ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Μπλόκο στο deal Σάντσεθ-Ερντογάν ετοιμάζει ο Μητσοτάκης

ΑΠΕ/ EPA/STR

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα φέρει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τις Ισπανο-τουρκικές αγοραπωλησίες οπλικών συστημάτων, κατά παράβαση πρόσφατων ευρωπαϊκών αποφάσεων αλλά και των αρχών αλληλεγγύης προς τα κράτη-μέλη έναντι τρίτων χωρών, όπως είναι η Τουρκία.

Αυτό αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ο οποίος παράλληλα επεσήμανε ότι ο Σοσιαλιστής Ισπανός Πρωθυπουργός Pedro Sánchez ηγείται μιας Κυβέρνησης μειοψηφίας αυτή τη στιγμή στην Ισπανία, με την Αξιωματική Αντιπολίτευση να εκφράζει δημοσίως και επισήμως την αντίθεση της στις συμφωνίες Ισπανίας και Τουρκίας.

Του Κώστα Πασίση

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε θέσει μετ’ επιτάσεως στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τον Οκτώβριο του 2020, το θέμα με τα γερμανικά υποβρύχια του Σουλτάνου, που διαταράσσουν τις ισορροπίες στην Αν. Μεσόγειο.

Μια περιοχή όπου παίζονται αυτή την περίοδο σημαντικά γεωπολιτικά παιχνίδια, με αγωγούς φυσικού αερίου, υποβρύχια καλώδια και στρατιωτικές βάσεις.

Μετά την αποφασιστική παρέμβαση της Ελλάδας το θέμα «πάγωσε», ωστόσο επανήλθε εκ νέου στην επιφάνεια από την Ισπανία.

Η Αθήνα είναι έντονα ενοχλημένη με τη Μαδρίτη που προσεγγίζει την Άγκυρα σε μια περίοδο που όλη η Ευρώπη γυρίζει την πλάτη στον Ταγίπ Ερντογάν, εκτός του Ούγγρου Πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν

Η ελληνική δυσαρέσκεια είναι έκδηλη και αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε συνέχεια στο ζήτημα με σειρά πρωτοβουλιών.

Στη διάρκεια των δηλώσεων του με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν άφησε σαφείς αιχμές για το προκλητικό παιχνίδι της Ισπανίας αλλά και της Γερμανίας με την Τουρκία.

Θα ευχόμασταν κι άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ να ακολουθούσαν το παράδειγμα της Γαλλίας και να μην εξόπλιζαν χώρες που απειλούν με πόλεμο άλλες χώρες και κυρίως χώρες της ΕΕ και που αποσταθεροποιούν με τη συμπεριφορά και την πρακτική τους την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών.

Επίσης ο κ. Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισπανό ομόλογό του J.M.Albares από τον οποίο ζήτησε εξηγήσεις για τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία. Ενώ στο ΥΠΕΞ κλήθηκε και ο Ισπανός πρέσβης στην Αθήνα.

Μετά την άμεση και δυναμική αντίδραση της Ελλάδας ο Ισπανός ΥΠΕΞ θα έλθει στην Αθήνα για να δώσει διευκρινίσεις για την επίμαχη συμφωνία.

Το «deal» και η στρατιά του Αιγαίου

Όλως …τυχαίως το «deal» της Ισπανίας με την Τουρκία έκλεισε λίγο μετά την ανακοίνωση της Ελληνογαλλικής αμυντικής συνεργασίας που ενόχλησε σφόδρα τον Ταγίπ Ερτογάν ο οποίος προφανώς έψαχνε για μια απάντηση στις ιδιαίτερα επιτυχείς πρωτοβουλίες της Ελλάδας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η Ελλάδα περισσότερο ενοχλήθηκε από τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, σχετικά με την κατασκευή και πώληση από την Ισπανία αποβατικών σκαφών τα οποία απειλούν ευθέως τα ελληνικά νησιά.

Επισημαίνεται ότι αυτά τα πλοία θα έλθουν να προστεθούν στη περίφημη στρατιά του Αιγαίου, που συγκροτείται από πολλά αμφίβια σκάφη επιθετικού χαρακτήρα, με στόχο τα ελληνικά παράλια.

Παρόλα αυτά η τουρκική προκλητικότητα και υποκρισία απαιτεί την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου επικαλούμενη την συνθήκη της Λοζάνης!

Όλα αυτά τα θέματα συζητήθηκαν και στη συνάντηση Μητσοτάκη με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Jean-Yves Le Drian, ο οποίος βρίσκεται στη χώρα μας ώστε να συμμετάσχει στις εργασίες της Τετραμερούς Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου και Γαλλίας.

Στο τετ-α-τετ ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον Γάλλο ΥΠΕΞ ότι οι δυο χώρες θα συνεργαστούν ακόμη πιο στενά στην προώθηση της ιδέας για κοινή ευρωπαϊκή πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε από τη Γαλλία

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια