ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Ποιο γνωστό είδος συμπληρώματος διατροφής συνδέθηκε με κολπική μαρμαρυγή στην καρδιά: Προσοχή αν το παίρνετε!

Μια νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι τα συμπληρώματα ιχθυελαίου μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο μιας κοινής διαταραχής του καρδιακού ρυθμού, ιδιαίτερα όταν οι δόσεις ξεπερνούν το 1 γραμμάριο την ημέρα.

Πρόκειται για φάρμακα και συμπληρώματα που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βρίσκονται φυσικά στο ιχθυέλαιο.

Το ψάρι θεωρείται γενικά ένα υγιεινό τρόφιμο για την καρδιά, αλλά ορισμένες μελέτες έχουν συνδέσει τα ω-3 σε μορφή συμπληρώματος διατροφής με αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής.
Τι είναι η κολπική μαρμαρυγή και πώς συνδέεται με τα συμπληρώματα ω-3 λιπαρών οξέων

Στην κολπική μαρμαρυγή, οι άνω θάλαμοι της καρδιάς τρέμουν χαοτικά αντί να συστέλλονται αποτελεσματικά. Δεν είναι μια άμεσα απειλητική κατάσταση για τη ζωή, αλλά με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, όπως καρδιακή ανεπάρκεια, ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Όμως, αν και ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει αυξημένο κίνδυνο για κολπική μαρμαρυγή μεταξύ των χρηστών ωμέγα-3, άλλες έρευνες δεν το επιβεβαιώνουν, είπε η δρ. Christine Albert, καθηγήτρια καρδιολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες.

Έτσι, η ίδια και οι συνεργάτες της πραγματοποίησαν μια μετα-ανάλυση, συγκεντρώνοντας τα αποτελέσματα επτά προηγούμενων κλινικών δοκιμών σχετικά με φάρμακα και συμπληρώματα ωμέγα-3.

«Με μια μετα-ανάλυση, μπορούμε να εξετάσουμε εάν υπάρχουν επιδράσεις που δεν ανιχνεύθηκαν σε μία μόνο δοκιμή», είπε η δρ. Albert.

Η ανάλυση, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Circulation, περιελάμβανε συνολικά πάνω από 81.000 ασθενείς. Κατά την περίοδο της μελέτης, το 3,6% ανέπτυξε κολπική μαρμαρυγή.

Συνολικά, η δρ. Albert και η ομάδα της διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες στη δοκιμή που έπαιρναν ωμέγα-3 είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κολπική μαρμαρυγή σε ορίζοντα πέντε ετών, σε σύγκριση με εκείνους που έπαιρναν εικονικό φάρμακο.
Κολπική μαρμαρυγή: Μέχρι πόσο Ω-3 λιπαρά οξέα την ημέρα να παίρνετε για να αποφύγετε τον κίνδυνο
Μεταξύ των ασθενών που έλαβαν περισσότερο από 1 γραμμάριο ημερησίως, ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής ήταν 49% υψηλότερος, σε σύγκριση με τους χρήστες εικονικού φαρμάκου
Αντίθετα, ο κίνδυνος αυξήθηκε μόνο κατά 12% για ασθενείς που έλαβαν 1 γραμμάριο ή λιγότερο την ημέρα

Τα συμπληρώματα Ω-3 λιπαρών οξέων συνταγογραφούνται κατά κανόνα σε άτομα με πολύ υψηλά τριγλυκερίδια, ένα είδος λίπους στο αίμα που συνδέεται με αυξημένους κινδύνους καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

Κάποια από αυτά έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τους κινδύνους καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού όταν λαμβάνονται μαζί με στατίνη, που μειώνει τη χοληστερόλη. Αυτό δεν ισχύει, ωστόσο, για άλλα ω-3 φάρμακα ή συμπληρώματα χωρίς ιατρική συνταγή.

Η δρ. Albert είπε ότι οι άνθρωποι στους οποίους έχουν συνταγογραφηθεί ωμέγα-3 δεν πρέπει να σταματήσουν να τα παίρνουν μόνοι τους. Αλλά είναι σώφρον να μιλήσουν με τον γιατρό τους για τον κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής.
Τι μπορεί να νιώσετε και τι πρέπει να κάνετε μετά

«Δεν θέλω να τρομάξω κανέναν», είπε η δρ. Albert.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν την πιθανότητα εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής, ενώ παίρνουν κάποιο συμπλήρωμα Ω-3 και να γνωρίζουν τα πιθανά συμπτώματα, όπως γρήγορος, σαν φτερούγισμα, καρδιακός παλμός και ζάλη.

Τα άτομα με πιθανά συμπτώματα πρέπει να ενημερώσουν τον γιατρό τους, είπε η δρ. Albert, αν και η κολπική μαρμαρυγή μπορεί επίσης να αρχίσει χωρίς συμπτώματα και μπορεί να ανιχνευθεί μόνο κατά τη διάρκεια ιατρικού ραντεβού.

Όσο για τα συμπληρώματα Ω-3 χωρίς ιατρική συνταγή, η δρ. Albert πρότεινε ξανά σε όλους να μιλήσουν με τον γιατρό τους. Ακόμα κι αν κυκλοφορούν ως συμπληρώματα, είπε, δεν μπορεί να υποτεθεί ότι είναι απολύτως ασφαλή. Επιπλέον, δεν υπάρχουν αποδείξεις για οφέλη για την καρδιά.

«Σκεφτείτε το σαν να παίρνετε ένα φάρμακο και μιλήστε με τον γιατρό σας αν είναι κατάλληλο για εσάς», είπε η δρ. Albert.
Από την πλευρά της, η American Heart Association (AHA) ενθαρρύνει τους ανθρώπους να λαμβάνουν ωμέγα-3 από τα ψάρια.

«Τα ψάρια είναι μια εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, καθώς και πρωτεΐνης και πολλών άλλων σημαντικών θρεπτικών συστατικών», δήλωσε η Linda Van Horn, μέλος της επιτροπής διατροφής της AHA.

Στόχος πρέπει να είναι δύο μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα (ειδικά πέστροφα και σολομός), δήλωσε η Van Horn, η οποία είναι επίσης καθηγήτρια διατροφής στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Northwestern University στο Σικάγο.

«Τα συμπληρώματα ιχθυελαίου δεν είναι τα ίδια και πρέπει να συζητηθούν με τον γιατρό σας», πρόσθεσε.

Δεν είναι σαφές το γιατί η λήψη συμπληρώματος ωμέγα-3 μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για κολπική μαρμαρυγή, παρόλο που ως συνταγογραφούμενο φάρμακο φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού. Αλλά η κολπική μαρμαρυγή, που είναι ένα πρόβλημα με την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς, διαφέρει από την καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο, τα οποία συνήθως προκαλούνται από αποφράξεις στις αρτηρίες.

Και είναι πράγματι αληθοφανές, είπε η δρ. Albert, ότι τα ωμέγα-3 επηρεάζουν διαφορετικά τους κινδύνους αυτών των συνθηκών.

Πηγή: https://consumer.healthday.com

φωτό: iStock

https://www.iatropedia.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια