ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Τσιόδρας: Διπλασιάζονται τα κρούσματα «Όμικρον» κάθε τρεις ημέρες-Σύψας: Εφόσον επικρατήσει η Όμικρον τα μονοκλωνικά δεν θα δουλεύουν


Μπορεί πράγματι να υποκρύπτεται ένα κύμα της μετάλλαξης Όμικρον μέσα στη Δέλτα, τόνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας, συντονίζοντας εκδήλωση που οργάνωσε η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ στο Αμφιθέατρο Φυσιολογίας «Γ. Κοτζιάς», αναφορικά με τις εξελίξεις που αφορούν στην πανδημία Covid 19.


Πρόκειται για μία δυναμική κατάσταση την οποία παρακολουθούμε διαρκώς, ενώ κάθε 2,5 με 3 ημέρες, τα κρούσματα της Όμικρον διπλασιάζονται, πρόσθεσε ο καθηγητής Τσιόδρας.


«Η Επιτροπή συνεδριάζει, θα συνεδριάσει και αύριο και θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα τοποθετηθεί. Η κατάσταση στην Ευρώπη μας ανησυχεί, είναι μια κατάσταση που δείχνει την ταχεία διασπορά μιας νέας μετάλλαξης, που ενδεχομένως να οδηγήσει σε μια πανευρωπαϊκή πανδημία τεραστίων διαστάσεων. Είμαστε σε επιφυλακή και επαγρύπνηση για να παρθούν τυχόν περαιτέρω μέτρα εάν χρειαστεί», συμπλήρωσε.


Εξάλλου, σε άλλο σημείο της ενημερωτικής εκδήλωσης- στην οποία συμμετείχαν έγκριτα μέλη ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ- ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ καθηγητής Παιδιατρικής Θεοκλής Ζαούτης, ανέφερε ότι σήμερα στην Ελλάδα έχουν ιχνηλατηθεί 26 κρούσματα της νέας μεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον. Τα κρούσματα αυτά εντοπίζονται σε Αττική, Λακωνία και Κρήτη.


«Είναι ξεκάθαρη η συσχέτιση εμβολιαστικής κάλυψης και ιικού φορτίου. Η εικόνα θα ήταν πολύ καλή στη χώρα μας εάν δεν υπήρχε η διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον σε 90 μέχρι σήμερα κράτη. Παράλληλα στο Λονδίνο σήμερα, το 40% των κρουσμάτων είναι Όμικρον», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Ζαούτης.


Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις εορτές
Οι καθηγητές, αναφέρθηκαν στη μεγάλη σημασία, ενόψει των Χριστουγεννιάτικων Εορτών, να τηρηθούν ευλαβικά όλα τα μέτρα, όπως χρήση μάσκας, συνεχής διενέργεια testing και φυσικά η τρίτη δόση του εμβολίου.


Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Επιδημιολόγων Βάνα Παπαευαγγέλου, 23% των πολιτών έχει προγραμματίσει την αναμνηστική δόση άμεσα ενώ χθες Κυριακή, εμβολιάστηκαν 70.000 πολίτες.


«Εφόσον επικρατήσει η Όμικρον τα μονοκλωνικά δεν θα δουλεύουν»
Η θεραπεία με ρεμντεσιβίρη δεν επηρεάζεται από τη νέα μετάλλαξη Όμικρον, πρόσθεσε ο καθηγητής Νίκος Σύψας, ο οποίος αναφορικά με τις θεραπείες απέναντι στην Όμικρον, σημείωσε ότι έχουμε καλά νέα και κακά νέα.


Τα κακά νέα είναι για τα μονοκλωνικά αντισώματα. Μεγάλη μελέτη από την Πολωνία λέει, ότι από τα μονοκλωνικά διαθέσιμα σκευάσματα, μόνο ένα δουλεύει απέναντι στη μετάλλαξη Όμικρον. «Εφόσον επικρατήσει η Όμικρον τα μονοκλωνικά δεν θα δουλεύουν, εκτός από ένα», τόνισε.


Τα αποτελέσματα στηρίχθηκαν σε πειράματα.


Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Στέλιος Λουκίδης, αναφερόμενος στα μονοκλωνικά αντισώματα, επεσήμανε ότι δίνονται στις 5 πρώτες ημέρες της νόσησης ενός ασθενούς με COVID και μάλιστα ενδοφλέβια. Αιματολογικά νοσήματα, κακοήθειες, άνθρωποι σε βαριά ανοσοκαταστολή και οι έγκυες είναι τα άτομα που μπορούν να ωφεληθούν από τη θεραπεία με τα μονοκλωνικά.


Σύντομα ωστόσο τα κριτήρια θα αλλάξουν, θα διευρυνθούν και θα αφορούν περισσότερο ηλικιακά. Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, τα αποτελέσματα των μονοκλωνικών αντισωμάτων θα είναι εμφανή σε 28 ημέρες.


Λουκίδης: Αντιβιοτικά και κορτιζόνη δεν είναι αποτελεσματικά απέναντι στον ιό


Ο Στυλιανός Λουκίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, στην ομιλία του με θέμα «Υποστηρικτική αγωγή στον ασθενή με COVID-19 όταν εισάγεται στο νοσοκομείο», αναφέρθηκε στο χρονικό διάστημα πριν την εισαγωγή στο νοσοκομείο και τα πρώτα συμπτώματα έως την υπερφλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού. «Σιγα-σιγά γίναμε όλοι πιο προσεκτικοί με τα φάρμακα για την Covid-19» ανέφερε ο καθηγητής σχετικά με τη φαρμακευτική αντιμετώπιση της νόσου του κορωνοϊού.


«Πολλές φορές παραλαμβάνουμε αρρώστους για νοσηλεία, οι οποίοι έχουν λάβει ήδη πολλά φάρμακα -κατά το πλείστον αποτελεσματικά, όπως πολλά αντιβιοτικά ή κορτιζόνη, η οποία στην αρχική φάση μπορεί να αυξήσει ακόμα περισσότερο το ιικό φορτίο. Είναι φάρμακα που δεν θα έπρεπε να έχουν θέση στην αντιμετώπιση της νόσου. Η αντιμετώπιση πρέπει να περιλαμβάνει θερμόμετρο, οξύμετρο και σωστή παρακολούθηση και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων» ανέφερε ο καθηγητής.


Όπως είπε, η αντιμετώπιση περιλαμβάνει: Οξυγονοθεραπεία για την αντιμετώπιση Υποξυγοναιμίας -«την αντιμετωπίσαμε κυρίως με τη μετάλλαξη Δέλτα, είναι σιωπηλή και συχνά χωρίς νοσήματα από αιτίες όπως σχηματισμός μικραγγειακών θρόμβων. Μια βασική στρατηγική αποτελεί η χορήγηση υψηλής ροής οξυγόνου (high flow). Οι μελέτες υπογραμμίζουν πως η μέθοδος high flow μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά επιβίωσης και να μειώσει τις πιθανότητες ενδοτραχειακής διασωλήνωσης, που αυξάνει την πίεση στις ΜΕΘ».


Για τα κορτικοειδή/στεροειδή, ο κ. Λουκίδης είπε ότι δεν δίνονται ποτέ σε νοσηλείες κατ΄οίκον, όπως και σε ασθενείς που δεν παρουσιάζουν αναπνευστική ανεπάρκεια. Η συγκεκριμένη αγωγή στηρίχτηκε σε επιστημονικά δεδομένα που έδειξαν ότι μειώνουν τον κίνδυνο διασωλήνωσης και κακής έκβασης της νόσου. «Βγαίνουμε από τα στεροειδή, όταν ο ασθενής ξεπεράσει την αναπνευστική ανεπάρκεια» τόνισε ο καθηγητής.


Ωστόσο, οι μικρές δόσεις -μέτριες πρακτικά- μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά χωρίς να προκληθεί βαθιά ανοσοαναστολή, όπως με μεγαλύτερη δοσολογία.


Στεροειδή και άνω των 80 ετών: Πρακτικά ίσως να υπάρχει μεγαλύτερη επιβάρυνση λόγω σοβαρών συλλοιμώξεων, πρόσθεσε ο καθηγητής


Ανοσοπαρέμβαση: Προβληματίζει σχετικά με τη στάθμιση οφέλους - κινδύνου η χορήγηση φαρμάκων. Ίσως η πρώιμη χορήγηση να εξασφαλίζει σημαντικά οφέλη.


Αντικρουόμενα είναι τα ερευνητικά ευρήματα σχετικά με το remdesivir, που χορηγήθηκε σε ασθενείς και στην Ελλάδα. Άλλοτε αποδείχθηκε αποτελεσματική αγωγή, ενώ κάποιες φορές δεν πέτυχε αξιοσημείωτα αποτελέσματα.


- Αντιπηκτικά: Μια μελέτη έδειξε ότι η θρομβοπροφύλαξη πρέπει να λαμβάνεται, μόνο εφόσον υπάρχει κίνδυνος θρόμβωσης.


- Αντιβιοτικά: Σύνθετο κομμάτι. Ο καθηγητής ανέφερε πως πολλοί ασθενείς εισάγονται έχοντας λάβει ήδη δύο ξεχωριστές αντιβιώσεις. Η βιβλιογραφία και οι διεθνείς οδηγίες υπαγορεύουν τη χορήγησή τους μόνο σε περιπτώσεις πνευμονίας και βακτηριδιακής λοίμωξης -οι δεύτερες αφορούν το 5%-15% των λοιμώξεων που συμβαίνουν στους νοσηλευόμενους. Άρα, πρέπει να μην χορηγείται αντιβίωση από την αρχή της νόσου, παρά μόνο όταν υπάρχει επιβάρυνση. Η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών μπορεί να σημάνει πίεση στις ΜΕΘ, καθώς εκεί μπορεί να λάβουν χώρα ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις που θα απαιτήσουν προωθημένα αντιβιοτικά, αλλά θα έχουν εξαντληθεί.


Συννοσηρότητες όπως σακχαρώδης διαβήτης ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) πρέπει να ελέγχονται τακτικά, γιατί συνήθως αποσταθεροποιούν σε περίπτωση ασθενείας και νοσηλείας.


Πότε πάμε νοσοκομεία: Μείωση οξυγόνου με αποτέλεσμα δύσπνοια και πυρετός πάνω από 38 επί 5-7 ημέρες (σχετίζεται με εικόνα πνευμονίας).


Σύψας: Τι δείχουν οι μελέτες για τα αντιϊκά φάρμακα


Για τον ρόλο των αντιϊικών φαρμάκων στην αντιμετώπιση της COVID-19 μίλησε ο Νικόλαος Σύψας, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, καθηγητής Ιατρικής Σχολής Αθηνών ΕΚΠΑ. Πρώτος στόχος των φαρμάκων είναι το μπλοκάρισμα του ενζύμου που επιτρέπει στον ο SARS-CoV-2 να εισέλθει στο κύτταρο και η αναστολή της ωρίμανσης του ιού, όπως είπε.


Διαθέτουμε:


Αναστολείς της πρωτεάσης: Χάπια της Pfizer -αναμένει έγκριση από τον FDA


Αναστολείς της αναπαραγωγής του RNA του ιού: remdesivir της Gilead, τα χάπια της Merck


Remdesivir: Σύμφωνα με την κύρια τυχαιοποιημένη διπλά τυφλή ελεγχόμενη μελέτη για το remdesivir, στην οποία συμμετείχαν ενήλικες ασθενείς με κορωνοϊό και ανάγκη μηχανικού αερισμού, το φάρμακο πέτυχε να μειώσει το χρόνο νοσηλείας από 15 σε 10 ημέρες, είχαν 50% μεγαλύτερες πιθανότητες ήπιας νόσου. Ωστόσο η αποτελεσματικότητα σημειώνεται στους ασθενείς που λαμβάνουν συμπληρωματικό οξυγόνο μόνο, όχι όμως σε διασωλήνωση και high flow. Δεν σημειώθηκαν σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες.


Μελέτη pine-tree: Μελέτησε την προληπτική χορήγηση remdesivir για την αποφυγή εισαγωγής στον νοσοκομείο και θανάτου εκτός νοσηλείας. Συμμετείχαν ασθενείς άνω των 60 ετών ή με συννοσηρότητα. Τρεις δόσεις στα εξωτερικά ιατρεία μείωσαν 87% τις πιθανότητες θανάτου/νοσηλείας. Άλλη προδημοσιευμένη μελέτη έδειξε ότι τρεις ημέρες με Remdesivir σε ασθενείς από ομάδα υψηλού κινδύνου έδειξε θετικά αποτελεσματικότητα, προς το παρόν όμως παραμένει η οδηγία για χορήγηση σε ασθενείς με συμπληρωματικό οξυγόνο, κατέληξε ο κ. Σύψας.


Molnupiravir (Merck): Ωθεί τον ιό σε μεταλλάξεις έως την εξόντωσή του, ωστόσο πρόσθεσε ο καθηγητής μελέτη σε πειραματόζωα έδειξε ότι προκαλεί μεταλλάξεις και στα κύτταρα των θηλαστικών, γι΄αυτό δεν χορηγείται σε εγκυμονούσες, πρόσθεσε ο καθηγητής. Ωστόσο η έγκριση για χρήση λόγω επείγουσας ανάγκης από FDA και EMA «ήρθε» από την αποτελεσματικότητά του για νοσηλεία και θάνατο κατά 50%. Ο EMA έδωσε στα μέσα φθινοπώρου μια αρχική έγκριση αλλά τώρα αναμένεται η απάντηση για πλήρη άδεια.


Paxlovid (Pfizer): Τα ερευνητικά αποτελέσματα σε ασθενείς με παράγοντα κινδύνου για σοβαρή νόσο έδειξαν ότι μειώνει πιθανότητες νοσηλείας/θανάτου κατά 89% αν ξεκινήσει στις τρεις ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Δεν σημειώθηκαν παρενέργειες σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Αναμένεται οριστική έγκριση από FDA και EMA. Ωστόσο αλληλεπιδρά με πολλά φάρμακα και πρέπει να δοθεί με προσοχή, πρόσθεσε ο καθηγητής.


Φάρμακα και μετάλλαξη omicron: Δρουν στην ίδια περιοχή του ιού που συμβαίνουν και οι μεταλλάξεις, επομένως δεν αναμένονται αρνητικές επιπτώσεις στην αποτελεσματικότητα, εκτιμά ο κ. Σύψας. Oι Merck και Pfizer ανακοίνωσαν ότι τα φάρμακά τους παραμένουν αποτελεσματικό, όπως έδειξαν οι σχετικές μελέτες. «Αντιικά φάρμακα με ισχυρή δράση που παρεμποδίζουν τη μόλυνση είναι ο επόμενος μεγάλος στόχος», ανέφερε ο καθηγητής και πρόσθεσε πως τα διαθέσιμα φάρμακα μπορούν να ληφθούν και από ασθενείς υπό αγωγή για άλλη λοίμωξη, όπως ο HIV.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια