ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Εισαγγελική παρέμβαση για τις δηλώσεις Γιαννάκου περί ΜΕΘ-Αναφορά αξιόποινων πράξεων από Πλεύρη


Παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών προκάλεσαν οι ισχυρισμοί του πρόεδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννακού περί ΜΕΘ “που παραμένουν σκόπιμα κλειστές”. Την ίδια ώρα ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης κατέθεσε ενώπιον του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου αναφορά αξιόποινων πράξεων κατά του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ και παντός υπευθύνου που διακινεί ψευδείς και συκοφαντικές ειδήσεις για δήθεν ύπαρξη κλινών ΜΕΘ που κρατούνται για επιλεγμένα πρόσωπα και δεν διατίθενται στους ασθενείς.

Πλέον, όσοι διακινούν τις ψευδείς ειδήσεις θα κληθούν να λογοδοτήσουν, καθώς προκλητικά συκοφαντούν ιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό του ΕΚΑΒ που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας, σημειώνει το υπουργείο Υγείας.

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, έδωσε εντολή να διερευνηθούν οι δηλώσεις του κ. Γιαννακού με σκοπό να διακριβωθεί η βασιμότητά τους και να εντοπιστεί αν προκύπτει η διάπραξη του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος.

Ο φάκελος για το παραπάνω θέμα θα ενταχθεί στο πλαίσιο της προκαταρκτικής που ήδη διενεργείται με αφορμή καταγγελίες για θανάτους ασθενών με κορονοϊό που διασωληνώθηκαν εκτός ΜΕΘ.

Ο Γ. Γιαννακός ισχυρίστηκε ότι από τις 647 κλινικές ΜΕΘ που λειτουργούν σε όλη τη χώρα για ασθενείς με κορονοϊό, οι 47 κρατούνται κενές με σκοπό να διατεθούν, εφόσον χρειαστεί, σε επιφανείς ασθενείς, την ίδια ώρα που, όπως ο ίδιος υποστήριξε, 114 ασθενείς έχουν διασωληνωθεί εκτός ΜΕΘ.

Εξοργισμένος ο Πλεύρης

Οι δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση του κ.Πλεύρη, ο οποίος διέψευσε τους ισχυρισμούς του κ. Γιαννακού.

“Είμαι πραγματικά εξοργισμένος και είναι από τις λίγες φορές. Διότι μπορώ να δεχθώ τη κριτική κάποιου για το αν έχουμε κάνει σωστά ή όχι τη δουλειά, εάν έχουμε τις κλίνες ΜΕΘ που πρέπει, αν έχουμε αναπτύξει περισσότερες κλίνες, αν έχουμε παραπάνω προσωπικό. Όχι, όμως, να μας χαρακτηρίζει ουσιαστικά εγκληματίες ένας συγκεκριμένος συνδικαλιστής”, δήλωσε το πρωί ο υπουργός Υγείας στον ΣΚΑΪ.

Συγκεκριμένη η διαδικασία

Ο ίδιος διευκρίνισε ποια είναι η διαδικασία για τις διακομιδές είναι η εξής: Εάν σε ένα νοσοκομείο δεν υπάρχει κλίνη ΜΕΘ, ενημερώνεται η πλατφόρμα του ΕΚΑΒ από τον θεράποντα ιατρό. Υπάρχουν πολλά περιστατικά που είναι σε αναμονή και το κάθε νοσοκομείο που έχει κενή κλίνη, ανάλογα με το προφίλ του περιστατικού και αμιγώς με ιατρικά κριτήρια- δηλαδή αν ο ασθενής μπορεί να μεταφερθεί, αν έχει αντίστοιχες ειδικότητες στο νοσοκομείο που έχει την κενή κλίνη ΜΕΘ – δέχεται ή δεν δέχεται το περιστατικό.

“Επομένως, το να λέγεται ότι γιατροί, νοσηλευτές, προφανώς και πολιτικά προϊστάμενοι βρίσκονται σε ένα εγκληματικό κύκλωμα που κρατά κενές κλίνες, προκειμένου αν αρρωστήσει ο Ντσούνος, ο Κούτρας, ο Πλεύρης, να μπορέσει να έχει κλίνη ΜΕΘ και να μην έχουν άλλοι συμπολίτες, με συγχωρείτε, αυτό είναι ψευδέστατο και συκοφαντικό”, τόνισε ο Θάνος Πλεύρης.

Αυτή τη στιγμή, όπως υπογράμμισε, υπάρχουν περίπου 1.300 κλίνες ΜΕΘ οι οποίες μοιράζονται σε κλίνες covid και κλίνες non-covid. Όταν ένας ασθενής χρειαστεί να διασωληνωθεί, αν υπάρχει κλίνη ΜΕΘ στο νοσοκομείο που νοσηλεύεται, προφανώς μπαίνει στη Μονάδα. Εάν δεν υπάρχει κενή κλίνη, γίνεται αναγγελία στο ΕΚΑΒ.

Ο συγκεκριμένος, όμως, ασθενής -συμπλήρωσε – μπορεί να μην πρέπει να μετακινηθεί διότι, αν είναι αιμοδυναμικά ασταθής, η μετακίνησή του μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία του. Υπάρχουν, δηλαδή, ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, αλλά η κατάστασή τους είναι τέτοια που έχουν αντένδειξη μεταφοράς. Επομένως, αυτοί θα είναι σε αναμονή μέχρι να κενωθεί κλίνη ΜΕΘ στο συγκεκριμένο νοσοκομείο. Και τέτοιοι συμπολίτες μας είναι αρκετοί. Δηλαδή βρίσκονται σε κατάσταση που η τυχόν διακομιδή τους θα είναι πολύ πιο επιβαρυντική για την υγεία τους.

Ή μπορεί η κλίνη ΜΕΘ που έχει βρεθεί να είναι σε τέτοια απόσταση-π.χ. να έχουμε περιστατικό στη Θεσσαλονίκη και κενή κλίνη ΜΕΘ στα Χανιά- με αποτέλεσμα η κλίνη ΜΕΘ να φαίνεται στο σύστημα κενή, αλλά προφανώς δεν μπορεί να μεταφερθεί το περιστατικό.

Επίσης, μπορεί να υπάρχει κενή κλίνη σε ένα νοσοκομείο, το οποίο, όμως, δεν έχει αντίστοιχο τμήμα για την πάθηση του συγκεκριμένου ασθενή και να κρίνεται ότι είναι επικίνδυνο να βρεθεί σε μία τέτοια ΜΕΘ.

“Εδώ καταγγέλλεται ότι γιατροί και νοσηλευτές είναι σε ένα εγκληματικό κύκλωμα. Δηλαδή είναι δυνατόν; Ποιος νους μπορεί να σκεφτεί ότι κρατάμε κλειστές κενές κλίνες ΜΕΘ;”, τόνισε ο Θάνος Πλεύρης.

Κατηγορούνται οι γιατροί

“Αυτή τη στιγμή κατηγορούνται οι εξής: Κατηγορείται ο γιατρός που έχει την ανάγκη και κάνει την αναγγελία, το ΕΚΑΒ που κάνει τη διαχείριση των κλινών και ο γιατρός που είναι στο νοσοκομείο υποδοχής και έχει την κενή κλίνη ΜΕΘ. Θα πρέπει όλοι αυτοί να είναι συνεννοημένοι υπό την ομπρέλα, βέβαια, του Υπουργού που θα λέει στον γιατρό μην «αναγγείλεις το περιστατικό».

Ο κύριος Γιαννάκος κατηγόρησε γιατρούς και νοσηλευτές στα δυο νοσοκομεία που εμπλέκονται και συναδέλφους του υγειονομικούς στο ΕΚΑΒ ότι όλοι αυτοί μαζί παρανομούν. Και πρέπει να είναι υπόλογος σε αυτούς τους ανθρώπους.

Θα υποβληθεί αναφορά αξιοποίνων πράξεων, ώστε αυτά τα οποία λέει ή να τα αποδείξει ή να λογοδοτήσει. Και στο βαθμό που θα υπονοήσει κάτι για το πρόσωπό μου, γιατί ο κύριος Γιαννάκος- και το λέω ευθέως- δεν έχει τολμήσει να πει ένα όνομα. Λέει ότι κρατάνε κλίνες, ας τολμήσει να πει ένα όνομα. Γιατί μόλις το πει, τότε θα δεχθεί και προσωπική μηνυτήρια αναφορά. Πρέπει να είναι υπεύθυνοι οι συνδικαλιστές σε αυτόν εδώ τον τόπο.

Οι συνάδελφοί τους που είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης και όχι στα κανάλια δεν μπορούν να ανέχονται από τον Πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ να τους κατηγορεί ότι είναι μέρος ενός κυκλώματος που κρατάει κρεβάτια. Από την ασφάλεια του καναπέ των καναλιών κατηγορεί αυτούς που είναι στην πρώτη γραμμή”, τόνισε ο υπουργός Υγείας.

https://tomanifesto.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια