ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Μητσοτάκης για συμφωνία με ΗΠΑ: Ψήφος εμπιστοσύνης- Η Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας στην ταραγμένη περιοχή


Για αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων κάνει λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας την υπογραφή της νέας πενταετούς συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ.


Σε δήλωσή του σημείωσε ότι «η υπογραφή της σφραγίζει την ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Και, ταυτόχρονα, αποτελεί ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ταραγμένη περιοχή μας».


Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ ενισχύουν το στρατηγικό τους αποτύπωμα στην Ελλάδα σε περιοχές κρίσιμης σημασίας, σε μία ακτίνα από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και μάλιστα σε μία περίοδο αναπροσαρμογής των διεθνών ενδιαφερόντων τους. «Αναπτύσσουν, επίσης, τις αμυντικές επενδύσεις τους σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις. Ενώ δεσμεύονται για την από κοινού αντιμετώπιση απειλών ή προκλήσεων εναντίον της πατρίδας μας», επισήμανε ο πρωθυπουργός.


Στο ίδιο πλαίσιο τόνισε ότι πρόκειται για επιτυχία της χώρας, της κυβέρνησης και του Υπουργού Εξωτερικών, πολύ περισσότερο μάλιστα, καθώς συνοδεύεται και από επιστολή του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, με την οποία οι ΗΠΑ διακηρύσσουν την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας, της ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.


«Μετά την Στρατηγική Εταιρική Σχέση αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής με την Γαλλία, η χώρα μας προσθέτει, έτσι, έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των διμερών συμμαχιών της. Θωρακίζοντας τα εθνικά της συμφέροντα και τον δυναμικό γεωπολιτικό της ρόλο. Ενισχύοντας την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, αλλά και τους διατλαντικούς δεσμούς. Αλλά και υπογράφοντας συμφωνίες που εκπέμπουν μηνύματα ειρήνης και σταθερότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.


Και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «η σημερινή θετική εξέλιξη είναι το αποτέλεσμα της μεθοδικής και συχνά αθόρυβης κυβερνητικής πολιτικής, που εξελίσσεται σταθερά, εδώ και δύο χρόνια, με άξονες την ενεργητική διπλωματία και την αμυντική εγρήγορση. Έχοντας ως πρώτο της μέλημα την ασφάλεια και την πρόοδο της πατρίδας κι ως αταλάντευτη πυξίδα της το Διεθνές Δίκαιο, την ειρήνη και τη συνεργασία των λαών παντού και ιδίως στη Μεσόγειο».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια