ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Ελλάδα-Γαλλία: Διευρύνονται οι προοπτικές συνεργασίας στα εξοπλιστικά


Tην 30η Συνεδρίαση της Μεικτής Ελληνογαλλικής Επιτροπής Αμυντικο-Τεχνικής Συνεργασίας που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 9 Νοεμβρίου στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ) και διοργανώθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) χαιρετίζει η Ένωση Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής, Άμυνας & Ασφάλειας (Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α).

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α προς τα μέλη της, «ως συνέχεια της υπογραφής της ελληνογαλλικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης για την άμυνα και την ασφάλεια (στις 28 Σεπτεμβρίου 2021), η συνάντηση αυτή έχει βαρύνουσα σημασία καθώς έδωσε τη δυνατότητα στις ελληνικές αμυντικές επιχειρήσεις να συζητήσουν το πλαίσιο συνεργασίας με τις αντίστοιχες γαλλικές ώστε να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα κατασκευής των νέων φρεγατών στο πλαίσιο της Στρατηγικής Συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκαν οι πολλά υποσχόμενες προοπτικές συνεργασίας στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων».

Επίσης σημειώνει ότι η Επιτροπή Εξοπλισμών συνεδρίασε υπό την προεδρία των εκπροσώπων της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών (DGA), των μηχανικών εξοπλισμού Thierry Carlier και Thomas Lorne, από τη γαλλική πλευρά, και του Αντιναυάρχου Αριστείδη Αλεξοπούλου, Γενικού Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ, από ελληνικής πλευράς. Επιπροσθέτως, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις μεταξύ Γαλλικών και Ελληνικών εταιρειών του τομέα της άμυνας. Από γαλλικής πλευράς συμμετείχαν εκπρόσωποι των εταιρειών NAVAL GROUP, NEXTER, SAFRAN, THALES, AIRBUS, ARQUUS και MBDA και άλλων γαλλικών επιχειρήσεων, ενώ η ελληνική αμυντική βιομηχανία εκπροσωπήθηκε από 60 ελληνικές επιχειρήσεις.

«Η Ένωση Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής, Άμυνας & Ασφάλειας (Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α), υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, από την πρώτη στιγμή στάθηκε αρωγός στις άνωθεν προσπάθειες της ΓΔΑΕΕ εντατικοποιώντας πρωτοβουλίες και προσπάθειες για τη μεγιστοποίηση της εξωστρέφειας αλλά και της συμμετοχής των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών / εταιριών στα εξοπλιστικά προγράμματα των ΕΔ.

Υπάρχουν πολλές αμιγώς ελληνικές εταιρίες που τα τελευταία χρόνια έχουν αποδείξει εμπράκτως τις δυνατότητές τους σε τεχνολογία και συστήματα άμυνας και ασφάλειας, τόσο μέσα από τις συνεργασίες τους με μεγάλες διεθνείς εταιρίες, όσο και με την επίτευξη σημαντικών εξαγωγών για συστήματα που σχεδιάζονται και κατασκευάζονται από Έλληνες μηχανικούς και εργαζόμενους συμβάλλοντας θετικά στην οικονομία της χώρας».

Καταλήγοντας η ανακοίνωση της Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σε συνέχεια πρόσφατων δημοσιευμάτων ή και ανακοινώσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας και προς αποκατάσταση των πραγματικών γεγονότων, να διευκρινιστεί ότι η άνωθεν συνάντηση διοργανώθηκε αποκλειστικά από τη ΓΔΑΕΕ και όχι με τη συνεργασία του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ), όπως αναληθώς ανακοινώθηκε από την πλευρά του ΣΕΚΠΥ.

Αποτελεί πάγια θέση της Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α. ότι μαζί ενωμένοι όλες οι εταιρίες της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, κρατικές και ιδιωτικές, θα πρέπει να συνεργαστούν με τις αρμόδιες κρατικές αρχές ώστε πραγματικά να συμβάλλουν στην ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας. Επιμένουμε ότι η αξιοποίηση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας απαιτεί σοβαρότητα και επαγγελματισμό και δεν προσφέρεται για φθηνή επικοινωνιακή εκμετάλλευση από κανέναν, στα πλαίσια της εθνικής αυτής προσπάθειας».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια