ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Σκόπια: Πάει το “βόρεια”… Μακεδονία “σκέτο” από νεοκλεγέντες αριστερούς!

Οι δημοτικοί σύμβουλοι που εκλέχθηκαν με το κόμμα «Αριστερά» τόσο στον δήμο του Στίπ, όσο και στον δήμο του Αεροντρόμ υπέγραψαν πανηγυρικές δηλώσεις που αναγράφουν το όνομα της χώρας ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», αγνοώντας ουσιαστικά τη συνταγματική ονομασία «Βόρεια Μακεδονία».

Τι επικαλούνται

Σε δήλωσή τους αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι αγωνιζόμαστε για ολοένα και πιο μαζική χρήση της συνταγματικής ονομασίας που εγκρίθηκε με το δημοψήφισμα του 1991, το οποίο είναι τυπικά νόμιμο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί, επειδή η αλλαγή του ονόματος μετά το αποτυχημένο δημοψήφισμα του 2018 είναι αντισυνταγματική και ενάντια στην εκφρασμένη βούληση των πολιτών. Οι σύμβουλοι επικαλούνται το άρθρο 38 του Νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που αναφέρει ότι «θα σέβονται το Σύνταγμα, τον νόμο, τους κανονισμούς του συμβουλίου και θα προστατεύουν τη συνταγματική τάξη της Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

Ένταση προκλήθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Στιπ καθώς 9 δημοτικοί σύμβουλοι από τις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος SDSM αρνήθηκαν να υπογράψουν τις πανηγυρικές δηλώσεις και αποχώρησαν από την ιδρυτική συνεδρίαση. Σε αντίθεση με αυτούς, οι σύμβουλοι του SDSM στο Αεροντρόμ υπέγραψαν τις πανηγυρικές δηλώσεις με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Η εκπρόσωπος της Αριστεράς στο δημοτικό συμβούλιο του Στιπ, Σενάντα Ιμπραΐμοβα, τηρώντας τις θέσεις του Κόμματός της τόνισε ότι η πανηγυρική δήλωση θα υπογραφεί όπως ορίζει ο Νόμος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλαδή με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και κάλεσε όλους τους δήμους να πράξουν το ίδιο. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του συμβουλίου του δήμου Αεροντρόμ δήλωσε ότι δεν πρόκειται για πολιτικοποίηση ή ασέβεια της συνταγματικής ονομασίας, αλλά για δράση σύμφωνα με τον Νόμο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που ορίζει ότι τα νεοεκλεγέντα μέλη του συμβουλίου πρέπει να προστατεύουν το συνταγματικό πρόσταγμα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Παραδέχεται ο υπουργός…

Ο υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης Γκόραν Μιλέφσκι παραδέχτηκε ότι το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» υπάρχει ακόμα στον νόμο και οι τροπολογίες στις οποίες θα αναγράφεται το νέο συνταγματικό όνομα δεν έχουν κατατεθεί στη Βουλή διότι για την επικύρωσή τους απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία από τα δύο τρίτα των βουλευτών, η οποία επί του παρόντος δύσκολα μπορεί να εξασφαλιστεί». ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια