ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Ανακοίνωση των δικηγορικών συλλόγων - Θα διερευνούνται πειθαρχικά όσοι αναλαμβάνουν υποθέσεις αρνητών


Να τηρούν τις διατάξεις του Κώδικα Δικηγόρων και του Κώδικα Δεοντολογίας του δικηγορικού λειτουργήματος ζητάει η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας από όσους δικηγόρους αναλαμβάνουν υποθέσεις αρνητών της πανδημίας και αντιεμβολιαστών, προειδοποιώντας και για την κίνηση πειθαρχικής διαδικασίας.


Παίρνει αποστάσεις από την προστασία των αρνητών


Επιπλέον, η Συντονιστική Επιτροπή καταδικάζει απερίφραστα κάθε συμπεριφορά δικηγόρου που παραβιάζει ή καταστρατηγεί τους κανόνες άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος και καλεί τις δικαστικές και εν γένει δημόσιες αρχές να γνωστοποιούν στους δικηγορικούς συλλόγους τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους για την πειθαρχική διερεύνηση συμπεριφορών δικηγόρων.


Παράλληλα, η Συντονιστική Επιτροπή υπενθυμίζει στους δικηγόρους ότι όσον αφορά τον χειρισμό δικαστικών και εξώδικων υποθέσεων οφείλουν να εκτελούν το καθήκον τους εντός των ορίων της δοθείσης εντολής και των προβλέψεων των διατάξεων του Κώδικα Δικηγόρων και του Κώδικα Δεοντολογίας του δικηγορικού λειτουργήματος.


Συγκεκριμένα, η απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής σχετικά με το χειρισμό υποθέσεων από δικηγόρους που αφορούν στην εφαρμογή των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων έχει ως εξής:


1. Η πρωτόγνωρη υγειονομική κατάσταση, που βιώνουμε λόγω της πανδημίας, επιβάλλει ιδίως στους δικηγόρους, λόγω και του δημόσιου χαρακτήρα του λειτουργήματός τους, ως συλλειτουργών της Δικαιοσύνης, να επιδεικνύουν υψηλό αίσθημα ευθύνης και να πρωτοστατούν στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης αυτής.Κατά συνέπεια, γενικεύσεις, αφορισμοί, συνωμοσιολογίες άκριτες στοχεύσεις υγειονομικών και εκπαιδευτικών και ακραίες θέσεις, μας βρίσκουν αντίθετους , από όποιους και αν εκφράζονται.


2. Όσον αφορά στον χειρισμό δικαστικών και εξώδικων υποθέσεων, που ανατίθενται σε δικηγόρους, με αφορμή την εφαρμογή των ισχυόντων εκάστοτε υγειονομικών μέτρων, ο δικηγόρος οφείλει να εκτελεί το καθήκον του εντός των ορίων της δοθείσης εντολής και των προβλέψεων των διατάξεων του Κώδικα Δικηγόρων και του Κώδικα Δεοντολογίας του δικηγορικού λειτουργήματος.


3. Συμπεριφορές που παραβιάζουν ή καταστρατηγούν τους κανόνες άσκησης του επαγγέλματος είναι απερίφραστα καταδικαστέες και για την αντιμετώπισή τους αρμόδια είναι πειθαρχικά όργανα των οικείων Δικηγορικών Συλλόγων, σύμφωνα με τη προβλεπόμενη από τον Κώδικα Δικηγόρων διαδικασία.


4. Οι δικαστικές και εν γένει δημόσιες αρχές οφείλουν, σύμφωνα με το άρθρο 152 παρ. 1 Κώδικα Δικηγόρων, να γνωστοποιούν στον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο τυχόν στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους για την πειθαρχική διερεύνηση συμπεριφορών συναδέλφων.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια