ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Ελληνικός Χρυσός – Πώς καθάρισε έκταση 32.000 τ.μ. από μεταλλευτικά κατάλοιπα προηγούμενων δεκαετιών


Ένα από τα μεγαλύτερα έργα περιβαλλοντικής αποκατάστασης στην Ελλάδα ολοκλήρωσε πρόσφατα η Ελληνικός Χρυσός. H εταιρεία πιστή στην αρχή της βιωσιμότητας και της περιβαλλοντικά φιλικής επιχειρηματικής δραστηριότητας προχώρησε στην εξυγίανση μιας έκτασης 32 περίπου στρεμμάτων, που επί δεκαετίες λειτουργούσε ως ένας υπαίθριος χώρος απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων, προϊόντων της παραγωγικής δραστηριότητας του μεταλλείου της Ολυμπιάδας. Η Ελληνικός Χρυσός, ακολουθώντας τις αρχές της υπεύθυνης μεταλλευτικής δραστηριότητας και διαθέτοντας την τεχνογνωσία που απαιτείται για την υλοποίηση ενός τέτοιου πολυσύνθετου και απαιτητικού έργου, με την χρήση των πλέον βέλτιστων διαθέσιμων τεχνολογιών, το έφερε εις πέρας, με την περιοχή να βρίσκεται σήμερα πολύ κοντά στην πρότερη μορφή της.
Ο χώρος λειτούργησε από το 1975 έως το 1995 από προηγούμενους ιδιοκτήτες των μεταλλείων, ενώ το 2011 ξεκίνησε από την Ελληνικός Χρυσός το μεγαλεπήβολο έργο της αποκατάστασης τόσο του συγκεκριμένου υπαίθριου χώρου, καθώς και άλλων αντίστοιχων σημείων στην ευρύτερη περιοχή που παρέμεναν ανενεργά και εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες. Για να ξαναπρασινίσει η περιοχή δεν αρκούσε μόνο η απομάκρυνση των αρσενοπυριτών, που αποτελούσε την κύρια πηγή ρύπανσης της περιοχής. Καταρχάς, απομακρύνθηκαν όλα τα επιβαρυμένα εδάφη και μεταφέρθηκαν στο Χώρο Ξηρής Απόθεσης Κοκκινόλακκα όπου αποθηκεύονται με ασφάλεια. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν εδαφοβελτιωτικά έργα προκειμένου το καθαρό πλέον έδαφος να εμπλουτιστεί και να γίνει κατάλληλο για φύτευση. Στο τελικό στάδιο, φυτεύθηκαν συνολικά 3.700 φυτά που ανήκουν σε είδη της τοπική χλωρίδας, προερχόμενα από το φυτώριο της Ελληνικός Χρυσός στην Ολυμπιάδα.Περιβαλλοντική Προστασία


Η Ελληνικός Χρυσός επισημαίνει πως θα υπάρχει και συνέχεια. Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί τμήμα του ευρύτερου έργου περιβαλλοντικής αποκατάστασης της περιοχής από την μακροχρόνια προγενέστερη μεταλλευτική δραστηριότητα, που έχει αναλάβει η Ελληνικός Χρυσός από την αρχή της δραστηριοποίησής της, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο αντίστοιχο πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης που έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό ότι από την έναρξη υλοποίησής του έχουν ήδη επενδυθεί περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ.Εκτός όμως από την αποκατάσταση όλων των επηρεαζόμενων περιοχών, η Ελληνικός Χρυσός εγγυάται την ασφαλή διαχείριση των μεταλλευτικών καταλοίπων με την κατασκευή του σύγχρονου Χώρου Ξηρής Απόθεσης στον Κοκκινόλακκα, όπου παλαιά και νέα κατάλοιπα αποθηκεύονται με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια σύμφωνα με την προηγμένη μέθοδο της Ξηρής Απόθεσης, διασφαλίζοντας ότι οι περιοχές εντός και εκτός μεταλλείων θα εξακολουθήσουν να αποκαθίστανται με συνέπεια και ομαλότητα παράλληλα με την μεταλλευτική δραστηριότητα, προκειμένου στο μέλλον να παραδοθούν άρτιες και λειτουργικές στις τοπικές κοινωνίες.

Σήμερα, οι μεγάλες μεταλλευτικές εταιρίες ακολουθούν τα πρότυπα της Υπεύθυνης Μεταλλευτικής δραστηριότητας εφαρμόζοντας βέλτιστες πρακτικές καταρχήν για την αποτροπή της ρύπανσης εξαρχής καθώς και για την αποκατάσταση των περιοχών από παλαιότερες χρήσεις.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια