ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Αμρουλάχ Σάλεχ: Είμαι ο υπηρεσιακός πρόεδρος του Αφγανιστάν, δεν θα υποκύψω στους τρομοκράτες Ταλιμπάν-Ταλιμπάν: «Σεβασμός στα δικαιώματα των γυναικών με βάση τη Σαρία»


Οι δηλώσεις του Σάλεχ έρχονται αφότου ο πρόεδρος Ασράφ Γάνι έφυγε από τη χώρα και εικάζεται πως έχει μεταβεί είτε στο Ομάν είτε στο Τατζικιστάν


Σε ένα τοπίο απόλυτης πολιτικής ρευστότητας και αναταραχών στο οποίο οι Ταλιμπάν βαφτίζουν το χάος που επικρατεί στην Καμπούλ υπερήφανη στιγμή για το έθνος, ο αντιπρόεδρος της χώρας Αμρουλάχ Σαλέχ σε δήλωσεις του, μέσω Twitter, διεμήνυσε ότι εκείνος είναι ο νόμιμος υπηρεσιακός πρόεδρος της χώρας.


Οι δηλώσεις του Σάλεχ έρχονται αφότου ο πρόεδρος Ασράφ Γάνι έφυγε από τη χώρα και εικάζεται πως έχει μεταβεί είτε στο Ομάν είτε στο Τατζικιστάν.


Ο Σάλεχ είχε πει σε συνάντηση για την ασφάλεια υπό την προεδρία του Γάνι την περασμένη εβδομάδα πως είναι υπερήφανος για τις ένοπλες δυνάμεις και πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να ενισχύσει την αντίσταση στους Ταλιμπάν.


Ωστόσο, η χώρα έπεσε στους Ταλιμπάν σε διάστημα μερικών ημερών αντί για μήνες που προέβλεπαν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.


Σε μια σειρά τουίτ που έστειλε σήμερα ο Σάλεχ είπε πως είναι «μάταιο» να τσακωθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αποφάσισε να αποσύρει τις δυνάμεις των ΗΠΑ.


Κάλεσε τους Αφγανούς να δείξουν ότι το Αφγανιστάν «δεν είναι Βιετνάμ και πως οι Ταλιμπάν δεν είναι ούτε καν Βιετκόνγκ».


Βίντεο που δείχνει απελπισμένους Αφγανούς να προσπαθούν να σκαρφαλώσουν σε ένα αμερικανικό στρατιωτικό αεροπλάνο ενώ ετοιμάζεται να απογειωθεί έφερε στο νου μια φωτογραφία του 1975 που δείχνει ανθρώπους να προσπαθούν να ανέβουν σε ένα ελικόπτερο από μια στέγη στη Σαϊγκόν στη διάρκεια της αποχώρησης από το Βιετνάμ.


Ο Σάλεχ είπε πως αντίθετα από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ «δεν έχουμε χάσει το ηθικό μας και βλέπουμε τεράστιες ευκαιρίες μπροστά. Οι άχρηστες προειδοποιήσεις έχουν τελειώσει, ενταχθείτε στην αντίσταση».


Ο Σάλεχ, που δεν είναι γνωστό πού βρίσκεται, είπε πως ποτέ και «σε καμία περίπτωση δεν θα υποκύψει» στους «τρομοκράτες Ταλιμπάν». Είπε πως «δεν θα προδώσει ποτέ» τον Άχμαντ Σαχ Μασούντ, ηγέτη της Βόρειας Συμμαχίας ο οποίος δολοφονήθηκε από δύο μέλη της Αλ Κάιντα λίγο πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2011 στις ΗΠΑ.


Ταλιμπάν: «Σεβασμός στα δικαιώματα των γυναικών με βάση τη Σαρία»


Την πρώτη τους συνέντευξη Τύπου από την ημέρα που κατέλεβαν πλήρως το Αφγανιστάν, παραχώρησαν το απόγευμα της Τρίτης οι Ταλιμπάν, οι οποίοι νωρίτερα είχαν κηρύξει «αμνηστία» σε όλο το Αφγανιστάν και κάλεσαν τις γυναίκες να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση που θα σχηματιστεί.


Μπροστά από τις κάμερες, εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ, ο οποίος, αφού ξεκίνησε με απαγγελία από το Κοράνι, είπε πως «μετά από 20 χρόνια αγώνα, καταφέραμε να κάνουμε ανεξάρτητη τη χώρα μας και να αποβάλουμε τις ξένεες δυνάμεις. Είναι μια υπερήφανη στιγμή για όλο το έθνος».


«Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τη διεθνή κοινότητα ότι δεν θα βλάψουμε κανέναν. Δεν θέλουμε να έχουμε κανένα πρόβλημα με τη διεθνή κοινότητα. Έχουμε το δικαίωμα να ενεργούμε σύμφωνα με τις θρησκευτικές μας αρχές. Άλλες χώρες έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, κανόνες και κανονισμούς ... οι Αφγανοί έχουν το δικαίωμα να έχουν τους δικούς τους κανόνες και κανονισμούς σύμφωνα με τις αξίες μας. Είμαστε δεσμευμένοι στα δικαιώματα των γυναικών υπό το σύστημα της Σαρία (ισλαμικού νόμου). Θα συνεργαστούν μαζί μας. Θα θέλαμε να διαβεβαιώσουμε τη διεθνή κοινότητα ότι δεν θα υπάρξουν διακρίσεις. Θα επιτρέψουμε στις γυναίκες να εργάζονται και να σπουδάζουν, εντός του πλαισίου μας. Οι γυναίκες θα είναι πολύ ενεργές μέσα στην κοινωνία μας», υπογράμμισε ο Μουτζαχίντ.


«Θέλουμε να διασφαλίσουμε πως το Αφγανιστάν δεν θα είναι πλέον πεδίο μάχης και διενέξεων. Έχουμε συγχωρέσει όλους εκείνους που πολέμησαν εναντίον μας. Οι εχθρότητες έλαβαν τέλος. Δεν θέλουμε εξωτερικούς ή εσωτερικούς εχθρούς», συνέχισε ο Μουτζαχίντ.


«Δεν θέλουμε να βλέπουμε εικόνες χάους στην Καμπούλ. Το σχέδιό μας ήταν να σταματήσουμε στις πύλες της Καμπούλ, ώστε η διαδικασία μετάβασης να ολοκληρωθεί ομαλά. Αλλά δυστυχώς, η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν τόσο ανίκανη... Οι δυνάμεις ασφαλείας τους δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα για να διασφαλίσουν την ασφάλεια. Έπρεπε να κάνουμε κάτι. Έπρεπε να μπούμε στην Καμπούλ για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των κατοίκων» είπε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.


«Δεσμευόμαστε για τη λειτουργία των ΜΜΕ στο πλαίσιο του πολιτιστικού μας πλαισίου. Τίποτα δεν πρέπει να είναι ενάντια στις ισλαμικές αξίες όταν πρόκειται για τις δραστηριότητες των ΜΜΕ. Εσείς στα μέσα ενημέρωσης θα πρέπει να δώσετε προσοχή στις αδυναμίες [μας] για να μπορέσουμε να υπηρετήσουμε το έθνος αποτελεσματικά. Αλλά τα ΜΜΕ δεν πρέπει να λειτουργούν εναντίον μας. Πρέπει να εργαστούν για την ενότητα του έθνους. Τα ιδιωτικά μέσα μπορού να παραμείνουν ελεύθερα και ανεξάρτητα», είπε, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης.


Όταν ρωτήθηκε για εργολάβους και μεταφραστές που έχουν συνεργαστεί με ξένες δυνάμεις, ο Μουτζαχίντ είπε: «Κανείς δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί με εκδίκητική διάθεση. Κανείς δεν πρόκειται να τους χτυπήσει την πόρτα και να τους ρωτήσει για ποιον δούλευαν. Θα είναι ασφαλείς. Κανείς δεν πρόκειται να ανακριθεί ή να κυνηγηθεί. Δεν θέλουμε να φύγουν οι νέοι που έχουν μεγαλώσει εδώ. Είναι τα περιουσιακά μας στοιχεία».


«Μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης, όλα θα είναι πιο ξεκάθαρα. Εργαζόμαστε σοβαρά για τον σχηματισμό κυβέρνησης και στη συνέχεια θα παρουσιάσουμε τη νομοθεσία στον λαό» συμπλήρωσε.


«Η χώρα μας είναι μουσουλμανικό έθνος. Το ίδιο ήταν πριν από 20 χρόνια, το ίδιο παραμένει και σήμερα. Αλλά υπάρχει τεράστια διαφορά στους τομείς εμπειρίας, ωριμότητας και οράματος, σε σύγκριση με όσα ίσχυαν πριν από 20 χρόνια. Υπάρχει διαφορά στον τρόπο με τον οποίο ενεργούμε. Αυτή ήταν μια εξελικτική διαδικασία» είπε ο Μουτζαχίντ.


«Υπάρχει πλήρης ασφάλεια σε όλη τη χώρα», δήλωσε ο Μουτζαχίντ όταν ρωτήθηκε για αναφορές απαγωγών και δολοφονιών σε περιοχές που ελέγχονται από τους Ταλιμπάν. «Κανείς δεν θα μπορεί να απαγάγει κανέναν. Θα έχουμε όλο και περισσότερη ασφάλεια μέρα με τη μέρα. Δεν θέλουμε να φύγει κανείς από τη χώρα. Υπάρχει αμνηστία».


«Το έδαφος του Αφγανιστάν δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί από κανέναν για εχθρικές ενέργειες. Δεν θα φιλοξενήσουμε ξένους μαχητές. Μπορούμε να διαβεβαιώσουμε τη διεθνή κοινότητα για αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, όταν ρωτήθηκε για τον κίνδυνο να στεγάσει η χώρα μαχητές της Αλ Κάιντα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια