ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Τρίτη δόση για 2,1 εκατομμύρια πολίτες: Θα εμβολιαστούν όλοι οι άνω των 60 ετών

Πολίτης εμβολιάζεται ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ μέσω ΚΥΠΕ

Η οικοδόμηση ενός στέρεου και υψηλού τείχους ανοσίας συνεχίζεται με τους εμβολιασμούς της 1ης δόσης -κλείνονται περί τα 25.000 νέα ραντεβού ημερησίως-, ενώ το επόμενο 15νθήμερο θα ξεκινήσει η χορήγηση και της επαναληπτικής (τρίτης) δόσης με εμβόλια mRΝΑ σε περίπου 2,1 εκατομμύρια πολίτες.

Οι εμβολιασμοί θα γίνουν στοχευμένα σε ομάδες ασθενών καθώς και σε υγειονομικούς και πολίτες ηλικίας άνω των 60 χρόνων.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), σε ανακοίνωσή του την περασμένη εβδομάδα -ακολουθώντας το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων-, αναφέρει πως δεν υπάρχει ανάγκη για τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό που έχει πλήρως εμβολιαστεί, συστήνει να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό όσων είναι διστακτικοί και ανοχύρωτοι ακόμη και υπογραμμίζει την ανάγκη ενίσχυσης των ατόμων με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η κυβέρνηση, έχοντας επάρκεια εμβολίων αλλά και το πράσινο φως από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης σε ευπαθείς ομάδες, όπως και την προτεραιοποίησή τους, δρομολογεί άμεσα τόσο τη θωράκιση των ανεμβολίαστων πολιτών όσο και την επιπλέον κάλυψη ανοσοκατασταλμένων, ηλικιωμένων και υγειονομικών.

Τα άτομα που έχουν κάνει μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή μυελού, οι ογκολογικοί ασθενείς που βρίσκονται υπό χημειοθεραπεία και οι νεφροπαθείς είναι οι ομάδες ασθενών που θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα – με τις αρμόδιες αρχές να δηλώνουν πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα για την εκκίνηση και την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Τη σκυτάλη της αναμνηστικής δόσης θα λάβουν αμέσως μετά τους προαναφερθέντες ασθενείς, μέχρι το τέλος του μήνα, τα άτομα ηλικίας άνω των 60 χρόνων, σύμφωνα με το μοντέλο προτεραιοποίησης που ακολουθήθηκε και τον περασμένο Ιανουάριο για την πρώτη δόση εμβολιασμού, δηλαδή αρχικά η ομάδα των ατόμων ηλικίας 85 χρόνων και άνω, μετά εκείνη των 80-84 χρόνων, 75-79 κ.ο.κ., μέχρι την ομάδα ηλικίας 60-64 χρόνων.

Παράλληλα, με την επιπλέον θωράκιση των ηλικιωμένων ατόμων θα λαμβάνουν μήνυμα για την τρίτη δόση του εμβολιασμού τους οι υγειονομικοί εργαζόμενοι. Στην τελευταία αυτή ομάδα οι παράμετροι που θα καθορίσουν τη σειρά θα είναι: α) η παρέλευση τουλάχιστον 6 μηνών από τον πλήρη εμβολιασμό τους, β) η ηλικία, με προτεραιότητα τους υγειονομικούς 60 χρόνων και άνω, γ) το ατομικό ιατρικό ιστορικό τους (χρόνια ή οξεία υποκείμενα νοσήματα).Εκτιμάται ότι για την κάλυψη των πολιτών που χρειάζονται μία επιπλέον δόση για να οχυρωθούν έναντι του κορωναϊού θα χρειαστούν περίπου 2,1 εκατομμύρια εμβόλια mRΝΑ. Η χώρα έχει στις αποθήκες της 4 εκατομμύρια εμβόλια. Από αυτά, τα 700.000 είναι σκευάσματα AstraZeneca, τα 300.000 Μοderna, τα 200.000 Johnson&Johnson και τα υπόλοιπα 2,8 εκατ. είναι Pfizer/BioNTeck. Τους επόμενους τρεις μήνες η Ελλάδα θα παραλάβει άλλα 2 εκατομύρια εμβόλια mRΝΑ, κυρίως Pfizer/BioNTeck.

Συνεπώς ο προγραμματισμός για την εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία» μέχρι το τέλος του έτους γίνεται με την εξασφαλισμένη ποσότητα των συνολικά 6 εκατομμυρίων εμβολίων, ενώ οι παραλαβές αναμένεται να συνεχιστούν απρόσκοπτα και το 2022 μέσω της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Mε πληροφορίες από skai.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια