ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

DW: Γιατί η Γερμανία δεν μπορεί να στείλει βοήθεια στην Ελλάδα;


Οι φωτιές στην Ελλάδα καίουν ανεξέλεγκτες και πολλές είναι οι χώρες που έχουν ανταποκριθεί θετικά, αποστέλλοντας βοήθεια στη χώρα μας, ενισχύοντας τις δικές μας επίγειες και εναέριες δυνάμεις κατάσβεσης των πυρκαγιών.


Όπως ανακοινώθηκε, στο ελληνικό αίτημα μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας ανταποκρίθηκαν η Ρουμανία, η Γαλλία, η Ελβετία, η Σουηδία και η Κύπρος. Ανάμεσά τους ωστόσο, δεν ήταν δυνάμεις από τη Γερμανία.


Σε συνέντευξή του λοιπόν, στη DW ο Καρλ-Χάιντς Μπάνζε, πρόεδρος της Ένωσης Γερμανικής Πυροσβεστικής εξηγεί ότι αυτή την χρονική περίοδο η πυροσβεστική δεν έχει τη δυνατότητα και το δυναμικό να προσφέρει βοήθεια σε άλλες χώρες λόγω των πρόσφατων καταστροφικών πλημμυρών. «Ειδάλλως ισχύει ότι βοηθάμε κάθε χώρα», τονίζει ο Μπάνζε.


«Θα πρέπει να κάνουμε προετοιμασίες, να εκπαιδεύσουμε στελέχη»


«Για παράδειγμα, ο Οργανισμός Πολιτικής Προστασίας THW βρίσκεται αυτήν την στιγμή στην Ιταλία και προσφέρει βοήθεια σε επίπεδο υποδομών. Κατά τα άλλα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας παρακολουθεί σε ποιες χώρες γίνονται επιχειρήσεις (κατάσβεσης) και σε περίπτωση ανάγκης ζητά βοήθεια από χώρες που έχουν τη δυνατότητα να στείλουν», προσθέτει.


Ο Καρλ-Χάιντς Μπάνζε πιστεύει πάντως ότι αν το φαινόμενο των ακραίων καιρικών φαινομένων, που οδηγούν στις καταστροφικές πυρκαγιές σε Ελλάδα, Ιταλία και Τουρκία, επαναλαμβάνεται, τότε θα δραστηριοποιούνται πολύ πιο συχνά στο εξωτερικό γερμανικές πυροσβεστικές δυνάμεις, τη στιγμή μάλιστα που η Γερμανία μαζί με την Αυστρία και το Νότιο Τιρόλο διαθέτουν το πιο πυκνό δίκτυο πυροσβεστών.


«Η ΕΕ έχει ήδη ρυθμίσει το κανονιστικό πλαίσιο για τέτοιες επιχειρήσεις, αλλά θα πρέπει να εφαρμοστεί στην πράξη. Θα πρέπει λοιπόν, να κάνουμε προετοιμασίες, να εκπαιδεύσουμε στελέχη. Διαθέτουμε γύρω στα εκατό στη Γερμανία, αλλά θα πρέπει να γίνουν περισσότερα. Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε και τους κανόνες που ισχύουν σε επιχειρήσεις στο εξωτερικό, γιατί συχνά υπάρχει στενή συνεργασία με τον στρατό».


«Η καταστροφή με τις πλημμύρες μας επιβάρυνε πολύ»


Οι πρόσφατες πλημμύρες στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και τη Ρηνανία-Παλατινάτο ήταν μια από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία της πυροσβεστικής.


Όσο για το πώς τέτοια ακραία γεγονότα, πανδημία, καύσωνας και πλημμύρες, επηρεάζουν τη δουλειά ενός Γερμανού πυροσβέστη, προτάσσει πως «τέτοια γεγονότα τη μεταβάλλουν ριζικά». «Ιδιαίτερα η καταστροφή με τις πλημμύρες μας επιβάρυνε πολύ. Πάνω από 30.000 πυροσβέστες συμμετείχαν στις επιχειρήσεις, ήταν μια επιβάρυνση».


Σχετικά με το μέχρι ποιο βαθμό μπορεί η πυροσβεστική να προετοιμαστεί για μια καταστροφή, ο επικεφαλής των Γερμανών πυροσβεστών σχολιάζει πως «στην πανδημία για παράδειγμα δεν υπήρχε προετοιμασία, ολόκληρη η Γερμανία δεν ήταν προετοιμασμένη».


«Δεν υπήρχε στο ραντάρ. Σε πλημμύρες ή σε καταιγίδες είμαστε φυσικά πιο καλά προετοιμασμένοι, διότι έχουμε αντιμετωπίσει συχνά τέτοια φαινόμενα. Ίσως θα πρέπει να βελτιώσουμε το τεχνικό κομμάτι. Το διαπιστώσαμε τα τελευταία χρόνια στις δασικές πυρκαγιές στο Βρανδεμβούργο και το Μεκλεμβούργο-Πομερανία.Με τα βαριά μας οχήματα μέχρι 18 τόνων μπορούμε να κάνουμε μεγάλες διαδρομές, αλλά όχι σε αμμώδες έδαφος. Χρειαζόμαστε πιο ελαφρά για ανώμαλους δρόμους».


Πηγή: Deutsche Welle

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια