ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Διευκρίνηση διά παν ενδεχόμενο… Η συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας και οι ΗΠΑ


Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η συμφωνία που υπογράφεται σήμερα δεν ανταγωνίζεται σε καμία περίπτωση τη σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, διότι η ενίσχυση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων υπηρετεί συνολικά την στρατηγική της χώρας εντός της βορειοατλαντικής συμμαχίας. «Θέλω να θυμίσω ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων, εντός των επόμενων εβδομάδων η Ελλάδα θα υπογράψει μια πενταετή αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ επιβεβαιώνοντας έτσι το πλαίσιο συνεργασίας με τις ΗΠΑ στον τομέα της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής.

“Επιλέξαμε τις γαλλικές φρεγάτες διότι αυτή ήταν και η τελική εισήγηση του πολεμικού μας ναυτικού. Διότι κρίναμε ότι στην παρούσα συγκυρία το πλοίο αυτό καλύπτει και με το παραπάνω τις επιχειρησιακές δυνατότητες των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και βέβαια θέλω να προσθέσω ότι υπάρχουν και πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις από πλευράς Γαλλίας για παράδοση των πλοίων αυτών εντός των χρονοδιαγραμμάτων που το ελληνικό ναυτικό είχε θέσει.

“Και βέβαια υπάρχει πάντα η δυνατότητα, παρά το ότι τα πλοία αυτά θα χτιστούν σε γαλλικά ναυπηγεία, να υπάρχει σημαντική ελληνική προστιθέμενη αξία, έτσι ώστε να μπορέσει και η ελληνική αμυντική βιομηχανία να προσφέρει σε αυτή την πολύ σημαντική αγορά την οποία κάνει η χώρα. Κατά συνέπεια σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δούμε αυτή τη συνεργασία ως αντιστάθμισμα άλλων σχέσεων που έχει η χώρα.

“Όπως είπε και ο κ. Πρόεδρος, Ελλάδα και Γαλλία έρχονται από μακριά και θα πορευθούν μαζί για πολλές δεκαετίες ακόμη στο μέλλον. Η Ελλάδα δεν ξεχνά ότι η Γαλλία στάθηκε δίπλα μας τις δύσκολες στιγμές του καλοκαιριού του 2020 και πιστεύω ότι αυτή η συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας έρχεται ως το απολύτως λογικό επιστέγασμα μιας σχέσης δύο χωρών με μεγάλο πολιτικό, ιστορικό, πολιτιστικό βάθος» είπε.ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια