ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Η απλή αναλογική, η αναζήτηση του νέου Πάνου Καμμένου και ο Μεγαλέξανδρος


Υπάρχουν δύο θεωρίες για το τι πρέπει να κάνει κάποιος φιλόδοξος πολιτικός. Η πρώτη μας θυμίζει ότι ο Αντώνης Σαμαράς έγινε πρωθυπουργός αφού έφυγε από τη Νέα Δημοκρατία και επέστρεψε έπειτα από χρόνια. Και η δεύτερη είναι η γνωστή φράση του αείμνηστου Ευάγγελου για το τι συμβαίνει σε όποιον φεύγει από την στάνη. Η ουσία είναι ότι η απλή αναλογική προκαλεί ονειρώξεις. Δεν θέλει και πολύ ο άνθρωπος, όταν βλέπει στον καθρέπτη έναν Μεγαλέξανδρο…

Η απλή αναλογική θα φέρει αναταράξεις στο πολιτικό σύστημα. Το πιο πιθανό είναι ότι θα έχουμε ρεκόρ στα κόμματα που θα διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών και σε εκείνα που θα περάσουν την πύλη της Βουλής. Η ψήφος των πολιτών θα είναι πιο χαλαρή στην πρώτη αναμέτρηση, πιστεύοντας ότι θα υπάρχει και δεύτερος γύρος. Κάτι το οποίο δεν είναι απολύτως σωστό. Κάτω από ορισμένες συνθήκες μπορεί να μην έχουμε νέες εκλογές και να βρεθούμε μπροστά σε μία νέα κυβέρνηση του… βουνού. Μην υποτιμάτε τους «όρους» που έθεσε το ΚΚΕ για την συμμετοχή του σε μία κυβέρνηση. Αυτό είναι κάτι που δεν το συζητούσε μέχρι χτες ο Περισσός, όσο ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πανίσχυρος. Τώρα το συζητάει! Κάτω από ορισμένες συνθήκες, λοιπόν, και εφόσον στο ΚΙΝΑΛ δεν εκλεγεί ο Ανδρέας Λοβέρδος, είναι πολύ πιθανό να μείνουμε σε μία εκλογική αναμέτρηση και μόνο.

Το ερώτημα είναι αν θα υπάρχει και ένα κομμάτι της δεξιάς που θα θελήσει να παίξει τον ρόλο που έπαιξε στις προηγούμενες εκλογές ο Πάνος ο Καμμένος. Αν έχουμε, δηλαδή, μία νέα συμμαχία της αριστεράς με τα απομεινάρια της δεξιάς του… μεσαίου χώρου ή αλλιώς του Πάνου του Καμμένου, με ένα άλλο πρόσωπο, φυσικά, στην ηγεσία. Εκείνο που θα μπορούσε να γίνει αυτή την φορά είναι να ηγείται του σχήματος ο εκπρόσωπος της δεξιάς. Με άλλα λόγια, να δούμε τον κ. Κουτσούμπα ή τον νέο αρχηγό του ΚΙΝΑΛ σε θέση συνοδηγού ενός δεξιού πολιτικού και τι στον κόσμο!

Υπάρχει αντικειμενικά αυτή η δυνατότητα σήμερα; Να υπάρξει, δηλαδή, ένα πρόσωπο από τον χώρο της δεξιάς που θα θελήσει να διαδεχτεί τον Πάνο τον Καμμένο; Πιστεύουμε πως όχι! Μπορεί κάποιοι να πιστεύουν ότι η ιστορία τους οφείλει μία δωρεάν εγγραφή στη λίστα των ηρώων, αλλά η απόλυτη αλήθεια είναι ότι μετά από το σπάσιμο του ειδώλου του Πάνου Καμμένου καταστράφηκε και η μήτρα…

Πολλά σενάρια εξυφαίνονται στο παρασκήνιο, με την σύμφωνη γνώμη και συμμετοχή ισχυρών οικονομικών παραγόντων του εσωτερικού, αλλά και του εξωτερικού. Του εξωτερικού, βεβαίως - βεβαίως. Αλλά τα σενάρια αυτά δεν έχουν πιθανότητα να έχουν επιτυχία, όσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατάει γερά τα ηνία της κυβέρνησής του. Κατά τα λοιπά, δεν μπορεί κανείς να εμποδίσει τους συνανθρώπους του να έχουν μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους. Και δεν είναι και βέβαιο ότι χρήζουν «προστασίας». Το αντίθετο! Όσο πιο γρήγορα βγουν στον δρόμο, τόσο πιο γρήγορα και ο λαός θα καταλάβει ότι ο άρχοντας είναι γυμνός και σε κάθε περίπτωση δεν έχει την παραμικρή σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο.

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@liberal.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια