ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Εμβολιασμοί: Παρά τις ουρές στο εμβολιαστικό κέντρο «Προμηθέας» υπάρχουν φόβοι για «κενό ανοσίας»


«Καμπανάκι» κινδύνου για «κενό ανοσίας» κρούει μέσω του newsit.gr η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Δεν… «περπατάνε» τα ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου.

Η αγωνία στις υγειονομικές αρχές -όχι μόνο για την αύξηση των ποσοστών της πρώτης- αλλά και της τρίτης δόσης του εμβολίου είναι δεδομένη. 

Χρειάζεται επίσπευση των εμβολιασμών για την τρίτη δόση, ώστε να μη δημιουργηθεί “ανοσολογικό κενό”, όπως λένε οι ειδικοί.

Ενάμιση εκατομμύριο πολίτες, δικαιούχοι της ενισχυτικής δόσης εμβολίου, δεν έχουν κλείσει προς το παρόν το ραντεβού τους. Το γεγονός προκαλεί ανησυχία στις αρχές, οι οποίες διαβλέπουν τον κίνδυνο «εμβολιαστικού κενού».

Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα έχουν γίνει περίπου 1 εκατομμύριο εμβολιασμοί τρίτης δόσης. Μετά την  πρόσφατη εισήγηση της Επιτροπής Εμβολιασμών, ωστόσο, η πλατφόρμα άνοιξε στους 5,5 μήνες για επιπλέον 2 εκατομμύρια πολίτες συνολικά, ώστε να προγραμματίσουν το ραντεβού τους.

Από αυτούς μέχρι σήμερα έχουν ανταποκριθεί και έχουν κλείσει το ραντεβού τους, μόλις 500 χιλιάδες πολίτες.

Οι περίπου 1,5 εκατομμύριο πολίτες που έχουν καθυστερήσει να ενισχύσουν την διαρκώς φθίνουσα ανοσία τους, αν δεν ανταποκριθούν άμεσα ενδέχεται, όπως λένε οι ειδικοί, να αποτελέσουν «υγειονομική βόμβα» αν δεν εμβολιαστούν, καθώς μετά από λίγους μήνες θα δημιουργηθεί σοβαρό κενό στην ανοσία του πληθυσμού.

Αξίζει να σημειωθεί, πως σύμφωνα με τις πρόσφατες μελέτες, το ποσοστό προστασίας από νόσηση Covid-19, μετά από 6 μήνες μειώνεται σημαντικά, αφού δεν ξεπερνά το 50%.

Την αισιοδοξία της εκφράζει, μιλώντας στο newsit.gr, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, λέγοντας πως οι πολίτες θα πάνε στο τέλος να εμβολιαστούν με την αναμνηστική δόση.

Αν εμβολιαστεί, ωστόσο, μόνο το 1/3 με την τρίτη δόση, θα υπάρξει πρόβλημα, όπως λέει: «Θεωρητικά αν δεν πάνε τα 2/3 των εμβολιασμένων να κάνουν την αναμνηστική δόση θα έχουμε πρόβλημα, αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί να συμβεί αυτό. Τους αριθμούς δεν τους ξέρω. Έχω την αίσθηση ότι πάνε καλά οι εμβολιασμοί της τρίτης δόσης. Ανοσιακό κενό από αυτούς που κάνανε τις δύο δόσεις; Δεν είναι ανεμβολίαστοι, αλλά αν δεν πάνε, δεν έχουν τόσο μεγάλη προστασία για να προστατεύουν τον εαυτό τους, αλλά και να μην μεταδίδουν τη νόσο στο περιβάλλον».

Γιάννα Σουλάκη
newsit.gr

Κορωνοϊός: Ουρές στο εμβολιαστικό κέντρο «Προμηθέας»

Αυξάνεται εκ νέου ο εμβολιαστικός ρυθμός κατά της Covid στην Ελλάδα - Μόνο χθες έγιναν πάνω από 80.000 εμβολιασμοί - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από το κέντρο «Προμηθέας»

Αυξάνονται εκ νέου οι ρυθμοί εμβολιασμών στην Ελλάδα, με τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, να «ψάχνουν» τη θωράκιση απέναντι στον κορωνοϊό, κάνοντας την πρώτη δόση, αλλά και τους δικαιούχους που έχουν ήδη ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα προ εξαμήνου, να επιδιώκουν την ενίσχυση, με την αναμνηστική δόση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, χθες Τρίτη πραγματοποιήθηκαν πάνω από 80.000 εμβολιασμοί πρώτης, δεύτερης και αναμνηστικής δοσης, ενώ σύμφωνα με όσα είπε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, «οδεύουμε στον αριθμο των 100.000 ημερήσιων εμβολιασμών που γίνονταν το Μάιο».


Και σήμερα, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, πλήθος κόσμου κατευθύνεται στα κέντρα για να εμβολιαστεί. Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση στο κέντρο «Προμηθέας» στο Μαρούσι, με τις ουρές που έχουν σχηματιστεί από το πρωί να είναι μεγάλες, μέσα κι έξω από την εγκατάσταση, ενώ η αναμονή φτάνει και ξεπερνά τη μια ώρα. Η πίεση στο συγκεκριμένο mega εμβολιαστικό κέντρο  είναι μεγάλη, καθώς η αύξηση του κόσμου που προσέρχεται ήταν απότομη τις τελευταίες μέρες.  

Γεωργαντάς: «Πάμε εξαιρετικά με τους εμβολιασμούς»

«Πάμε εξαιρετικά. Στους εμβολιασμούς πρώτης δόσης την Παρασκευή θα περάσουμε τα 7 εκατομμύρια», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, καθώς όπως είπε, κάθε μέρα μπαίνουν 20-25.000 καινούργιοι συμπολίτες μας και κλείνουν ραντεβού.

Για την τρίτη αναμνηστική δόση είπε ότι περάσαμε το ένα εκατομμύριο εμβολιασθέντες και χθες μόνο έκλεισαν το ραντεβού τους 125.000, ενώ προχθες ήταν 150.000.

Δικαιούχοι, επανέλαβε ο υφυπουργός είναι όσοι έχουν κλείσει το εξάμηνο και είναι 2,8 εκατομμύρια. Από αυτούς έχει εμβολιαστεί το ένα εκατομμύριο και έχουν κλείσει το ραντεβού τους περίπου 850.000, δηλαδή ένα ποσοστό 65%.

Χθες, όπως είπε, έγιναν συνολικά 80.000 εμβολιασμοί και φτάνουμε τον αριθμο των 100.000 που γινόταν το Μάιο, πρόσθεσε. 

Για τους ανεμβολίαστους που πάνε για την πρώτη δόση, ο κ. Γεωργαντάς δήλωσε πως είναι νεότερης ηλικίας ή παραγωγικές ηλικίες. «Δυστύχως είναι μικρότερη σε σχέση με αυτούς, η συμμετοχή των μεγαλύτερων ηλικιών». Είναι περίπου 570.000 που είναι άνω των 60 ετών, οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί και είναι κατά βάση αυτοί που βρίσκονται στα νοσοκομεία εξήγησε, επισημαίνοντας ότι το 90% που βρίσκεται στις μονάδες είναι άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί και είναι άνω των 60 ετών.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια