ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

TV7 – “Jerusalem Studio”: Η κατάσταση στη Μεσόγειο… με ελληνική εκπροσώπηση - βίντεο


Ένα ενδιαφέρον πάνελ στα αγγλικά, με συζήτηση για τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, διοργάνωσε το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο TV7, στο πλαίσιο της εκπομπής “Jerusalem Studio”, στο οποίο διατυπώθηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις. Τα θέματα που αναπτύχθηκαν είναι σχετικά με την ελληνοτουρκική διένεξη.

Στο πάνελ της εκπομπής φιλοξενούνται από την μεριά της Ελλάδος η Αντωνία Δήμου, σύμβουλος Διεθνών Σχέσεων με ειδίκευση την Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή, του Ινστιτούτο Αναλύσεων Άμυνας και Ασφάλειας (ΙΑΑΑ/ISDA) στην Αθήνα.

Από την πλευρά του Ισραήλ ο Δρ. Εράν Λέρμαν ο οποίος έχει χρηματίσει Πρόεδρος της γνωστής “American Jewish Committee (AJC), καθώς και Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Πρωθυπουργού του Ισραήλ.

Οι συμμετέχοντες στην εκπομπή δίνουν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως:
> Πως βλέπει το Ισραήλ το Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο.
> Γιατί η Τουρκία ζητάει F-16 και όχι F-15;
> Πως γίνεται αντιληπτή η επιθετική στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο;
> Πως πρέπει να εφαρμοστεί το Διεθνές Δίκαιο στα θαλάσσια σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο;

Ενδιαφέρον έχει ότι τονίστηκε και όχι μόνο από την ελληνική εκπροσώπηση, η σημασία της συμμαχίας ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ. Ενδιαφέρον έχει και το ότι το κοινό “ζωτικό” συμφέρον του Ισραήλ, της Κύπρου και της Αιγύπτου, είναι η πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά, όσον αφορά τους υδρογονάνθρακες της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Τονίστηκε επίσης, ότι αν και θα πρέπει να ληφθούν κάποιες τουρκικές ενστάσεις υπόψη, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να επιτραπεί στην περιοχή να καταστεί όμηρος της Τουρκίας του Ερντογάν. Μιας Τουρκίας η οποία ακολουθεί επιθετικές πολιτικές που απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια έχοντας οδηγήσει στην ευθυγράμμιση / συμπόρευση (alignment) των πολιτικών -αν δεν είναι τυπικά κι επίσημα συμμαχικές (allied)- πολλών χωρών της περιοχής για την αντιμετώπιση των προκλήσεων.

Η Αντωνία Δήμου τόνισε τον δυναμικό χαρακτήρα της ελληνικής διπλωματίας και την υπογραφή συμφωνιών στον τομέα άμυνας και ασφάλειας, αλλά και τον ενεργειακό, με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τα ΗΑΕ, με τις οποίες διατυπώνεται η αποφασιστικότητα να μην επιτραπεί στη χρήση ή την απειλή χρήσης βίας να παράξει αποτελέσματα στην περιοχή.

Η Ελλάδα, τόνισε η αναλύτρια, έχει διατυπώσει την αποφασιστικότητά της να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα πάντα με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και με μετριοπάθεια όπως αποκαλύπτουν οι διμερείς συμφωνίες που έχει υπογράψει με την Αίγυπτο και την Ιταλία. Δεν αρνείται τον διάλογο με καλή πίστη με την Τουρκία, αρκεί να μην εγείρονται ζητήματα που αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία, ή επιδιώκεται η παράκαμψη των προβλέψεων του διεθνούς δικαίου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια