ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Πιο κοντά από ποτέ σε πλήγμα κατά του Ιράν και μάλιστα ίσως όχι μόνο από το Ισραήλ;


Άκρως επικίνδυνη είναι πλέον η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση εναντίον πλοίου ισραηλινών συμφερόντων και βρετανικής διαχείρισης στον Κόλπο. Φαίνεται ότι οι συνθήκες ωριμάζουν ώστε να επιχειρηθεί να δοθεί ένα σκληρό μήνυμα στους Μουλάδες του Ιράν, σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της αποτροπής και “συμμαζέματος” της εν γένει συμπερφοράς τους. Αυτό προκύπτει από την ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου για το OPEN TV, για την οποία θα έχουμε περισσότερες λεπτμέρειες αργότερα.

Η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη, καθώς παρατηρείται “ευθυγράμμιση” της επίρριψης της ευθύνης για την επίθεση-με τη χρήση οπλισμένου μη επανδρωμένου αεροχήματος- στο Ιράν, όχι μόνο από την πλευρά του Ισραήλ, κάτι λίγο πολύ αναμενόμενο, αλλά και αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών και των Βρετανών.

Το πιο επικίνδυνο είναι ότι αυτή η διαφαινόμενη, εκ προοιμίου “πολιτική νομιμοποίηση” ενδεχόμενων αντιποίνων, κατά τα άλλα μιας σταθερής πολιτικής των Ισραηλινών απέναντι στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι προσφέρει ένα “παράθυρο ευκαιρίας” για στρατιωτική επίθεση.

Μια τέτοια στρατιωτική ενέργεια θα είχε στόχο λογικά και την πυρηνική υποδομή της χώρας, όχι απλώς ένα πλήγμα αντεκδίκησης. Ασφαλώς, μπορεί να συνιστά επιλογή, αλλά παραμένει πάντα υψηλού ρίσκου, καθώς οι συνέπειες δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν με ασφάλεια.

Η σύνταξη των Αμερικανών και των Βρετανών στην καταδίκη του Ιράν πίσω από τους Ισραηλινούς, δημιουργεί θεωρητικά ένα “πλέγμα ασφαλείας”, ότι σε περίπτωση εκτροπής, η στρατιωτική παρουσία Αμερικανών και Βρετανών στον Κόλπο αποτελούν εξασφάλιση συντριπτικού πλήγματος, αλλά όχι μόνο…

Συνιστούν ακόμα και εξασφάλιση “ενδοπολεμικής” αποτροπής (intra-war deterrence), ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενη “υπεραντίδραση” των Ιρανών, υπό τον φόβο κλιμάκωσης των επιχειρήσεων, με τρόπο που θα οδηγήσει σε κατάρρευση την ήδη πολύ προβληματική οικονομία της χώρας… Το προσεχές διάστημα θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον…

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια