ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Καθηγητής Μάζης: Ελλάς, Σκόπια, Μεσόγειος, Τουρκία, με ή χωρίς Ερντογάν - βίντεο


Στο στούντιο της εκπομπής «Αντιθέσεις» με τον Γιώργο Σαχίνη, σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση- προσέγγιση των μεγάλων θεμάτων της Γεωπολιτικής και της αναδιάταξης Στρατηγικών, μεγάλων- μεσαίων και περιφερειακών παικτών ισχύος, μίλησε ο Ιωάννης Θ. Μάζης , Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στην εκπομπή παρενέβη για την «Συμφωνία των Πρεσπών» ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος με νομικές επισημάνσεις στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συμβάσεων στα θέματα:

– Η αναθεώρηση του Συντάγματος της τότε «Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και η εμπεριεχόμενη στην Συμφωνία των Πρεσπών «Ρηματική Διακοίνωση». -Η ερμηνεία των διατάξεων του άρθρου 19 της Συμφωνίας των Πρεσπών

-Το «θεσμικό οπλοστάσιο», από πλευράς Διεθνούς Δικαίου, της Ελλάδας σε μια ενδεχόμενη, μελλοντική, ευθεία αμφισβήτηση και παραβίαση των «essentialia nogotii» της Συμφωνίας των Πρεσπών.

– Οι προϋποθέσεις καταγγελίας, αποχώρησης από αυτή, λήξης ή αναστολής της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών σε περίπτωση παραβίασής της.

-Το ρυθμιστικό πλαίσιο των διατάξεων των άρθρων 56 και 60 της Σύμβασης της Βιέννης. –

Ο Ιωάννης Μάζης έκανε λόγο για:

– Τις Γεωπολιτικές Δυναμικές στον Αρκτικό Κύκλο, τον Ειρηνικό , την Μεσόγειο και το ρόλο «κλειδί» της Ανατολικής της λεκάνης.

– Προοπτικές, λεπτά σημεία και τα πραγματικά ερωτηματικά της Ελληνογαλλικής Συμφωνίας και της επέκτασης της Συμφωνίας Ελλάδας- ΗΠΑ , για την θέση της Ελλάδας.

– Η πολιτική κρίση με την παραίτηση Ζάεφ, η Συμφωνία των Πρεσπών και η επόμενη μέρα

– Η κινητικότητα ευρύτερα στα Δυτικά Βαλκάνια τι μπορεί να σηματοδοτεί Κι ακόμη : – Η αναθεωρητική στρατηγική βάθους της Τουρκίας , με ή χωρίς τον Ερντογάν

– Η πολιτική του «κατευνασμού» και ο αντίλογος της «αποτροπής» , τα όρια και τα προ-απαιτούμενα ενός διαλόγου , η Εθνική Στρατηγική και το σημαίνει δομικά η συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, οι πραγματικοί λόγοι που δεν συγκροτείται.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια