ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Νεοθωμανικό “φέσι” στην Ρωσία


H κατάρρευση της τουρκικής λίρας απειλεί την ρωσική Gazprom η οποία έχει απώλειες 20% σε έναν μήνα στην πώληση φυσικού αερίου στην Τουρκία. Επίσης δυσκολεύει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τουρκίας και του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού για νέες προμήθειες φυσικού αερίου.

Οι Τούρκοι αδυνατούν να πληρώσουν το κόστος του φυσικού αερίου και η μόνη λύση είναι η κρατική εγγύηση και η ΠΡΟΠΛΗΡΩΜΗ του ρωσικού φυσικού αερίου από την Τουρκία. Το εν ισχύ συμβόλαιο αφορά ποσότητα 8 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, κατ’ έτος, αλλά λήγει την 1η Ιανουαρίου. Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας από την πλευρά του έκανε λόγο για 3ετές ή 5ετές νέο συμβόλαιο.

Όμως οι Τούρκοι ήταν κακοπληρωτές και πριν. Η Gazprom αντιμετώπιζε προβλήματα με τουρκικές εταιρείες. Το 2019 για παράδειγμα οι Τούρκοι χρωστούσαν 1,7 δισ. δολάρια, χρήματα τα οποία ακόμα η Gazprom δεν έχει πάρει, παρά το γεγονός ότι έχει καταφύγει στα δικαστήρια και έχει δικαιωθεί!

Από την αρχή του τρέχοντος έτους η τουρκική λίρα έχει χάσει το 45% της αξίας της έναντι του δολαρίου. Το γεγονός αυτό καθιστά τις τουρκικές εταιρείες ακόμα πιο επικίνδυνες για την Gazprom, ακόμα κι η ρωσική εταιρεία προχωρήσει σε γενναίες εκπτώσεις στην τιμή πώλησης, αναφέρει η ρωσική οικονομική εφημερίδα Kommersant.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια