ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Τριπλό "χτύπημα" για την αιολική βιομηχανία οδηγεί σε ραγδαία πτώση τις μετοχές των κατασκευαστών ανεμογεννητριών

Χάρης Αποσπόρης

Εντείνονται οι ανησυχίες για τον κλάδο των ΑΠΕ διεθνώς, καθώς δύο μεγάλες εταιρείες αιολικών, η Vestas και η Orsted ανακοίνωσαν χθες ότι το περιβάλλον στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν γίνεται όλο και δυσκολότερο.

Συγκεκριμένα, οι δύο εταιρείες επικαλέστηκαν τρεις βασικούς παράγοντες: Τους χαμηλούς ανέμους φέτος ανά την Ευρώπη, τις καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και το αυξημένο κόστος παραγωγής των συστημάτων λόγω των ακριβών μετάλλων και άλλων παραμέτρων.

Από την πλευρά της, η Vestas προειδοποίησε για το "ολοένα και πιο δύσκολο διεθνές περιβάλλον για τις ΑΠΕ" και περιέκοψε τις προβλέψεις της για τα λειτουργικά κέρδη φέτος για δεύτερη φορά. Αντίστοιχα, η Orsted ανέφερε ζημιές 389 εκατ. δολαρίων στο πρώτο εννεάμηνο και επανέλαβε ότι τα κέρδη της για φέτος θα είναι χαμηλά.

Όλα αυτά ενώ οι μετοχές των μεγάλων εταιρειών του κλάδου έχουν υποχωρήσει σημαντικά φέτος, ενώ μόνο χθες η μετοχή της Vestas έπεσε κατά 18%, της Orsted κατά σχεδόν 6% και της Siemens Gamesa 11,7%.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η τιμή του χάλυβα, που αποτελεί και το βασικότερο υλικό για τις ανεμογεννήτριες έχει αυξηθεί κατά 53% φέτος στην Ευρώπη και κατά 86% στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη Financial Times.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια