ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Σόκ στις ενεργειακές αγορές: Νέα έκρηξη στην τιμή του φυσικού αερίου - Άνοδος 20% μέσα σε μια ημέρα για TTF και Βρετανία

Χάρης Αποσπόρης

Νέα μεγάλη άνοδο σημειώνουν σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μετά τη χθεσινή αύξηση του συμβολαίου TTF από τα 61,5 ευρώ στα 65,9. Σήμερα η τιμή εκτοξεύτηκε κοντά στα 79 ευρώ για το συμβόλαιο Οκτωβρίου προτου υποχωρήσει στα 73.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το TTF έχει αυξηθεί πάνω από 93% από τις αρχές Ιουλίου μέχρι σήμερα. Η άνοδος είναι πάνω από 20% μονάχα μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε, όπως επισημαίνει ο Τζαβιέρ Μπλας του Bloomberg.

Η εντονότερη άνοδος παρατηρείται στη Βρετανία, καθώς χθες η τιμή έκανε άλμα 9% και έχει αυξηθεί κατά 95% από την 1η Ιουλίου, ενώ σήμερα εκτοξεύτηκε με άλλο ένα 20% μέχρι τις 12:00. Αξίζει να αναφέρουμε ότι μια βλάβη διέκοψε 2 γιγαβάτ διασυνοριακών ροών ηλεκτρισμού μεταξύ της Βρετανίας και της Γαλλίας, πράγμα που ενισχύει την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα για την ηλεκτροπαραγωγή προσωρινά.

Ο αναλυτής Τζον Κεμπ επισημαίνει σχετικά με τις εξελίξεις ότι τα προθεσμιακά συμβόλαια του φυσικού αερίου δείχνουν αυτή τη στιγμή σημάδια περιορισμένης ρευστότητας με μεγάλες διακυμάνσεις της τιμής, πράγμα που φανερώνει ότι πολλοί traders αποφεύγουν να λάβουν θέσεις φοβούμενοι τα βραχυπρόθεσμα ρίσκα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η μεταβλητότητα, οι έντονες διακυμάνσεις και η έλλειψη ρευστότητας είναι κλασσικά δείγματα ότι μια αγορά πλησιάζει σε ένα έντονο άκρο (είτε χαμηλό, είτε υψηλό) σε όρους χρονικούς. Ένα ενδεικτικό παράδειγμα προς την αντίθετη κατεύθυνση είναι τα όσα συνέβησαν πέρυσι όταν το συμβόλαιο WTI έφτασε σε αρνητικές τιμές τον Απρίλιο.

https://energypress.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια