ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Mπάιντεν: Δεν θα κάνουμε έναν πόλεμο που οι Αφγανοί αρνούνται να δώσουν

Φωτογραφία αρχείου

Ξεκινώντας το διάγγλεμά του ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε ότι ο πόλεμος του Αφγανιστάν ξεκίνησε πριν 20 χρόνια με στόχο την εξουδετέρωση των τρομοκρατών που επιτέθηκαν κατά των ΗΠΑ και αυτό επετεύχθη ενώ επισήμανε ότι δεν ήταν ποτέ σκοπός των ΗΠΑ η οικοδόμηση ενός νέου έθνους.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος των ΗΠΑ όταν ανέλαβε την εξουσία βρήκε μια συμφωνία από τη διακυβέρνηση Τραμπ για αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων την 1η Μαίου και η επιλογή που είχε να κάνει ήταν αν θα αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα ή αν θα συνεχίσει έναν πόλεμο για τρίτη δεκαετία.

«Οι αμερικανικές δυνάμεις δεν θα δώσουν έναν πόλεμο που οι Αφγανοί δεν θέλουν να δώσουν», ανέφερε προσθέτοντας ότι η αφγανική ηγεσία εγκατέλειψε τη χώρα και ο αφγανικός στρατός σε πολλές περιπτώσεις δεν έδωσε καν μάχη απέναντι στους Ταλιμπάν.

Ξεκαθάρισε ότι παραμένει αμετακίνητος στην απόφασή του για απόχωρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν και πρόσθεσε: «Πήγαμε στο Αφγανιστάν πριν από σχεδόν 20 χρόνια με σαφείς στόχους: βρείτε αυτούς που μας επιτέθηκαν στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 και βεβαιωθείτε ότι η Αλ Κάιντα δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το Αφγανιστάν ως βάση από την οποία θα μας επιτεθεί ξανά. Το κάναμε αυτό. Δεν εγκαταλείψαμε ποτέ το κυνήγι του Οσάμα Μπιν και τον βρήκαμε πριν από μια δεκαετία. Η αποστολή μας στο Αφγανιστάν δεν υποτίθεται ότι ήταν η οικοδόμηση του έθνους », είπε.

Και πρόσθεσε: «Το μόνο ζωτικό εθνικό μας συμφέρον για το Αφγανιστάν παραμένει σήμερα αυτό που ήταν πάντα, να αποτρέψουμε μια τρομοκρατική επίθεση στην πατρίδα μας».

Ο Τζο Μπάιντεν συνέχισε λέγοντας ότι είχε ζυγίσει τους κινδύνους προσεκτικά πριν λάβει την απόφαση, αλλά αναγνώρισε ότι η κατάσταση εξελίχθηκε πιο γρήγορα από ό,τι περίμενε.

«Σχεδιάζαμε για κάθε έκτακτο ενδεχόμενο. Όμως, πάντα υποσχέθηκα στον αμερικανικό λαό ότι θα είμαι ευθύς μαζί του. Η αλήθεια είναι ότι αυτό εκτυλίχθηκε πιο γρήγορα από ό,τι περιμέναμε".

Ο αμερικανός πρόεδρος συνέχισε να περιγράφει αυτά που πιστεύει ότι ήταν τα γεγονότα που οδήγησαν στην ταχεία κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν .

«Λοιπόν, τι συνέβη; Οι πολιτικοί ηγέτες του Αφγανιστάν εγκατέλειψαν τη χώρα. Ο αφγανικός στρατός κατέρρευσε, μερικοί χωρίς να προσπαθήσουν να πολεμήσουν. Αν μη τι άλλο, οι εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας ενίσχυσαν το ότι ο τερματισμός της αμερικανικής στρατιωτικής εμπλοκής στο Αφγανιστάν ήταν τώρα η σωστή απόφαση », είπε ο Μπάιντεν. «Τα αμερικανικά στρατεύματα δεν μπορούν και δεν πρέπει να πολεμούν και να πεθαίνουν σε έναν πόλεμο που οι αφγανικές δυνάμεις δεν είναι διατεθειμένες να δώσουν για τον εαυτό τους».

Δείτε το βίντεο με το διάγγελμα του Τζό Μπάιντεν


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια