ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Αναστασιάδης με ExxonMobil στη Νέα Υόρκη, στην Ελλάδα γιατί αδιαφορούν, τόσο πολύ οικολόγοι γίναμε;Τα επόμενα βήματα αναφορικά με το ερευνητικό πρόγραμμα της κοινοπραξίας των ExxonMobil και Qatar Petroleum στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, το οποίο επαναρχίζει τέλη του έτους με γεώτρηση στο Τεμάχιο 10, συζητούνται αύριο στη Νέα Υόρκη. Συγκεκριμένα με ανώτερα στελέχη της αμερικανικής εταιρείας θα συναντηθούν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Νατάσα Πηλείδου και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου, η υπουργός Ενέργειας θα συναντηθεί με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή Φυσικών Πόρων και διευθυντή Έρευνας της Eni Luca Bertelli, στη Ραβέννα της Ιταλίας, με σκοπό τη συζήτηση για τον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων της εταιρείας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Νωρίτερα, την ίδια μέρα, η κ. Πηλείδου θα λάβει μέρος σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, στο πλαίσιο του διεθνούς ενεργειακού συνεδρίου «OMC Med Energy Conference and Exhibition», με την Ευρωπαία Επίτροπο Ενέργειας Kadri Simson, τον υπουργό Πετρελαίων και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου Tarek El Molla και τον υπουργό Πετρελαίων και Αερίου της Λιβύης Mohamed Oun.

Την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου, θα μεταβεί στη Ρώμη, όπου θα συναντηθεί για ανασκόπηση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Κύπρου και Ιταλίας με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης Giancarlo Giorgetti, προτού ηγηθεί επιχειρηματικής αποστολής από την Κύπρο που θα συμμετάσχει στο 4ο Επιχειρηματικό Φόρουμ Κύπρου-Ιταλίας.

Το τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου εγείρει σαφέστατα ερωτήματα. Για ποιον λόγο η ελλαδική πολιτική ηγεσία αδιαφορεί τόσο κραυγαλέα για τα ελληνικά κοιτάσματα; Ποιο συμπέρασμα θα πρέπει να εξάγουν οι επιτελείς του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης;

Όταν ο ίδιος ο Ευάγγελος Μυτιληναίος τους προειδοποιεί ότι η οδός στην οποία έχουν βάλει το ενεργειακό μέλλον της χώρας είναι ολισθηρός, πώς είναι δυνατόν να πειστούν οι Έλληνες πολίτες, ότι το “πράσινο όραμα” της κυβέρνησής τους είναι ιδεαλιστικό και αθώο; Ακόμα και να ήταν, το ζητούμενο είναι τι θα συμβεί στην πράξη.

Διότι αυτό που συμβαίνει με τον τομέα των εξορύξεων του φυσικού αερίου από ελληνικά “οικόπεδα”, δεν έχει προηγούμενο και οι χαρακτηρισμοί που έρχονται στο μυαλό, είναι εξαιρετικά βαρείς…

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια