ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Πυρκαγιές: Drones, υπόγεια καλώδια και επενδύσεις 2 δισ. ευρώ

Νικόλας Ταμπακόπουλος


Φωτογραφία αρχείου

Πριν ξεσπάσουν οι πυρκαγιές στη χώρα η κυβέρνηση είχε καταρτίσει ένα συνεκτικό σχεδιασμό ύψους 1,2 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της πολιτικής προστασίας στη χώρα μας. Αυτός είχε ενταχθεί μάλιστα και στο Σχέδιο Ανάκαμψης, το οποίο πήρε το πράσινο φως για να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάπτυξης.

Πρόκειται για έργα που δεν έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες στη χώρα και αφορούν αποκλειστικά στην πολιτική προστασία, η αναγκαιότητα των οποίων είναι ορατή εδώ και χρόνια, ιδιαίτερα μετά και τις τελευταίες πυρκαγιές. Τα έργα που προβλέπονται περιλαμβάνουν από drones για μη επανδρωμένες πτήσεις, από αναδασώσεις της Πάρνηθας, αναβάθμιση ελικοπτέρων και πυροσβεστικών αεροσκαφών, προμήθεια νέων αεροσκαφών Air Tractor, καθαρισμούς δασικών εκτάσεων, συστήματα προειδοποίησης πυρκαγιών και υπογειοποίηση καλωδίων ρεύματος στα δάση.

Όπως αναφέρεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης τα έργα, μεταξύ άλλων, που θα χρηματοδοτηθούν είναι τα εξής:
Δαπάνες πυροπροστασίας
Προμήθεια υδατοδεξαμενών
Μίσθωση αεροσκαφών δασοπυρόσβεσης
Κάλυψη υπερωριών πυροσβεστών
Έρχονται drones και νέα πυροσβεστικά αεροσκάφη

Στα έργα που έχουν ήδη εγκριθεί εντάσσονται σημαντικές επενδύσεις που αναβαθμίζουν συνολικά το πυροσβεστικό σώμα και εξασφαλίζουν την πολιτική προστασία. Ειδικότερα, αναμένεται να δοθούν 29 εκατ. ευρώ στον εκσυγχρονισμό αεροσκαφών Canadair και να εξελιχθούν σε CL515. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η απόκτηση εναέριων μέσων για τη διαχείριση κρίσεων, σε μία επένδυση 129 εκατ.ευρώ έως το 2025, ενώ τα drones για την αεροπορική επιτήρηση έχουν κόστος 2,5 εκατ. ευρώ.

Επίσης, προβλέπεται η αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός 2 Super Puma, καθώς επίσης και η αγορά 3 ελικοπτέρων σε επενδύσεις ύψους 59,5 εκατ. ευρώ. Εκτός των παραπάνω, θα υπάρξει αγορά 11 αμφίβιων πυροσβεστικών αεροσκαφών τύπου Air Tractor ύψους 35 εκατ.ευρώ που ενεργούν σε νησιωτικά συμπλέγματα, ενώ πάνω από 100 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την αγορά:
Πυροσβεστικών οχημάτων
Βυτιοφόρων
Γερανών
Οχημάτων μεταφοράς επιβατών
Φορτηγά
Οχήματα με τηλεχειρισμό
Βυτιοφόρα καυσίμων
Οχήματα διάσωσης

Κομβικής σημασίας έργο είναι η υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ σε δασικές εκτάσεις, ένα project ύψους άνω των 133 εκατ.ευρώ, το οποίο θα μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

ΕΣΠΑ για…πυρκαγιές και πλημμύρες

Πολύ πριν το ξέσπασμα των πυρκαγιών στην Αττική, στην Ηλεία και άλλα σημεία της χώρας και ειδικότερα τον Μάιο, ολοκληρωνόταν η διαβούλευση του νέου ειδικού, αυτόνομου προγράμματος της Πολιτικής Προστασίας στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ 2021-2027.

Στο πλαίσιο αυτό υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αξιοποίησης χρηματοδοτικών πόρων ύψους 757 εκατ. ευρώ, με την κωδική ονομασία «ΑΙΓΙΣ» στο πλαίσιο του οποίου προβλέπεται εντός τριετίας ολική αναμόρφωση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της χώρας, καθώς και την προμήθεια νέου εξοπλισμού για όλους τους φορείς που συνδράμουν την προμήθεια νέου εξοπλισμού για όλους τους φορείς της Πολιτικής Προστασίας.

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε από τον αρμόδιο υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά, σε ειδική σύσκεψη τον Μάιο που συμμετείχαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του ΓΕΕΘΑ, καθώς και των τριών Κλάδων, του Πυροσβεστικού Σώματος, της επιτελικής δομής του ΕΣΠΑ, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια