ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Ο Μυτιληναίος προειδοποιεί με… τρομακτική σαφήνεια για τα ενεργειακά. Ποιός τον ακούει;


Η απόφαση για την κατάργηση των λιγνιτικών αποδεικνύεται λίγο πρόωρη, εκτίμησε ο κ. Μυτιληναίος, εξηγώντας πως δεν είναι μόνο περιβαλλοντικό το θέμα αλλά και ζήτημα security of supply – «Είμαστε στο έλεος του χειμώνα», είπε χαρακτηριστικά, διαβλέποντας πως το απόλυτα καταστροφικό σενάριο θα ήταν μια κακοκαιρία τύπου «Μήδεια» σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ
ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

«Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο φυσικό αέριο είναι αυτό που λέμε the perfect storm», δηλαδή η τέλεια καταιγίδα… Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος είναι γνωστό πως δεν μασάει τα λόγια του. Συχνά οι τοποθετήσεις του πολύπειρου επιχειρηματία προκαλούν αίσθηση, συχνότερα όμως δικαιώνονται από τις εξελίξεις. Με την ίδια ειλικρίνεια, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mytilineos δεν… μάσησε ούτε χθες τα λόγια του, μιλώντας σε αναλυτές για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά φυσικού αερίου διεθνώς.

Ο κ. Μυτιληναίος έκανε λόγο για την τέλεια καταιγίδα, που προκαλείται και συντηρείται από μια σειρά παραγόντων που έχουν συμβεί ταυτόχρονα. Μια σειρά από λόγοι είναι γεωπολιτικοί και ένας από τους λόγους αυτούς είναι η στάση της Ρωσίας, η οποία ως γνωστόν έχει συνάψει συμφωνία με τη Γερμανία για τον αγωγό Nord Stream 2.

«Τα 55 BCM του Nord Stream 2 είναι μια ποσότητα που θα έφερνε ισορροπία στην ευρωπαϊκή αγορά», παρατήρησε ο κ. Μυτιληναίος. Η απόφαση, ωστόσο, του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να πάρει θέση στην ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης από τη Ρωσία και να επιβάλλει κυρώσεις, είχε ως αποτέλεσμα ο αγωγός να ολοκληρωθεί πριν λίγες ημέρες και όχι το 2019. Το χρονοδιάγραμμα τώρα προβλέπει ένα 4μηνο για έγκριση από τη γερμανική ΡΑΕ και άλλους 2 + 2 μήνες για τις απαραίτητες εγκρίσεις από την Κομισιόν.

Και καθώς πρόκειται για ένα πρόδηλα γεωπολιτικό θέμα, οι επικείμενες γερμανικές εκλογές μάλλον περιπλέκουν την κατάσταση. Αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς την πιθανότητα να αργήσει να σχηματιστεί κυβέρνηση στην Γερμανία, κανείς δεν μπορεί με ασφάλεια να προδικάσει σε πόσο χρόνο θα γίνουν οι απαραίτητες συζητήσεις και ζυμώσεις με τους Ρώσους. Θα είναι μάλλον θετικό αν κάτι τέτοιο συμβεί – για παράδειγμα – προς τον Δεκέμβριο…

Στη δύσκολη αυτή γεωπολιτική εξίσωση προστίθενται και διάφοροι άλλοι συγκυριακοί λόγοι, όπως το γεγονός ότι δεν είχε, για παράδειγμα, δυνατούς ανέμους το καλοκαίρι στην Ευρώπη κάτι που οδήγησε σε χαμηλή δραστηριότητα των ΑΠΕ. Η αυξημένη ζήτηση οδήγησε σε αυξημένη κατανάλωση φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα τα αποθέματα στα storing facilities να είναι σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα. Τα αποθέματα δηλαδή στις αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι μειωμένα.

Στο έλεος του χειμώνα

«Είμαστε στο έλεος του χειμώνα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος, διαβλέποντας πως το απόλυτα καταστροφικό σενάριο στη σημερινή συγκυρία θα ήταν μια κακοκαιρία τύπου «Μήδεια» σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. «Θα είναι πόλεμος με “θύματα”», σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Μυτιληναίος εξήγησε πως αν θέλει κανείς να αντιστοιχήσει την αύξηση της σημερινής τρέχουσας τιμής στο φυσικό αέριο με την τιμή της βενζίνης είναι σαν να έχει αυξηθεί η βενζίνη από τα 1,6 ευρώ στα 7 ευρώ το λίτρο… Εκτίμησε μάλιστα πως ο μεγαλύτερος φόβος για τη λιανική είναι οι απλήρωτοι λογαριασμοί, σπεύδοντας να συμπληρώσει πως μέχρι στιγμής, πάντως, πρόκειται για ένα φαινόμενο που «δεν το έχουμε δει», αλλά μένει να δούμε τι θα συμβεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Τα αγκάθια των ΑΠΕ

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mytilineos στάθηκε και στις σοβαρές καθυστερήσεις που εμφανίζουν οι ΑΠΕ στην Ελλάδα, λόγω της ατέρμονης – όπως είπε – αδειοδοτικής διαδιακασίας.

Τα offshore αιολικά πάρκα, δηλαδή, τα πάρκα στη θάλασσα, είναι ίσως μια δυνατότητα, καθώς αδειοδοτικά δεν συναντούν σημαντικές αντιδράσεις. Ωστόσο, η τεχνολογία έχει δρόμο ακόμη και απαιτούνται τεράστιες επενδύσεις, που για την Ελλάδα είναι μάλλον εκτός πραγματικότητας. Ωστόσο, είσαι σαφές πως το Αιγαίο έχει το καλύτερο αιολικό δυναμικό στην Ευρώπη, με δεύτερη τη Βόρεια Θάλασσα.

Πρόωρη η απόφαση για κατάργηση των λιγνιτικών

Η απόφαση για την κατάργηση των λιγνιτικών αποδεικνύεται λίγο πρόωρη, εκτίμησε ο κ. Μυτιληναίος. Όπως ο ίδιος είπε, δεν είναι μόνο περιβαλλοντικό το θέμα αλλά και ζήτημα security of supply (σ.σ. ασφάλειας εφοδιασμού και επάρκειας του ηλεκτρικού συστήματος).

Στις πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου, επεσήμανε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mytilineos, οι ΑΠΕ εισέφεραν στο ενεργειακό ισοζύγιο το 5%. Το πρόβλημα στοχαστικότητας των ΑΠΕ (όταν π.χ. μειωμένοι άνεμοι ακινητοποιούν τα αιολικά) είναι κάτι που δεν έχει λυθεί καθώς η τεχνολογία της αποθήκευσης ενέργειας (Storage technology) έχει ακόμη δρόμο μπροστά της.

Μπροστά σε αυτό το δύσκολο γρίφο, η προφανής άμεση λύση δείχνει και πάλι να είναι το φυσικό αέριο. Σε αυτό το σημείο ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε στο έργο της Πτολεμαΐδας 5, εκτιμώντας πως «αν σήμερα δούλευε η Πτολεμαΐδα, θα ήταν ένα πολύ καλό και φθηνό εργοστάσιο». ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια