ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Δρ Τζόσεφ Μέρκολα: Αυτός είναι ο γιατρός που ξεκίνησε τα "ψεύδη" για τα εμβόλια κορονοϊού


Μια ομάδα 12 αντιεμβολιαστών θεωρούνται υπεύθυνοι για τα δύο τρίτα των ψευδών ειδήσεων που κυκλοφορούν σχετικά με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού στα κοινωνικά δίκτυα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Κέντρου Καταπολέμησης Ψηφιακού Μίσους την οποία επικαλείται η εφημερίδα “New York Times”.

Το πρώτο όνομα στη λίστα των “superspreaders fake news” είναι ο Δρ Τζόζεφ Μέρκολα, ένας 67χρονος οστεοπαθητικός γιατρός ο οποίος έχει εδώ και καιρό βρεθεί στο στόχαστρο της κριτικής και των ρυθμιστικών αρχών για την προώθηση μη εγκεκριμένων θεραπειών.

Το άρθρο του, που έκανε την εμφάνισή του στο Διαδίκτυο στις 9 Φεβρουαρίου, άρχιζε με μία φαινομενικά αθώα ερώτηση για τον νομικό ορισμό των εμβολίων. Ωστόσο, στις 3.400 λέξεις που ακολουθούσαν, ο Μέρκολα κήρυττε ότι τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού είναι μία “ιατρική απάτη. Δεν αποτρέπουν τη μόλυνση, δεν προσφέρουν ανοσία ούτε σταματούν τη μετάδοση του ιού”. Αντ’αυτού, ισχυριζόταν ο συντάκτης του άρθρου ότι τα εμβόλια “αλλάζουν τον γενετικό μας κώδικα και μας μετατρέπουν σε ένα εργοστάσιο ιικής πρωτείνης που δεν έχει διακόπτη on – off”.

Μέσα σε λίγες ώρες το άρθρο μεταφράστηκε από τα αγγλικά στα ισπανικά και στα πολωνικά. Εμφανίστηκε σε δεκάδες blogs και υιοθετήθηκε από αντιεμβολιαστές, που άρχισαν να επαναλαμβάνουν τους ψευδείς ισχυρισμούς online. To άρθρο έκανε την εμφάνισή του και στο Facebook, όπου έφτασε σε 400.000 χρήστες.

Έχει 3,6 εκατομμύρια “ακόλουθους”

Πλέον, ο Μερκόλα έχει δημοσιεύσει πάνω από 600 άρθρα στο Facebook που αμφισβητούν τα εμβόλια, φθάνοντας σε περισσότερους χρήστες από οποιονδήποτε άλλον αμφισβητία, όπως δείχνει η ανάλυση των New York Times. Οι ισχυρισμοί του αναπαράγονται συνεχώς στο Twitter, το Instagram και το YouTube.

“Ο Μέρκολα είναι ο πρωτοπόρος του αντιεμβολιαστικού κινήματος, διακινεί συμπληρώματα διατροφής και ψεύτικες θεραπείες ως εναλλακτικές λύσεις στα εμβόλια” αναφέρει ο Κολίνα Κολτάι, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον που μελετά θεωρίες συνωμοσίας, στην έκθεση του Μαρτίου. “Οι συνδυασμένοι προσωπικοί λογαριασμοί του Μέρκολα στα κοινωνικά μέσα έχουν περίπου 3,6 εκατομμύρια ακόλουθους” προσθέτει.

Η επίσημη αγγλόφωνη σελίδα του Μέρκολα στο Facebook έχει περισσότερους από 1,7 εκατομμύρια ακολούθους και η ισπανόφωνη επιπλέον 1 εκατομμύριο. Οι NYT εντόπισαν τουλάχιστον 17 άλλες σελίδες του Facebook, που είναι υπό δικό του έλεγχο.Πηγή: http://thetoc.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια