ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Υποχρεωτικότητα στη σκιά της Όμικρον αποφασίζει σταδιακά η Ευρώπη: Τριπλασιασμός ραντεβού στην Ελλάδα λίγο μετά τα μέτρα


Με τα μέσα της πειθούς να εξαντλούνται, αλλά και την επέλαση της μετάλλαξης «Ομικρον» να εντείνει την αβεβαιότητα, η συζήτηση αλλά και οι αποφάσεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό αρχίζει να πρυτανεύει ως λύση σε μία μετά την άλλη τις ευρωπαϊκές χώρες.

Στην Ελλάδα οι χθεσινές ανακοινώσεις, πέραν της πολιτικής αντιπαράθεσης που προκάλεσαν, φαίνεται να αύξησαν την τάση για ραντεβού εμβολιασμού. Συγκεκριμένα, λίγο μετά την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών κλείστηκαν 6.000 ραντεβού 1ης δόσης (από πολίτες 60 +) ενώ ο ημερήσιος μέσος όρος των τελευταίων δέκα ημερών για ραντεβού 1ης δόσης για πολίτες άνω των 60 ήταν 2.600.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός όποιος πολίτης άνω των 60 δεν προχωρήσει έστω σε προγραμματισμό του πρώτου εμβολιαστικού τους ραντεβού μέχρι τις 16 Ιανουαρίου θα τού επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100€ κάθε μήνα.

Επίσης, ενόψει των γιορτών η πολιτεία προχωρά σε ένα ακόμη συμπληρωματικό μέτρο. Στο διάστημα από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου θα διαθέσει δωρεάν ένα self-test σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη, ώστε να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού πριν από τα Χριστούγεννα. Η ίδια ακριβώς άσκηση θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου.

Στην Ευρώπη, όλο και πιο κοντά στη λύση της υποχρεωτικότητας πλησιάζουν Γερμανία, Αυστρία αλλά και Ιταλία.

Στην Αυστρία, όσοι αρνούνται να εμβολιαστούν και να συμμορφωθούν στις υποδείξεις κυβέρνησης και ειδικών, είναι πιθανό να έρθουν αντιμέτωποι με αυστηρές ποινές. Το σχετικό προσχέδιο νόμου περί προστασίας του εμβολιασμού Covid – 19, διέρρευσε από την εφημερίδα Die Presse. Σε περίπτωση που τεθεί σε ισχύ, γεγονός που υπολογίζεται για τον Φεβρουάριο, πολίτες και μόνιμοι κάτοικοι στην Αυστρία θα αντιμετωπίσουν σοβαρότατες ποινές.

Βαριά πρόστιμα

Τα πρόστιμα θα ανέρχονται έως και σε 7000 ευρώ ή και μήνες φυλάκισης σε όσους συστηματικά αρνούνται να συμμο0ρφωθούν με τις υποδείξεις της κυβέρνησς και δεν εμβολιάζονται.

Του σχετικού νόμου θα προηγηθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στη χώρα. Στην περίπτωση αυτή, ένας πολίτης που δεν εμφανίζεται σε προγραμματισμένο ραντεβού για τον Κορονοιό θα λαμβάνει επί8σημη κλήση από τις τοπικές αρχές. Σε περίπτωση μή εμφάνισής του, θα επανακαλείται μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες.

Εξαιρέσεις θα αποτελούν ειδικές κατηγορίες ατόμων που θα ορίζονται από τους ειδικούς, όπως οι έγγυες γυναίκες και τα παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών.

Κανείς ωστόσο, δεν θα εξαναγκάζεται σε υποχρεωτικό εμβολιασμό, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ερχεται νόμος με υπογραφή Σολτς

Υποχρεωτικούς εμβολιασμούς από Φεβρουάριο, με διακομματική συμφωνία στη Βουλή, υποστηρίζει ήδη ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν από τη χθεσινή συζήτηση κορυφής ανάμεσα στους εκπροσώπους της απερχόμενης κυβέρνησης, της κυβέρνησης εν αναμονή και των κυβερνήσεων των 16 ομόσπονδων κρατιδίων.

Ο Σολτς ανακοίνωσε την ίδρυση επιτελείου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στην καγκελαρία, με επικεφαλής τον αντιστράτηγο Κάρστεν Μπρόιερ, ενώ εξακολουθεί να αναζητείται η ταυτότητα του επόμενου υπουργού Υγείας.

Η κατάσταση των νοσοκομείων σε πολλά γερμανικά κρατίδια είναι οριακή, με αερομεταφορές ασθενών μεταξύ κρατιδίων και αναβολές κάποιων προγραμματισμένων χειρουργείων, ενώ στη Δρέσδη καταγράφηκε χθες το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής «Ομικρον», το οποίο δεν προέρχεται από ταξιδιώτη, ένδειξη ότι η παραλλαγή κυκλοφορεί στο εσωτερικό της χώρας. Επίσης, την περασμένη εβδομάδα ο δείκτης θετικότητας των τεστ PCR εκτοξεύθηκε στο 20%, ενώ στις 18-24 Οκτωβρίου ήταν 11%, και αυτό παρότι ο απόλυτος αριθμός των τεστ την περασμένη εβδομάδα ήταν διπλάσιος από ό,τι τον Οκτώβριο. Με τα δεδομένα αυτά, διαμορφώθηκε χθες συναίνεση γύρω από την ανάγκη λήψης αυστηρότερων μέτρων.

Επίσημες αποφάσεις δεν ελήφθησαν και δεν πρόκειται να ληφθούν μέχρι την ανάληψη της εξουσίας από τη νέα κυβέρνηση, αλλά το προσχέδιο της απόφασης αναφέρει ότι θα επιβληθούν περιορισμοί επαφών στους ανεμβολίαστους και θα κλείσουν χώροι νυχτερινής διασκέδασης. Η νομική βάση για την επιβολή νέων περιορισμών υπάρχει, όπως φάνηκε από τη χθεσινή απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, με την οποία απορρίπτεται η προσφυγή πολιτών κατά των μέτρων που είχαν επιβληθεί πέρυσι.

Στρατηγός στο τιμόνι της εκστρατείας στη Γερμανία

Ο Ολαφ Σολτς ανακοίνωσε την ίδρυση επιτελείου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στην καγκελαρία, με επικεφαλής τον αντιστράτηγο Κάρστεν Μπρόιερ.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο αναγνώρισε ότι οι περιορισμοί επαφών και το κλείσιμο των σχολείων συνιστούν παραβιάσεις συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων, αλλά στάθμισε το δικαίωμα στη ζωή καθώς και την ανάγκη αποφυγής της κατάρρευσης του συστήματος υγείας ως ανώτερα αγαθά.

Μένει να φανεί πόσο προετοιμασμένη είναι η νέα κυβέρνηση για τις δυσκολίες που έπονται. Φιλοδοξία του νέου καγκελαρίου είναι να γίνουν 30 εκατομμύρια εμβολιασμοί έως τα τέλη της χρονιάς, ενώ ο αντιστράτηγος Μπρόιερ θα είναι επιφορτισμένος με τον συντονισμό της εκστρατείας εμβολιασμού.

Ιταλία: Δάσκαλοι, καθηγητές και αστυνομικοί παίρνουν σειρά

Τέλος στην Ιταλία, επιβεβαιώνεται, ότι από τις 15 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός του εκπαιδευτικού προσωπικού και των διοικητικών υπαλλήλων που εργάζονται στα σχολεία, των μελών των αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων και του διοικητικού προσωπικού των νοσοκομείων. Οι υγειονομικοί, στην Ιταλία, είναι ήδη υποχρεωμένοι να εμβολιάζονται κατά του κορωνοϊού.

Σημειώνεται ότι τα μέτρα Ντράγκι λαμβάνονται σε μία χώρα με πολύ καλύτερη επιδημιολογική εικόνα από αυτή της Ελλάδας: Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην -πληθυσμιακά εξαπλάσια- Ιταλία καταγράφηκαν 12.764 περιστατικά κορωνοϊού, με 89 θανάτους.


https://hellasjournal.com/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια