ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Πλαίσιο αποθήκευσης ενέργειας: Προτεραιότητα σύνδεσης στο δίκτυο μόνον για τους «αμιγείς» αποθηκευτικούς σταθμούς – Οι κρίσιμες αποφάσεις του ΥΠΕΝ

Θοδωρής Παναγούλης

Τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας μέσω συσσωρευτών(μπαταριών) αφορούν κατά κύριο λόγο οι ρυθμίσεις που παρουσίασε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο ο κ. Σκρέκας, αφήνοντας εκτός, σε ότι αφορά τα αδειοδοτικά, την αντλησιοταμίευση ή άλλες μορφές αποθήκευσης (όπως π.χ. τις τεχνολογίες τηγμένου άλατος).

Κεντρική προσέγγιση που «διατρέχει» όλο το πλαίσιο είναι η διάκριση των σταθμών «καθαρής» αποθήκευσης (ανάντη του μετρητή) με τις αποθηκευτικές μονάδες που συνδυάζονται με εγκαταστάσεις ΑΠΕ (κατάντη του μετρητή). Στη δεύτερη κατηγορία κατατάσσεται τόσο ένας σταθμός ΑΠΕ με ενσωματωμένη αποθήκευση η οποία δεν μπορεί να λειτουργεί ανεξάρτητα από τον σταθμό, όσο και ένας σταθμός ΑΠΕ με ενσωματωμένη αποθήκευση η οποία μπορεί να λειτουργεί ανεξάρτητα από τον σταθμό.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την καθιέρωση τριών κατηγοριών αδειών για έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας:
Έργα αμιγούς αποθήκευσης (μεμονωμένοι σταθμοί αποθήκευσης).
Έργα ΑΠΕ συνδυασμένα με μονάδες αποθήκευσης. Γίνεται κατηγοριοποίηση σε σταθμούς ΑΠΕ που συνδυάζονται με μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίες δεν απορροφούν ενέργεια από το δίκτυο (η αποθήκη είναι πίσω από τον σταθμό ΑΠΕ), καθώς και σε σταθμούς ΑΠΕ με μονάδες αποθήκευσης που μπορούν τόσο να εγχέουν όσο και να απορροφούν ενέργεια από το δίκτυο. Τα πρώτα έργα θα είναι επιλέξιμα για λήψη ενίσχυσης μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας με βάση το κοινοποιημένο καθεστώς ενίσχυσης έργων ΑΠΕ, ενώ η δεύτερη κατηγορία έργων δεν δύναται να λαμβάνει ενίσχυση.
Καταναλωτές με ενσωματωμένη μονάδα αποθήκευσης. Ομοίως, τα έργα αυτά κατηγοριοποιούνται σε σχέση με τη δυνατότητα έγχυσης ή μη ενέργειας στο δίκτυο. Για την πρώτη περίπτωση έργων θα είναι αναγκαία η αδειοδότηση της μονάδας αποθήκευσης ενώ για τη δεύτερη όχι.

Το πλαίσιο περιλαμβάνει θέματα αναφορικά με τη διαδικασία της πρώτης αδειοδότησης, δηλαδή το τι απαιτείται ώστε να πάρει το «πράσινο φως» ένα τέτοιο έργο. Όσον αφορά τη χωροθέτηση των μονάδων, προβλέπει ότι θα υπάρχει αναλογικότητα με ό,τι ισχύει για ΑΠΕ. Έτσι, για παράδειγμα ούτε τα συστήματα μπαταριών θα μπορούν να εγκατασταθούν σε γη υψηλής παραγωγικότητας.

Όσον αφορά τα θέματα πρόσβασης στο δίκτυο (όροι σύνδεσης), προβλέπεται πως οι «καθαροί» σταθμοί αποθήκευσης θα έχουν προτεραιότητα ένταξης στο δίκτυο. Οι σταθμοί ΑΠΕ που συνδυάζουν και αποθήκευση θα αντιμετωπίζονται ως ΑΠΕ, και δεν θα έχουν προτεραιότητα.

Στο πλαίσιο, ωστόσο, αναγνωρίζεται μια ιδιαιτερότητα για τα συστήματα "ΑΠΕ και αποθήκευση", δηλαδή θα εξετάζονται όχι με βάση την εγκατεστημένη ισχύ αλλά με βάση τη δήλωση του παραγωγού για τη «μέγιστη παραγόμενη ισχύ σε συνθήκες κορεσμού» - η οποία θα είναι, λόγω δυνατότητας αποθήκευσης, μικρότερη από την εγκατεστημένη ισχύ. Επομένως, αυτοί οι σταθμοί θα μπορούν να πάρουν ευκολότερα όρους σύνδεσης, με βάση την εν λόγω δυναμικότητα.

Για όσες μονάδες αποθήκευσης έχουν λάβει ήδη άδεια παραγωγής από τη ΡΑΕ ή εκκρεμούν αιτήσεις για την αδειοδότησή τους, θα υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις ώστε να εναρμονιστούν στις προβλέψεις του πλαισίου, στις περιπτώσεις που μπορεί να υπάρξει ανάλογη προσαρμογή, όπως π.χ. στη χωροθέτηση.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια