των οποίων τα παιδιά γυρίζουν διαλυμένα από τη δουλειά που δεν τους τη βρήκε ο πολιτικός μπαμπάς τους. Κυριολεκτικά ή μεταφορικά. Όταν δεν είναι άνεργα παλεύοντας με την κατάθλιψη. Παιδιά που ούτε κατά διάνοια δεν μπορούν να σκεφτούν να δημιουργήσουν οικογένεια, από τη στιγμή που δεν μπορούν στοιχειωδώς να συντηρηθούν. Καλή, χρυσή και άγια η προσπάθεια ανάταξης της ελληνικής οικονομίας της κυβέρνησης. Χρειάζεται όμως… επιταχυντή, ώστε τα οφέλη να φθάσουν στις τσέπες αυτών που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη όσο το δυνατόν συντομότερα. Αυτό θα δημιουργήσει απίστευτη δυναμική στην οικονομία.

Σε όλους αυτούς χρωστάει κάθε Έλληνας πολιτικός να ΜΗΝ απεμπολήσει κάθε δυνητική πηγή εσόδων εις το όνομα κάποιας ιδεοληψίας οποιασδήποτε… χρωματικής απόχρωσης και μάλιστα με τόσο προβληματική επιστημονική τεκμηρίωση όσο η πράσινη, σύμφωνα με πλήθος εξειδικευμένων επιστημόνων του χώρου. Όποιος αφουγκραστεί τις αγωνίες αυτής της κατηγορίας των Ελλήνων και όχι αυτών που έχουν λυμένο το βιοποριστικό τους πρόβλημα, δεν θα το μετανιώσει.

Αρκεί να προσπαθήσει να δραπετεύσει από την παγίδα να θεωρεί ασυνείδητα, ότι όλοι σε γενικές γραμμές ζουν τη ζωή που ζει ο ίδιος. Τουλάχιστον χωρίς την αγωνία εάν θα πληρωθεί έναν πενιχρό μισθό τον επόμενο μήνα και χωρίς χρυσές καταθέσεις στις τράπεζες. Απαιτείται πολιτική αρετή, πυγμή και θάρρος. Όποιος τα βρει λοιπόν… Ας δούμε το άρθρο.

Κρίνοντας από τις πρόσφατες δηλώσεις (15/12) του πρωθυπουργού στην Γερμανική εφημερίδα Handelsblatt αλλά και βάσει πληροφοριών από αξιόπιστες πηγές του πόρταλ η κυβέρνηση φαίνεται ότι προετοιμάζει το έδαφος για επανακαθορισμό βασικών αξόνων της ενεργειακής της πολιτικής. Από την μια πλευρά η πρωτόγνωρη κρίση στην Ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά με τις ιδιαίτερα υψηλές τιμές αερίου και ηλεκτρισμού που ήρθαν για να μείνουν, και αφετέρου ο προβληματισμός για την επάρκεια ενεργειακής προμήθειας -κυρίως φ. αερίου-υποχρεώνουν την κυβέρνηση σε μια συνολική αναθεώρηση βασικών στόχων στον τομέα παραγωγής και εκμετάλλευσης των εγχώριων ενεργειακών πόρων.

ΠΗΓΗ: ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το πόρταλ σε κλειστή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στου Μαξίμου ζητήθηκε από ομάδα ειδικών σε θέματα ενέργειας και ασφαλείας να προχωρήσουν σε νέες εκτιμήσεις για το δυναμικό των αποθεμάτων φυσικού αερίου στα αδειοδοτημένα θαλάσσια τεμάχια νότια και δυτικά της Κρήτης ενώ δόθηκαν οδηγίες για επαναδιατύπωση του χρονοδιαγράμματος απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων. Αυτό προέκυψε μετά από έκθεση του Διαχειριστή προς το ΥΠΕΝ για την κατάσταση ετοιμότητας των υπαρχόντων θερμικών μονάδων (λιγνίτη και φυσικού αερίου) προκειμένου να διασφαλισθεί η αδιάλειπτη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας εν όψει του χειμώνα.

Στην ανωτέρω συνάντηση εκφράστηκε προβληματισμός για τη μεγάλη εξάρτηση της χώρας από τις διαρκώς αυξανόμενες εισαγωγές φ.αερίου (που εφέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τα 6,0 Δισεκ Κυβ.Μέτρα, και αποτελεί ιστορικό υψηλό) και που δεν προβλέπεται να μειωθούν σύντομα, καθώς το φ.αέριο καλύπτει σταθερά πλέον το 50% της ηλεκτροπαραγωγής και η χρήση του αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω καθώς επεκτείνεται διαρκώς σε όλη την Ελλάδα μέσω νέων υπό κατασκευή δικτύων. Ακόμα το γεγονός ότι όλοι οι χερσαίου αγωγοί αερίου, που μεταξύ τους καλύπτουν σχεδόν το 70% των εισαγωγών, διέρχονται μέσω Τουρκίας αξιολογείται ως λίαν ανησυχητικός παράγων εν όψει των τεταμένων σχέσεων με την γείτονα.

Επιπλέον, με το αυξανόμενο κόστος εισαγωγών φ. αερίου υπάρχει αρνητικός αντίκτυπος στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών που με τη σειρά του επηρεάζει επί τα χείρω την δημοσιοοικονομική κατάσταση. Ως εκ τούτου εξετάζεται πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο να ζητήσει το ΥΠΕΝ, μέσω της ΕΔΕΥ, από τις παραχωρησιούχες εταιρείες ( ΕxxonMobil, Total, ΕΛΠΕ) να υποβάλλουν αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα ερευνών με στόχο την επίσπευση των σεισμικών και γεωτρητικών ερευνών.

Βάσει των ανωτέρω εξελίξεων, και με την ενθάρρυνση της Γαλλίας αλλά και γειτονικών χωρών που αποβλέπουν στην Ελλάδα για την προμήθεια φ. αερίου, φαίνεται ότι στους κόλπους της κυβέρνησης έχουν επικρατήσει το τελευταίο διάστημα πλέον νηφάλιες σκέψεις ως προς τις ενεργειακές προοπτικές της χώρας με αποτέλεσμα να υπάρξει στροφή 180 μοιρών σε επίπεδο στόχων με ευρεία αποδοχή του φυσικού αερίου ως βασικού καυσίμου κατά την ενεργειακή μετάβαση.

Προς αυτή την κατεύθυνση συνηγορεί και η απόφαση της ΕΕ (που όμως δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί επίσημα) για την επανένταξη του φ. αερίου και της πυρηνικής ενέργειας στο EU Taxonomy. Άρα αναμένεται ότι θα ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις στην παραγωγή, αποθήκευση (που έχει μεγάλη σημασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο) αεριοποίηση, μεταφορά και διανομή φ. αερίου. Εν κατακλείδι αυτό σημαίνει ότι οι οικολόγοι και οι άλλοι συμπαθούντες εντός της κυβέρνησης έχασαν την μάχη και άρα τα κοιτάσματα φ. αερίου δεν θεωρούνται πλέον εγκλωβισμένα αποθέματα (stranded assets).

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια