ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Οι ΗΠΑ ζητούν από τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου

Πιέσεις ασκεί η κυβέρνησης Μπάιντεν για χαμηλότερες τιμές στα καύσιμα καυσίμων, με συμβούλους του Προέδρου να πιέζουν τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου για να μειωθεί η τιμή της βενζίνης που θεωρούν απειλή για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Σήμερα ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, επέκρινε τους μεγαλύτερους πετρελαιοπαραγωγούς του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, για τα ανεπαρκή, όπως είπε, επίπεδα παραγωγής αργού μετά την παγκόσμια πανδημία του κορωνοϊού

Οι τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ κυμαίνονται περίπου στα 3,18 δολάρια το γαλόνι στις αντλίες, πάνω από ένα δολάριο σε σχέση με πέρυσι τέτοια εποχή, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Αυτοκινήτων.

Η ασυνήθιστη δήλωση αύξησε τις διεθνείς πιέσεις και έρχεται σε μια στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει μια σειρά από συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων.

«Το υψηλότερο κόστος βενζίνης, αν αφεθεί ανεξέλεγκτο, μπορεί να βλάψει τη συνεχιζόμενη παγκόσμια ανάκαμψη», τόνισε ο Σάλιβαν «ο ΟΠΕΚ+ πρέπει να κάνει περισσότερα για να υποστηρίξει την ανάκαμψη».

Το διεθνές δείκτη αναφοράς αργού πετρελαίου Brent διαπραγματεύεται σήμερα Τετάρτη στα 69 δολάρια/βαρέλι. Τιμή χαμηλότερη από τις τιμές άνω των 77 δολαρίων στις αρχές Ιουλίου, αλλά εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει αύξηση σχεδόν ενός τρίτου από τις αρχές του έτους.

Ο σύμβουλος του Μπάιντεν υπογράμμισε επίσης τη νέα δυναμική στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του ΟΠΕΚ από τότε που ο προκάτοχος του Μπάιντεν, Ντόναλντ Τραμπ, έσπασε με την προηγούμενη πρακτική απαιτώντας συγκεκριμένες αλλαγές πολιτικής για την προσαρμογή των τιμών. Ο Τραμπ είχε απειλήσει να αποσύρει τη στρατιωτική υποστήριξη από την ηγέτιδα του ΟΠΕΚ Σαουδική Αραβία λόγω της παραγωγής, η οποία εκείνη την εποχή θεωρούσε ότι ήταν πολύ υψηλή και έβλαπτε τους γεωτρυπανιστές με έδρα τις ΗΠΑ.

Ωστόσο η πίεση της κυβέρνησης Μπάιντεν για χαμηλότερες τιμές καυσίμων συγκρούεται με τις προσπάθειές της να εξασφαλίσει την παγκόσμια ηγεσία στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, μια ατζέντα που εδράζεται στις προσπάθειες για τη μετάβαση της οικονομίας από τα ορυκτά καύσιμα προς καθαρότερες πηγές ενέργειας και ηλεκτρικά οχήματα.

Η αμερικανική παραγωγή πετρελαίου έχει μείνει στάσιμη στα περίπου 11 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) από τότε που οι επιπτώσεις της πανδημίας την απομάκρυναν από το υψηλό ρεκόρ των 12,3 εκατομμυρίων bpd το 2019.

Ο ΟΠΕΚ+ είχε εφαρμόσει μείωση ρεκόρ παραγωγής κατά 10 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, περίπου 10% της παγκόσμιας ζήτησης, καθώς η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ από τότε αυξάνει σταδιακά την παραγωγή. Από τον Ιούλιο, η περικοπή είχε αμβλυνθεί σε περίπου 5,8 εκατομμύρια bpd.

Τον Ιούλιο, ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε να αυξήσει την παραγωγή κατά 400.000 bpd το μήνα από τον Αύγουστο, μέχρι να εξαλειφθεί σταδιακά το υπόλοιπο της περικοπής των 5,8 εκατομμυρίων bpd. Ο ΟΠΕΚ+ έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιήσει άλλη μια συνεδρίαση την 1η Σεπτεμβρίου για να επανεξετάσει την κατάσταση.

Ο Λευκός Οίκος έδωσε επίσης την Τετάρτη εντολή στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC), η οποία ασκεί έλεγχο της αντι-ανταγωνιστικής συμπεριφοράς στις εγχώριες αγορές των ΗΠΑ, να διερευνήσει κατά πόσον είναι παράνομες οι πρακτικές που συμβάλλουν στην αύξηση των τιμών της βενζίνης στις ΗΠΑ.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της καλοκαιρινής περιόδου οδήγησης, υπήρξαν αποκλίσεις μεταξύ των τιμών του πετρελαίου και του κόστους της βενζίνης στην αντλία», δήλωσε οικονομικός σύμβουλος του Μπάιντεν, σε επιστολή του προς την πρόεδρο της FTC Λίνα Καν.

Ενθάρρυνε επίσης την FTC να «εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία της για την παρακολούθηση της αμερικανικής αγοράς βενζίνης και να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε παράνομη συμπεριφορά».

(Αυγή)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια