ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

AUKUS: Τα είπαν Μακρόν - Μπάιντεν: Επιστρέφει στις ΗΠΑ ο Γάλλος πρέσβης


Τάσεις αποκλιμάκωσης της έντασης που δημιούργησε η συμφωνία ΗΠΑ και Βρετανίας με την Αυστραλία, μετά την επικοινωνία του Τζο Μπάιντεν με τον Εμανουέλ Μακρόν


Την απόφαση να επαναφέρει στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Γάλλο πρέσβη την επόμενη εβδομάδα φέρεται να πήρε ο Εμανουέλ Μακρόν, καθώς ο Τζο Μπάιντεν παραδέχτηκε, κατά την τηλεφωνική συνομιλία των δυο ηγετών νωρίτερα την Τετάρτη, πως μια διαβούλευση των ΗΠΑ με τη Γαλλία πριν από την ανακοίνωση του συμφώνου με την Αυστραλία, θα μπορούσε να αποτρέψει τη διπλωματική διαμάχη που ακολούθησε, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το Ελιζέ.


Η Γαλλία ανακάλεσε τους πρέσβεις της από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία την περασμένη εβδομάδα, αφού προηγουμένως ΗΠΑ και Βρετανία υπέγραψαν μια αμυντική συμφωνία με την Αυστραλία, με αποτέλεσμα η Καμπέρα να ακυρώσει ένα προηγούμενο deal αγοράς υποβρυχίων γαλλικού σχεδιασμού, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων.


Στην επικοινωνία τους, Μπάιντεν και Μακρόν συμφώνησαν να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις σε βάθος για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Μακρόν.


Οι δυο ηγέτες θα συναντηθούν στην Ευρώπη στα τέλη Οκτωβρίου.


Οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν επίσης να ενισχύσουν την υποστήριξή τους σε αντιτρομοκρατικές αποστολές υπό την ηγεσία ευρωπαϊκών χωρών στο Σαχέλ της Αφρικής, πρόσθεσε το γραφείο του Μακρόν.


Θυμίζεται πως οι Μπάιντεν και Μακρόν συνατήθηκαν για πρώτη φορά τον Ιούνιο, στη διάρκεια της Συνόδου της G7 στην Κορνουάλη της Αγγλίας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια