ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Υψίστης σημασίας για την Αμερική η εξυγίανση της Ελευσίνας, ηχηρό παρών από Onex

Αντιόπη Σχοινά


Eurokinissi

Επιστολή η οποία θέτει «το δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων» για τα προβλήματα της εξυγίανσης αλλά ξεκαθαρίζει παράλληλα ότι πρόθεση της Onex και των αμερικανικών κυβερνητικών φορέων είναι να βρεθεί λύση και να προχωρήσει η εξυγίανση έως τα τέλη Σεπτεμβρίου οπότε λήγει το περιθώριο που έχει η Onex για να καταθέσει την αίτηση εξυγίανσης της εταιρείας στα αρμόδια δικαστήρια, σύμφωνα με τα όσα προβλέπουν τα συμφωνητικά μεταβίβασης των μετοχών με τα οποία πήρε τον έλεγχο του μητρικού ομίλου "Νεώριον Συμμετοχών".

Σύμφωνα με ασφαλής πληροφορίες του Liberal ,ο επικεφαλής της Onex πρόκειται να μεταβεί άμεσα στην Αμερική για την εξεύρεση σε συνεργασία με τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς της πλέον βιώσιμης αλλά και βιώσιμης χρηματοοικονομικής λύσης για την εξυγίανση της Ελευσίνας.

Η επιστροφή του στα μέσα Σεπτεμβρίου, αναμένεται να φέρει νέα δεδομένα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ελληνική Κυβέρνηση, καθώς όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, για την αμερικανική πλευρά η επίλυση του γρίφου της Ελευσίνας αποτελεί υψίστης σημασίας προτεραιότητα.

Με τον χρόνο να αρχίζει πλέον να πιέζει για την άμεση λύση της διαδικασίας των ναυπηγείων Ελευσίνας η επιστολή θέτει ουσιαστικά το χρονοδιάγραμμα των κινήσεων της ONEX και επιβεβαιώνει άλλη μια φορά το δεδηλωμένο ενδιαφέρον της καθώς αναφέρει μεταξύ άλλων

«Αγαπητέ Πρόεδρε, Αγαπητά μέλη του Δ.Σ, Αγαπητές και Αγαπητοί Εργαζόμενοι, Σε συνέχεια της τελευταίας κατ’ ιδίαν ενημέρωσής μου στα ναυπηγεία, αλλά και δέσμευσής μου για την εξεύρεση λύσης στα δυσθεώρητα προβλήματα που έχουν προκύψει στην πορεία εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, θα ήθελα να σας γνωρίσω τα κατωτέρω:
Ουδέποτε έπαψα να αναζητώ βιώσιμη λύση, κάτι που συνεχίζω άοκνα μαζί με ένα πολυμελές επιτελείο να πράττω ακόμα και τώρα.

Τις τελευταίες εβδομάδες είμαι σε διαδικασία διαβουλεύσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αμερική με τους αρμοδίους Κυβερνητικούς φορείς προς αυτή την κατεύθυνση.

Ολοκληρώνοντας ένα κύκλο διαβουλεύσεων θα σας καλέσω για να σας ενημερώσω και να συνεννοηθούμε για τα επόμενα βήματα μας στην πορεία εξυγίανσης των Ναυπηγείων, όπως έχουμε συμφωνήσει. Αυτό αναμένεται να γίνει μεταξύ 13ης -17ης Σεπτεμβρίου στην Αθήνα».

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω πως η υπεύθυνη στάση χαμηλού προφίλ, μετρημένων λόγων και επιλογής μου στον χρόνο που πρέπει να ομιλώ, ενόψει μιας πρωτόγνωρης οικονομικής καταστροφής και απαξίωσης των Ναυπηγείων που κάποιοι εκτελούσαν επί δεκαετίες με ανοχή κάποιων άλλων, δεν θα ήθελα να παρερμηνεύεται από τις δυνάμεις αδράνειας ως αδυναμία μου, αδιαφορία από μέρος μου, ή ακόμα και φυγή μου από την συμφωνία εξυγίανσης. Είμαι εδώ και θα είμαι εδώ, αυτό ας ληφθεί ως δεδομένο, αφού εσείς οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μου το έχετε ζητήσει.».

Από τα μέσα Σεπτεμβρίου και μετά η ΟΝΕΧ αναμένει συνάντηση με το αρμόδιο επιτελείο της Κυβέρνησης για να προχωρήσουν οι διαδικασίες με βάση τα νέα δεδομένα που αναμένεται να τεθούν επί τάπητος ώστε να προχωρήσει η εξυγίανση.

Σημειώνεται ότι για να επέλθει συμφωνία σύμφωνα και με την έκθεση των Ορκωτών Λογιστών, θα πρέπει να γίνει γενναίο κούρεμα χρεών των ναυπηγείων Ελευσίνας λόγω των νέων συνθηκών που διαμορφώθηκαν με την αγορά έναντι 25,2 εκατομμυρίων ευρώ του στρατιωτικού κομματιού του Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) από τον Γιώργο Προκοπίου,όπως έχει ήδη αναφέρει το Liberal.

Τα χρέη των Ναυπηγείων Ελευσίνας προς τις Τράπεζες, το Δημόσιο, το Πολεμικό Ναυτικό, την εφορία, τους εργαζόμενους και τους προμηθευτές έχουν εκτοξευτεί στα 500 εκατομμύρια ευρώ. Για να γίνει όμως κούρεμα χρεών μπορεί να χρειαστεί νομοθετική παρέμβαση. Επιπλέον, αν δεν κλείσει η συμφωνία μέχρι τα τέλη του προσεχούς Σεπτεμβρίου τότε και τα ναυπηγεία Ελευσίνας θα πάνε στο μοντέλο Σκαραμαγκά οπότε το τίμημα δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 20 με 25 εκατομμύρια και θα χρειαστούν 2-3 χρόνια για την διαδικασία ειδικής διαχείρισης.

Ενώ, όπως υπογραμμίζουν, με την επίτευξη συμφωνίας με τους Αμερικάνους η εξαγορά μέσω του σχεδίου εξυγίανσης δεν θα μπορεί να είναι κάτω από τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Η υπόθεση των ναυπηγείων της Ελευσίνας αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς όπως έχει αναφερθεί σε δημοσίευμα της Wall Street Journal, «Η τύχη των ναυπηγείων Ελευσίνας εμπλέκεται με την πολιτική του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, να αναχαιτίσει την επέκταση της γεωπολιτικής επιρροής της Κίνας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια