ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Δημόπουλος: Μικρή η ζωή της Όμικρον, ταχεία η εξάπλωση - Είναι κοντά το τέλος της πανδημίας;


Φωτο αρχείου

Η μετάδοση της παραλλαγής Όμικρον είναι ταχεία, ωστόσο τα δεδομένα δείχνουν ότι η νόσηση είναι πιο ήπια στους πλήρως εμβολιασμένους, ανέφερε ο γιατρός και Πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Πρόσφατα δεδομένα από τη Νότια Αφρική έδειξαν μια αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, ενώ πρόσφατες μελέτες από το Χονγκ Κονγκ, έδειξαν ότι αυτό το στέλεχος έχει μεγαλύτερη τάση να εισέρχεται στα κύτταρα του ανώτερου αναπνευστικού και λιγότερη στα κύτταρα των πνευμόνων.

Όπως εξήγησε ο κ. Δημόπουλος αυτό σημαίνει ότι προκαλεί ό,τι και το κοινό κρυολόγημα και όχι τόσο πνευμονία. Επίσης, τα συμπτώματα που εκδηλώνονται από τη μόλυνση με την Όμικρον είναι σχεδόν ίδια με εκείνα του κοινού κρυολογήματος.

Ο γιατρός ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων. Οι νοσηλείες, όμως, δεν είναι ανάλογες με τον αριθμό των κρουσμάτων και έχουν μικρότερη διάρκεια, επομένως έχουμε να κάνουμε με έναν πιο ήπιο ιό.

Ο κ. Δημόπουλος εκτιμώντας το πότε θα έρθει το τέλος της πανδημίας είπε ότι «εάν επικρατήσει παγκοσμίως η Όμικρον και ενισχυθεί η εμβολιαστική κάλυψη σε κράτη που τα ποσοστά είναι χαμηλά, σιγά σιγά η πανδημία θα σβήσει και θα περάσουμε σε μια ενδημική διαχειρίσιμη νόσο όπως είναι η γρίπη».

Αναφορικά με τα αντιικά φάρμακα της Pfizer και της Merck, σημείωσε ότι έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια