ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Πότε θα μάθουμε τι έγινε με τις φωτιές;


Ένα από τα βασικά στοιχεία της διαφανούς διακυβέρνησης είναι η λογοδοσία των κυβερνώντων απέναντι στους πολίτες. Ένας ενημερωμένος πολίτης έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει αποφάσεις με επίγνωση του τι επιλέγει και τι δεν επιλέγει. Δε βαδίζει στα τυφλά.


Φέτος τον Αύγουστο κάηκαν περίπου ένα εκατομμύριο στρέμματα. Οι καταστροφές και οι ζημίες ήταν ιδιαίτερα σημαντικές, ενώ δοκιμάσθηκαν και οι ικανότητες και οι αντοχές του κρατικού μηχανισμού. Είναι γεγονός πως οι πολίτες βαθμολόγησαν την κυβέρνηση με βαθμό κάτω από τη βάση. Δεν τους ενδιαφέρει αν ξέσπασαν συγχρόνως εβδομήντα πυρκαγιές από εβδομήντα διαφορετικές εστίες στην ίδια περιοχή. Το αποτέλεσμα βλέπουν και αυτό εκτιμούν.


Όμως η κυβέρνηση είμαι σίγουρος πως έψαξε με τις αρμόδιες υπηρεσίες της βαθύτερα το ζήτημα. Είμαι σίγουρος πως γνωρίζει πόσες πυρκαγιές ήταν αποτέλεσμα εμπρησμών και πόσες από τυχαία γεγονότα. Π.χ. ακόμα και πριν από λίγες ημέρες ξέσπασε πυρκαγιά στη Ν. Μάκρη σε εφτά διαφορετικές εστίες ταυτόχρονα. Το ότι δεν είχαμε σημαντικές καταστροφές δεν αναιρεί το γεγονός πως κάποιο ανθρώπινο χέρι αποπειράθηκε να κάψει την περιοχή.


Είναι γνωστό - το παραδέχονται και οι δημοσκόποι - πως οι φωτιές του Αυγούστου έπληξαν την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να συμβάλλουν και αυτές στην απώλεια τριών ποσοστιαίων μονάδων. Και αυτό είναι απολύτως λογικό. Η αναποτελεσματικότητα έχει πολιτικό κόστος.


Συνεπώς, η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει τους πολίτες σε τι συμπεράσματα κατέληξε για τις αιτίες των πυρκαγιών. Βρέθηκαν εκρηκτικοί μηχανισμοί, όπως ανέφερε το σχετικό ρεπορτάζ. Δόθηκε εισαγγελική εντολή να σαρωθούν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας για να καταγραφούν ύποπτες συνομιλίες, αν βεβαίως υπάρχουν. Σχεδόν ένα μήνα μετά, δεν θα πρέπει να μάθουμε τι ακριβώς έγινε;


Αντιλαμβάνομαι πως ενδεχομένως να υπάρχουν λεπτά, εθνικής φύσεως ζητήματα, όμως αν υπάρχουν ατράνταχτες αποδείξεις για εμπρησμούς θα πρέπει να το γνωρίζουμε. Όπως θα πρέπει να γνωρίζουμε τι συνέβη με τους συλληφθέντες για εμπρησμό. Ήταν όλοι πυρομανείς; Μήπως ήταν ανεύθυνοι; Ή μήπως κάποιοι από αυτούς ήταν κάτι άλλο; Και αν ναι, τι;


Τα γράφω αυτά για έναν απλό λόγο.


Ενδεχομένως το φθινόπωρο του 2022 θα έχουμε διπλές εκλογές. Συνεπώς, το καλοκαίρι θα είναι γεμάτο με προεκλογικό άρωμα. Είναι αυτονόητο πως τα κέντρα που θέλουν να πλήξουν την κυβέρνηση και να αλλάξουν τους συσχετισμούς δυνάμεων, θα κάψουν την Ελλάδα. Όσα μέτρα και να λάβει μια κυβέρνηση, αν υπάρξει οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών, δεν θα μπορέσει να το αντιμετωπίσει.


Οι πυρκαγιές είναι ένας απρόβλεπτος παράγοντας. Στον βαθμό όμως που επέφεραν πολιτικό αποτέλεσμα - έπληξαν ισχυρά την κυβέρνηση - μπορεί βασίμως να υποστηριχθεί πως είναι, για το προεκλογικό καλοκαίρι του 2022, ένας απολύτως προβλεπτός παράγοντας.


Υποθέτω πως η κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου τον συνυπολογίζουν στον πολιτικό σχεδιασμό τους. Εμείς οι απλοί πολίτες περιμένουμε απλώς μιαν ενημέρωση για το τι συνέβη τον Αύγουστο.


liberal.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια