ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Οι σημαντικές επισκέψεις Μητσοτάκη σε Ισραήλ, Ρωσία και η ατζέντα των συζητήσεων

Κώστας Αλεξανδρής


Φωτογραφία αρχείου

Σημαντικό θεωρείται το τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον Βλάντιμιρ Πούτιν την Τετάρτη στο Σότσι. Είναι η πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών μετά την εκλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καθώς η προγραμματισμένη για τις 25 Μαρτίου 2021 επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Αθήνα για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση ακυρώθηκε λόγω πανδημίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συναντήσει τον Βλ. Πούτιν στην Αθήνα το 2016, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι δύο ηγέτες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων, με έμφαση στην ενεργειακή συνεργασία, καθώς και στη συνεργασία στους τομείς της Παιδείας και του Πολιτισμού (υπενθυμίζεται ότι το 2021 είναι έτος Ιστορίας Ελλάδας - Ρωσίας) και να ανταλλάξουν απόψεις για τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις.

Η Ρωσία, εκτός από χώρα που συνδέεται με την Ελλάδα με ιστορικούς δεσμούς φιλίας, είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με βαρύνοντα ρόλο, ενώ η Μόσχα έχει επανειλημμένα διαμηνύσει την προσήλωσή της στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Το έκανε και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2020, εν μέσω κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας, υπογραμμίζοντας ότι τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με διαπραγματεύσεις και διάλογο και με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Σταθερή είναι η θέση της Μόσχας και για το Κυπριακό, καθώς στηρίζει μια λύση βασισμένη σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία χωρίς ξένα στρατεύματα και εγγυήσεις, ενώ τον περασμένο Ιούνιο είχε ταχθεί εναντίον οποιασδήποτε αλλαγής καθεστώτος των Βαρωσίων, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτες τυχόν μονομερείς ενέργειες που έρχονται σε αντίθεση με τις προηγούμενες εγκριθείσες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και δημιουργούν δυσκολίες για την επανάληψη της διαπραγματευτικής διαδικασίας».

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βλάντιμιρ Πούτιν πραγματοποιείται σε μια εύθραυστη συγκυρία στις σχέσεις της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που αποτελούν τη βάση της εξωτερικής της πολιτικής. Στηρίζει και σέβεται τις αποφάσεις των οργανισμών αυτών. Αυτό, όμως, δεν αποκλείει τη διεύρυνση των σχέσεων με τη Ρωσία.

Θέση του πρωθυπουργού, την οποία έχει υποστηρίξει και εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας της Ευρώπης με τη Ρωσία να μείνουν ανοικτοί, ειδικά στις μεγάλες προκλήσεις που απαιτούν διεθνή συνεργασία.

To τετ α τετ της Τετάρτης ακολουθεί τη συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρώσο πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν στο Μέγαρο Μαξίμου στις 24 Ιανουαρίου. Στη συνάντηση είχαν συζητηθεί θέματα ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας, καθώς και επανενεργοποίησης της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας - Ρωσίας. Όπως και έγινε, καθώς πριν από λίγες μέρες και ενόψει της συνάντησης Μητσοτάκη - Πούτιν συνεδρίας στη Μόσχα η Επιτροπή - συμπροεδρεύουν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο υπουργός Μεταφορών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βιτάλι Σαβέλιεφ - υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας που περιλαμβάνει σειρά συμφωνιών στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, των μεταφορών, του πολιτισμού, της φορολογικής συνεργασίας κ.ά.

Μία μέρα νωρίτερα, την Τρίτη, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Τελ Αβίβ μετά την αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στο Ισραήλ και οι πρώτες του επαφές με τον νέο πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ και με τον νέο πρόεδρο Ιτσχάκ Χέρτζογκ. Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί η τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ με τη συμμετοχή και του Νίκου Αναστασιάδη.

Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει η ισραηλινή πλευρά στον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή και στην τριμερή συνεργασία είναι το γεγονός ότι παρόλο που το Ισραήλ ακύρωσε όλες τις επίσημες επισκέψεις για τις επόμενες δύο εβδομάδες λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, θα πραγματοποιηθεί με προσωπική απόφαση του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Η Τριμερής θα αποτελέσει ευκαιρία για ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στην περιοχή και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι τρεις χώρες, καθώς και για διερεύνηση περαιτέρω τομέων συνεργασίας. Ταυτόχρονα, είναι η πρώτη προσωπική γνωριμία των τριών ηγετών. Κατά την Τριμερή οι τρεις ηγέτες θα υιοθετήσουν Κοινή Διακήρυξη που θα αφορά και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια