ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Σχεδιάζουμε αιτήματα προς ξένα μουσεία για τα γλυπτά του Παρθενώνα


Η Ελλάδα θα συνεχίσει την εκστρατεία για τον επαναπατρισμό των γλυπτών του Παρθενώνα και με άλλα μουσεία του εξωτερικού, αλλά με προσοχή. Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε στο θραύσμα με το πόδι θεάς από τη ζωφόρο, το οποίο μάς έρχεται από το Παλέρμο με μακροχρόνιο δανεισμό οκτώ ετών κατά τη συνέντευξη Τύπου για την κλιματική αλλαγή.

Απαντώντας σε ερώτηση, η κα Μενδώνη δήλωσε: «Είναι γνωστό ότι θραύσματα υπάρχουν και σε άλλες χώρες. Υπάρχουν στη Δανία, στη Γερμανία και Ιταλία, στο Βατικανό πάλι υπάρχουν θραύσματα. Σε συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού με το Μουσείο της Ακρόπολης, θα διαμορφωθεί μία πολιτική αιτημάτων, δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, και θα δούμε με ποιον τρόπο και σε τι βαθμό θα υπάρξει ανταπόκριση. Είναι πολύ νωρίς ακόμα να πούμε κάτι γι’ αυτά.»

Τα θραύσματα δημιουργήθηκαν κατά την εγκληματική ανατίναξη του Παρθενώνα από τον Μοροζίνι, όταν ο Ιταλός βομβάρδισε το μνημείο, το οποίο οι Οθωμανοί είχαν μετατρέψει σε πυριτιδαποθήκη. Όπως σημειώνει ο αείμνηστος αρχαιολόγος Αλέξανδρος Μάντης στο άρθρο του Disjecta membra στο περιοδικό «Ανθέμιον» ο γλυπτικός διάκοσμος του Παρθενώνα ήταν στη θέση του σχεδόν ακέραιος μέχρι τότε. Με εξαίρεση τις καταστροφές που είχαν προξενήσει οι Χριστιανοί κατά τη μετατροπή του σε χριστιανική εκκλησία.

Η ανατίναξη σήμανε το καμπανάκι για λεηλασίες σε όλα τα μνημεία του Ιερού Βράχου. Περιηγητές, ιστοριοδίφες, ερασιτέχνες αρχαιολόγοι και συλλέκτες πήραν όσα θραύσματα γλυπτών εύρισκαν, η κατάφερναν να αποσπάσουν. Το πάθος για απόκτηση τμημάτων γλυπτών ιδίως από τον Παρθενώνα, ήταν σχεδόν εμμονικό.

Οι παράνομες δραστηριότητές τους, αποτελούν τον λόγο για τον οποίο τα προαναφερθέντα μουσεία του εξωτερικού έχουν στις συλλογές τους τα συγκεκριμένα θραύσματα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια